Sport läbi arvutiekraani Eestis: kuidas nautida sporti videomängude maailmas?

Copy
Foto: Unsplash

Tänapäevasel digitaalajastul on sport laienenud füüsilistest areenidest ja televiisori ekraanidest oluliselt kaugemale - iga soovija koju arvutiekraanile. Paljud eestlased ja loomulikult teised inimesed üle kogu maailma saavad nüüd kogeda võistlus- ja võidurõõmu ning isegi kaotamise piinlikkust omaenda kodus arvutiekraani või mängukonsooli taga. Millised digitaalsed võimalused spordi nautimiseks on hetkel kättesaadavad?

Alates fantaasiaspordi liigadest kuni e-spordi ja netikasiino mängudeni, on tänaseks tohutult erinevaid võimalusi spordi nautimiseks digitaalsel kujul. Mitmed tehnoloogilised arendused ja üha enam populaarsust koguv virtuaalreaalsus üheskoos segavad piirid traditsiooniliste ja virtuaalsete spordielamuste vahel. Võib öelda, et varasemalt eestlastele tuntud mõiste “tugitoolisport” on saanud hoopis laiema tähenduse. Mis on e-sport ja millised on eestlaste saavutused selles valdkonnas?

Risk ja mängude põnevus fantaasiaspordis

Lisaks e-spordile on võimalik nautida ka fantaasiasporti ning loomulikult mitmeid teisi põnevaid sporditeemalisi videomänge. Fantaasiasport on mõeldud neile, kes on pidevalt mõelnud, et sooviks ühte või teist mängijat panna mängima koos ühte meeskonda. Ehk siis on see mõeldud neile, kes soovivad ise oma meeskonna kokku panna. Üheks populaarsemaks fantaasiaspordi alaliigiks on loomulikult jalgpall.

Fantaasiasport hõlmab virtuaalsete meeskondade loomist, kuid sealjuures koosneb meeskond reaalsetest sportlastest ning punke antakse mängus selle järgi, kui hästi nende tegelike tulemuste eest mänguplatsil. Näiteks Fantasy Premier League’s valivad osalejad oma mängijad Inglismaa Premier League ridadest. Meeskonna edu aga sõltub sellest, kui hästi valitud mängijad reaalsetes mängudes mängivad.

Mitmed platvormid üle maailma pakuvad Eesti spordifännidele võimalust liituda rahvusvaheliste fantaasialiigadega, kus nad saavad võistelda teiste mängijate vastu üle kogu maailma. Lisaks on fantaasiaspordi harrastamiseks võimalusi ka lähemal, näiteks mitmed online kasiino platvormid. Selleks aga, et leida enda jaoks sobib fantaasiaspordi pakkuja, tasub üle vaadata ka mitmed kasiino arvustused, mida pakuvad võrdlusportaalid. Nii saab kõige parema ülevaate, mida pakuvad online kasiinod.

Küll aga need, kes otsivad pigem mängu ja spordi ühendamist, mida omal moel pakuvad ka online kasiinod, on samuti erinevaid võimalusi. Online kasiinod pakuvad sporditeemalisi mänge, nagu slotimängud ja virtuaalsed spordimängud üha enam populaarsust kogunud. Netikasiino pakub mitmeid võimalusi spordi, põnevuse ja mängude nautimiseks. Lisaks mängudele pakuvad netikasiino lehed ka võimalust teha spordikihlvedusid.

E-spordi tõus Eestis

E-spordist ehk võistluslikust videomängude mängimisest on saanud ülemaailmne nähtus ning Eesti ei ole siinkohal erandiks. E-spordis on samuti professionaalsed meeskonnad, turniirid ja sponsorid nagu tavalises spordis. Erinevalt traditsioonilistest spordialadest, mis nõuavad kindlaid asukohti, meeskondi või varustust, saab e-sporti harrastada igaüks kellel on arvuti ja stabiilne internetiühendus.

Eesti e-spordi üheks populaarsuse põhjuseks on kättesaadavus, mida võimaldab väga hea interneti levik riigis. Tegemist on ka digitaalselt arenenud ühiskonnaga, kus on võimalik väga mitmeid asju ajada just digitaalselt. See on võimaldanud eestlastest mängijatel osaleda ülemaailmsetel võistlusel. Mitmetel eestlastel on olnud võimalus mängida maailma paremate vastu mängudes nagu Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends ja Dota 2.

