Suri jalgpalliajaloo üks paremaid poolkaitsjaid (1)

Copy
Leinaküünlad. Pilt on illustreeriv.
Leinaküünlad. Pilt on illustreeriv. Foto: Madis Veltman

Jalgpallimaailma tabas esmaspäeval lein, kui 73-aastaselt lahkus siitilmast Johan Neeskens. 

1951. aastal sündinud Neeskensi peetakse ajaloo üheks paremaks poolkaitsjaks, kellele riputati nii 1974. kui ka 1978. aasta MMil Hollandi koondisega kaela hõbemedal.

2004. aastal valis FIFA ta 125 parima elava jalgpalluri sekka ning 2017. aastal paigutas mainekas vutiväljaanne FourFourTwo ta ajaloo saja parima mängija seas 64. kohale. 

Neeskensi vutitee algas 60ndate lõpus kodulinnas Heemstedes, kuid juba 19-aastaselt sai ta jala ukse vahele Amsterdami Ajaxis, kellega tõstis pea kohale kolm Meistrite liiga eelkäija Euroopa karikat.

1974. aastal liikus ta edasi FC Barcelonasse, kelle ridades sai pea kohale tõstetud toonase tugevuselt teise eurosarja, Euroopa karikavõitjate karikas. 

1979. aastal otsustas ta suure(ma)st vutist taanduda, olles ühtlasi üks esimesi, kes läks vutti populariseerima USAsse. Seal jõudis ta kanda nii New York Cosmose, South Florida Suni kui ka saalitiimi Kansas City Cometsi särki.

Hollandi koondist esindas Neeskens karjääri jooksul 49 korda, lüües ka 17 väravat. Lisaks kahele MM-hõbedale võib tema auhinnakapist leida ka 1976. aasta EM-pronksi.

Tagasi üles