Veerpalu pretsedendi tõttu muudetakse Eesti spordiseadust (2)

Copy
2006. aasta Torino taliolümpial võitis murdmaasuusataja Andrus Veerpalu teise olümpiakulla.
2006. aasta Torino taliolümpial võitis murdmaasuusataja Andrus Veerpalu teise olümpiakulla. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Täna saadeti riigikogule arutamiseks spordiseaduse muutmise eelnõu, kus ühe punktina reguleeritakse ka olümpiavõitja riikliku toetuse maksmise peatamist ja tagasinõudmist. Pretsedendi selliseks muutuseks on suuresti tinginud Andrus Veerpalu dopingukaristus, kui 2021. aastal selgus, et spordiseadus ei sätesta võimalust olümpiavõitjale toetust mitte välja maksta hilisema vääritu käitumise eest.

Seaduseelnõuga soovitakse rohkem reguleerida kõiki riiklikke sporditoetusi. Näiteks tuuakse välja, et spordialase karistuse kandmise ajal ei ole riigil kohane maksta sportlasele saavutuse eest ettenähtud toetust. Mainitakse, et luuakse ka võimalus nõuda tagasi juba väljamakstud riiklikud toetused.

Mis puudutab olümpiavõitja riiklikku toetust, siis muudatusega avaneb võimalus selle maksmine peatada ja nõuda tagasimaksmist määratud tegutsemiskeelu perioodiks. «Kui isikule määratakse eluaegne võistlus- või spordis osalemise keeld, kaotab isik õiguse olümpiavõitja riiklikule toetusele. Vastava kirjaliku taotluse teeb sotsiaalkindlustusametile rahvuslik olümpiakomitee või paralümpiakomitee,» seisab seaduseelnõu paragrahvis 18.

Tagasi üles