Mõned Eesti tippmängijad on endale rahvusvahelisel võistlusel ka nime teinud. Näiteks eestlastest üks tuntumaid e-sportlasi on Robin “ropz” Kool, kes on silma paistnud Counter-Strike: Global Offensive mängus ja saavutanud ülemaailmset tunnustust. Tänu sellele, et Robin on tõusnud tavamängijast professionaalseks võistlejaks, on toonud e-spordile populaarsust ka kodumaal. Lisaks on e-spordi valdkonnas seetõttu ka rohkem Eesti tuntud.

Veelgi enam, eestlased on e-spordikultuuri üha enam omaks võtnud tänu kohalike turniiride korraldamise ja erinevate organisatsioonide panustamisele. Üha enam on loodud võimalusi, et ambitsioonikad mängijad saaksid osaleda võistlustel. Üritusi kantakse üle otseülekandena platvormidel nagu Twitch ja YouTube. Lisaks tõestas Eesti end Balti riikide ühe parima mängijana ka 2020. aastal kui osaleti Esports Baltics Masters turniiril.

Reaalsusele lähenevad sporditeemalised videomängud

Sporditeemalised videomängud on üheks populaarseks digitaalseks viisiks, kuidas spordilainel olla ning samal ajal meelt lahutada. Sellised mängud nagu FIFA, NBA 2K ja Madden NFL pakuvad uskumatult realistlikke mänguelamusi. Neid mänge saadab täiustatud graafika, keerulised strateegiad ning konkurentsivõimelised mitmikmängu režiimid, mis võimaldavad mängijatel võistelda teiste mängijatega üle maailma.

Sporditeemalised videomängud on heaks võimaluseks kogeda profispordiga kaasnevat põnevust kodust lahkumata. Näiteks FIFA Ultimate Team nimelise mäng on muutunud tavaliselt juhumängust globaalseks nähtuseks. Selle turniirid ja võistlused võimaldavad parimatel mängijatel võistelda märkimisväärsete auhindade eest.

Viimaste aastate jooksul on eestlaste huvi autospordi vastu kasvanud. Seda peamiselt eestlastest tugevate sportlaste tõttu, kes WRC-s võistlevad. Pole siis imestada, et on huvi tõusnud ka autospordiga seonduvate videomängude vastu. Seetõttu on huvi kasvanud ka näiteks Formula 1 (F1) mängusarja vastu. Seejuures tekitab inimestes aina enam ka huvi F1 e-spordivõistlused, kus mängijad saavad osaleda veebivõistlustel ning võistelda rahvusvahelistel tiitlivõistlustel.

Sporditeemalised videomängud on Eestis küllaltki populaarsed ning nende harrastamiseks on mitmeid võimalusi. Mõnele pakub huvi e-sport, teine aga vaatab netikasiino sporditeemaliste videomängude suunas. Igal juhul võib eeldada, et huvi kasvab aastatega veelgi, kui mängude maailmas arendatakse ja tuuakse sisse üha enam virtuaalreaalsust. Läbi virtuaalreaalsuse on võimalik veelgi enam hägustada piire füüsilise ja virtuaalse maailma vahel.

Veelgi enam, spordi kontekstis pakub virtuaalreaalsus võimalust astuda mängijatel virtuaalsele spordiväljakule ja areenile. Näiteks netikasiino mängudes võimaldaks virtuaalreaalsus ringi kõndida ringi virtuaalses kasiinos. Võimalusi on palju ning virtuaalreaalsuse arendajatel juba kujutlusvõimest puudu ei jää, mistõttu on oodata põnevaid ja kaasahaaravaid muutusi mängude maailmas.

Videomängude maailm on kirju ning üha enam arendatakse seda edasi. Tänaseks ei ole videomängud enam lihtsalt harrastajate ja mängurite jaoks, vaid sellest on saanud osaliselt juba professionaalne sport. Mängijatel on võimalik osaleda veebivahendusel turniiridel, võistlusel ning võida auhindu. Mõned tipptegijad on videomängude mängimisest loonud endale karjääri. See on palju enamat kui lihtsalt mängimine või meelelahutus. Edu on võimalik saavutada igas valdkonnas ning videomängude maailm ei ole sellest välja jäänud.

Copy
Tagasi üles