Jalgpalli maailmameistriks kroonitud põhjakorealasi võeti kodumaal vastu kangelastena (1)

Copy
Põhja-Korea rahvusnaiskonna liikmed puhkesid riigipeaga kohtumisel õnnest nutma.
Põhja-Korea rahvusnaiskonna liikmed puhkesid riigipeaga kohtumisel õnnest nutma. Foto: Kcna/Epa/Scanpix

Põhja-Korea jalgpallinaiskond krooniti eelmisel nädalal U20 maailmameistriteks. Nädalavahetusel jõudsid nad ka tagasi kodumaale, kus neid võeti vastu kangelastena.

Esmalt turniirist. Põhja-Korea neiud näitasid head minekut juba alagrupis, kui alistasid järjepanu Argentina (6:2), Costa Rica (9:0) ja Hollandi (2:0). 

Sõelmängudes olid nad seejärel üle Austriast (5:2), Brasiiliast (1:0), USAst (1:0) ja kõige lõpetuseks finaalis ka Jaapanist (1:0).

Kullamatšis tõusis Põhja-Korea sangariks Choe Il-son, kes lõi kohtumise ainsaks jäänud värava 15. minutil. Il-son teenis kuue tabamusega ka turniiri parima väravaküti tiitli ja valiti ühtlasi turniiri parimaks mängijaks.

Laupäeval jõudis võidukas naiskond viimaks tagasi ka kodumaale ning Pyongyangi lennujaamas võttis neid vastu sadu inimesi, eesotsas mõistagi mängijate vanematega. 

«Olen õnnelik, et meil õnnestus lõpuni välja riigi au kaitsta,» vahendab AFP naiskonna kapteni Chae Un-yongi öeldut.

Lennujaamast liikus naiskond edasi kahekordse bussi peale, millega tehti riigi pealinnas pidulik paraad. Kohalike uudisteagentuuride väitel tuli maailmameistreid Pyongyangi tänavatele tervitama kümneid tuhandeid lillede ja lippudega inimesi. 

Põhja-Korea U20 naiskond paraadil.
Põhja-Korea U20 naiskond paraadil. Foto: KIM WON JIN / AFP / Scanpix

Esmaspäeval ootas kuldset naiskonda ees aga veel suurem au, kui nad kohtusid diktaator Kim Jong-uniga. Uudisteagentuur KCNA vahendab, et riigipea tervitas ja tunnustas kodanikke, et neil õnnestus teel MM-tiitlini alistada ka säärased suurriigid nagu USA ja Brasiilia.  

«Igasugune saavutus, mille meie sportlased rahvusvaheliselt areenilt teenivad, omab unikaalset väärtust ja inspireerib meie inimesi veelgi rohkem ühiselt pingutama,» kulgevat Kimi tsitaat, kes spordiedu osavalt enda propaganda jaoks ära kasutas.

Märksõnad

Tagasi üles