Soome suusastaar: mõnikord mõtlen, kas tegime oma elu suurima vea

Copy
Krista Pärmäkoski 2022. aasta Pekingi olümpial võidetud pronksmedaliga.
Krista Pärmäkoski 2022. aasta Pekingi olümpial võidetud pronksmedaliga. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / Scanpix

21. sajandi Soome üks edukamaid naissuusatajaid Krista Pärmäkoski avaldas elulooraamatu, kus heitis valgust raskele lahutusprotsessile. Ta tunnistas, et koos eksabikaasa Tommi Pärmäkoskiga mõtlesid nad vahest, kas tegid selle otsusega elu suurima vea.

Krista Pärmäkoski, neiupõlvenimega Lähteenmäki, teatas juulis, et tema kümme aastat kestnud abielu Tommi Pärmäkoskiga saab läbi. Mõlemad teatasid toona, et nad ei kavatse seda asja avalikult kommenteerida.

Nüüd on raamatulettidele jõudnud Krista Pärmäkoski elulooraamat «Avatud», kus ta siiski lahutusprotsessile valgust heidab. Ta tunnistas, et paar tegeles raskustega juba pikka aega. Lõplik otsus lahku minna tehti pigem kiiresti, kuid see polnud lihtne.

«Mõnikord tunnen kurbust ja mõtlen, kas oleme teinud oma elu suurima vea. Mõnikord tunnen end kergemini. Samas, tundeid on raske sõnadesse panna,» nendib Pärmäkoski oma raamatus.

Kolmedel olümpiamängudel kokku viis medalit võitnud 33-aastane Krista Pärmäkoski jäi elama paari kaks aastat tagasi valminud 170ruutmeetrisesse palkmajja Kuortanel. Seltsi pakub talle Nova Scotia retriiveri kutsikas Edvin.

Raamatust selgub, et abielupaari elu mõjutas palju ajapuudus, sest töö tõttu pidid mõlemad palju reisima ja ei saanud piisavalt koos olla.

40-aastane Tommi Pärmäkoski alustas 2022. aasta detsembris olümpiakomitee tippspordijuhina ning töötas enne seda eratreenerina, muu hulgas F1 sõitja Sebastian Vetteliga ja Soome hokiklubide juures.

Raamatust tuli välja, et näiteks 2022. aasta oktoobrist 2023. aasta märtsini veetis abielupaar ühe katuse all napilt kaks nädalat. Pingeid tekitasid ka Krista Pärmäkoski terviseprobleemid ja paanikahood.

Naise sõnul on ta pärast lahutust tundunud end murtuna ning tal on mitmesuguseid probleeme. Õnneks on ta saanud tuge nii sõpradelt kui ka perelt.

«Üritan praegu väga palju aega väljas veeta ja kokata. Kuid olen end ka pärast lahutust mõnikord hooletusse jätnud. Kui ikka ei söö, siis kehakaal langeb,» kirjutas ta raamatus.

Pärmäkoskidest sai paar 2011. aastal ja nad kolisid kokku vaid paar kuud pärast esimest kohtingut. Pulmad toimusid kolm aastat hiljem. Kuigi suhe lõppes lahutusega, räägivad nii Tommi kui ka Krista Pärmäkoski teineteisest raamatus väga soojal toonil.

Pärmäkoski on võtnud viis MK-etapivõitu ja 36 poodiumikohta. Tour de Skil on ta teeninud teise ja kolmanda koha ning jäänud neljal korral esimesena poodiumilt välja. 2014. aasta Sotši olümpial tuli ta Soome naiskonnaga teatesõidus hõbedale, 2018. aasta Pyeongchangis võitis koguni kolm individuaalset medalit: hõbeda 30 km klassikasõidus ja pronksid 10 km vabatehnikasõidus ja suusavahetusega sõidus. Kaks aastat tagasi toimunud Pekingi mängudel teenis ta hõbeda 10 km klassikasõidus.

Tagasi üles