Eesti koondis lõpetas Rahvuste krossi viimase paari kümnendi kõige nigelama tulemusega

Copy
Vasakult: Gert Krestinov, Tanel Leok ja Harri Kullas.
Vasakult: Gert Krestinov, Tanel Leok ja Harri Kullas. Foto: Tormi Raik

Nädalavahetusel toimus Inglismaa Matterley Basini krossirajal Rahvuste motokross. Kvalifikatsioonist napilt finaali jõudnud Eesti koondis tegi viimase paarikümne aasta kõige tagasihoidlikuma tulemuse.

20 riigi hulgas tuli finaalis leppida 19. kohaga. Ajaloolise esikoha teenis Austraalia koondis, seisab alaliidu pressiteates.

Esimeses võistlussõidus tulid rajale MXGP ja MX2 klasside sõitjad, meie meeskonnast Gert Krestinov ja Tanel Leok.

Parem stardikoht anti Leokile ja Krestinov üritas täiesti väljast korralikult liikuma saada. Kahjuks ebaõnnestus mõlemal meie sõitjal start ja nad jäid päris rivi lõppu. Leok tegi veel sõidu alguses ka väikse vea ning langes viimaseks.

Kahjuks ei pakkunud ka sõit midagi rõõmustavat. Leok ja Krestinov ei leidnud raskel ja tehnilisel rajal kiirust, millega ettepoole liikuda. Finišis oli Leok lõpuks 31. ja Krestinov 30.

Fantastilise sõidu tegi Tim Gajser (Sloveenia), teise koha võttis Eli Tomac (USA) ja kolmanda Romain Febvre (Prantsusmaa).

Esimese võistlussõiduga võttis liidrikoha 11 punktiga Hollandi meeskond. Jeffrey Herlings lõpetas sõidu viiendana ja Kay de Wolf kuuendana. Teist kohta hoidis 19 punktiga USA ja kolmandat sama skooriga Austraalia. Eesti oli avasõidu järel 64 punktiga viimasel kohal.

Teises võistlussõidus tulid rajale MX2 ja Open klasside sõitjad. Meie koondises läks paremale lähtekohale Kullas, kes suutis teha parema stardi kui eilses kvalifikatsioonis.

Kahjuks kukkus avakurvis kaasvõistleja just Kullase ees. Tal tuli hoogu maha lasta ning kaduma läks mitu positsiooni. Avaringil top-30 piiril olnud Kullas hakkas vaikselt kohta parandama ja sõidu teises pooles tõusis ta 23-ndaks.

Paraku oli eessõitjaga vahe juba nii suur, et puhta sõiduga oli raske midagi teha. Konkurendi kukkumise järel tõusis Kullas lõpuks 22. kohale.

Leok, kes oli stardi järel viimaste seas, suutis sõidus oma kohta veidi parandada. Finišisse jõudis ta 30. kohal.

Ülekaaluka võidu teenis praegu ilmselt maailma parim sõitja Jett Lawrence (Austraalia). Teise koha sai hispaanlane Ruben Fernandez ja kolmanda sakslane Simon Laengenfelder. Ilusa sõidu tegi lätlane Reisulis, lõpetades kaheksandana.

Teise sõidu järel püsis liidrikohal Holland (34). Teisel kohal jätkas USA (35) ja kolmandal  Austraalia (39). Eesti koondis tõusis 16-ndaks. 

Viimases ja otsustavas sõidus tulid rajale MXGP ja Open klasside sõitjad. Kullas tegi meie poolelt nädalavahetuse parima alguse, sõites esimestel ringidel top-20 sees.

Sõidu keskel tekkis talle aga seljataha suur grupp tugevaid sõitjaid. Kullas langes ühe ringiga 19. kohalt 26-ndaks. Mõne aja pärast suutis ta end koguda ja sõidu lõpuks tõusta 24. positsioonile.

Krestinov jäi stardiga viimaste sekka. Mõne ringi järel leidis ta hea rütmi ja hakkas ettepoole liikuma. Oli lootust, et esimese sõidu tulemuse saab unustada. Kahjuks tuli aga sisse sõiduviga. Krestinov jäi grupist kaugele maha ning lõpetas 25. kohal.

Võitlus esikohale oli äärmiselt põnev, võitja selgus alles viimases kurvis. Sõitu juhtis pikka aega Gajser. Tagant tulnud Jett Lawrence suutis ühel hetkel liidriks tõusta, kuid Gajser ei andnud alla.

Eelviimases kurvis ta ründas, pääses uuesti austraallasest mööda ning võttis sõiduvõidu. Jett Lawrence tuli finišisse teisena ja Tomac kolmandana. Neljandana tuli üle lõpujoone Hunter Lawrence, kindlustades sellega Austraaliale (26 punkti) ajaloo esimese võidu.

Teise koha teenis USA (29) ja kolmanda Holland (36). Eesti (140) seljataha jäi vaid Austria (155). Norrast jäi meid lahutama neli ja Lõuna-Aafrika Vabariigist kolm punkti.

Tagasi üles