Pogačar kirjutas võimsa soolosõiduga ennast ajalooraamatusse

Copy
Tadej Pogačar
Tadej Pogačar Foto: Vid Ponikvar / Sportida / SIPA

Sloveen Tadej Pogačar liitus nädalavahetusel äärmiselt eksklusiivse klubiga, kuhu enne kuulus vaid kaks meesratturit.

Nimelt triumfeeris tänavu nii Giro d'Italia kui ka Tour de France'i võitnud sloveen Zürichis toimunud maanteeratta MMil.

26-aastane Pogačar tegi 273,9 km pikkusel grupisõidus otsustava äramineku nii 100 km enne lõppu ja sõitis viimased 50 km sealjuures uhkes üksinduses. Tema võiduajaks märgiti lõpuks 6:27.30.

Kuigi Pogačari jaoks on MM-kuld eriline ainuüksi seepärast, et see on tema esimene, muudab selle veelgi haruldasemaks tõsiasi, et see on võidetud samal aastal kui kaks suurtuuri: Itaalia ja Prantsusmaa oma. 

Terve rattaspordi ajaloo peale on varem sellega hakkama saanud vaid kaks meest: belglane Eddy Merckx (1974) ja iirlane Stephen Roche (1987). Naistest on sama saavutusega hakkama saanud veel Annemiek van Vleuten (2022).

«Pärast ideaalset hooaega oli siin MM-tiitli võitmine minu jaoks väga suur eesmärk, aga ma ei suuda siiani uskuda, et see ka päriselt juhtus. Panin oma õlgadele väga suure pinge, sest tulingi siia võidu järele,» vahendab BBC päevakangelase mõtteid.

Kahvatumatele medalitele käis Pogačari selja taga suur duell seitsme ratturi vahel. Lõpuks õnnestus eelviimasel kilomeetril üksi põgeneda austraallasel Ben O’Connoril (+0.34), kes sai kaela hõbemedali.

Pronksile alustas esimesena lõpuspurti lätlane Toms Skujinš, kuid temast õnnestus mööduda tiitlikaitsjal Mathieu van der Poelil (+0.58). Viienda koha sai olümpiavõitja Remco Evenepoel, kuuenda šveitslane Marc Hirschi, seitsmenda iirlane Ben Healy ja kaheksanda hispaanlane Enric Mas. Eestlased Madis Mihkels ja Markus Pajur tulemust kirja ei saanud.

Märksõnad

Tagasi üles