Võimas avalöök andis kindlust

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapaat koosseisus Andrei Jämsä (vasakult), Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo.
Neljapaat koosseisus Andrei Jämsä (vasakult), Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo. Foto: Liis Treimann

Nädalavahetusel Horvaatias toimunud rahvusvahelisel sõudevõistlusel tegi tänavuse hooaja avastardi neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä. Kindel esikoht näitas, et paatkond on natuke enam kui kuu aja pärast Luzernis toimuvaks OMi kvalifikatsiooniregatiks õigel teel.


«Seis on päris hea, eriti just füüsilise poole pealt. Võistlus andis päris vinge arusaama, et vorm on korralik. Vaatasime ka video üle ning võib tõdeda, et saame veel paremini sõita,» sõnas eessõudja Taimsoo. «Praegu pole veel tunnet, et oleks kiiruslik tipphetk käes, ja seega ei pelga, et oleksime liiga head. Tegime Horvaatia laagris tõsist tööd ja nüüd nägime oma vead ja valukohad ära. Treener (Mati Killing – toim) ütles ka, et tegemist oli töövõiduga.»  

Esimene pilk on eestlastel peale pandud ka võimalikele konkurentidele. Kui nädalavahetusel Eesti järel teiseks tulnud mullusel MM-pronksil Horvaatial on OM-pilet olemas, siis kolmandal kohal lõpetanud sloveenid on Luzernis tõenäoliselt ühed eestlaste kangemad rivaalid. Valikvõistluselt pääsevad seejuures Londonisse vaid kaks meeskonda. «Sloveenial on päris hea noor paatkond. Tšehhidel pole samuti veel pääset. Omajagu tugevaid konkurente tuleb kindlasti kokku ja seega peame olema kuu aja pärast paremad kui praegu,» märkis Taimsoo.

Järgmine võistlus Belgradis

«Neljapaat sõitis ilusasti. Oli vaja saada kinnitust, et ollakse õigel teel. Eks kohalikud tulid vaatama, kuidas Horvaatia võidab, kuid edestasime hoopis neid kindlalt,» lisas Eesti sõudeliidu peatreener Jaan Tults.
20.–23. maini Luzernis toimuva OMi valikvõistluse eel teeb neljapaat veel vaid ühe stardi, kui 4.–6. maini osaletakse Belgradis hooaja esimesel MK-etapil. Eile jõuti Eestisse ning järgmiseks võistluseks valmistutakse koduses Pärnus. «Pärast MKd läheme Münchenisse treenima ning sealt juba otse Luzerni,» tutvustas Taimsoo edasisi plaane.

Kui Pärnus sõidetakse jõel, siis Münchenis saab neljapaat treenida kanali peal, mis on hooaja tähtsamaid võistlusi silmas pidades ülioluline. «Saame siis natuke ka seisva vee peal harjutada. Lisaks jõel olevale voolule mõjutab paadi jooksu ka vee temperatuur ning sügavus. Laias laastus saab ka jõe peal kõik ära tehtud, kuid kindlasti on vajalik ka kanalis harjutada,» põhjendas Taimsoo.

Loomulikult ei ole Luzernis toimuv kvalifikatsioonivõistlus sõudjate hooaja peasündmus ning plaanid on paika pandud olümpiamänge silmas pidades. «Pärast Luzerni võistlust läheme Viljandisse treenima. See on kodumaal ainuke koht, kus saab harjutada kõige ehedamates võistlustingimustes. Oleme plaanid seadnud nii, et pääseme olümpiale. Aga eks aeg näitab. Esimene start oli hea, kuid ega ka konkurendid ei maga,» sõnas eessõudja. «Lollustega keegi ei tegele. Peame hoolikalt jälgima, et lohakusest mingit apsakat sisse ei tuleks. Pühendume täielikult eesmärgile. Võib-olla on isegi hea, et meil veel olümpiapääset ei ole. Seega on pidev keskendumine ja kellelgi ei ole tunnet, et töö oleks tehtud.»

Kui varem on neljapaadi liikmed märkinud, et neil on veidike erinevad tehnikad, siis nüüdseks on mehed üksteisega juba rohkem kohanenud. «Horvaatias tegime tehnilist tööd päris palju. Trennis klapivad meil sõidustiilid juba päris hästi. Kuid võistlustempos sõites, kui mehed hakkavad väsima, siis muututakse natuke lohakamaks. Tundub küll, et see variant töötab, et olen esisõudja. Peab vanematele meestele vajadusel päitsed pähe panema,» muigas neliku noorim liige, 24-aastane Taimsoo. «Olin kahesel ka esisõudja. Eelmisel suvel koos sõitnud neljasel katsetas treener sellel kohal nii Tõnut kui ka Andreid ning nähtust leidis, et olen sobiv mees sellele kohale.»  

Pajusalu tegi sammu edasi

Kui Luzernis õnnestub neljapaadil endale tagada olümpiakoht (selleks tuleb jõuda kahe parema sekka – toim), siis tuleb välja selgitada kaks meest, kes esindavad Londonis Eestit paarisaerulisel kahepaadil, kus olümpiapääse on juba välja võideldud.

«Pärast kolmandat MK-etappi saab selgeks, kes kahesel olümpiale lähevad. Kõige tõenäolisem on, et üheks meheks on Vladimir Latin,» sõnas Tults ning märkis, et Luzernis püüab Latin Eestile olümpiapiletit ühepaadil.

Neljapaadi kõrval võib Luzernis olümpiapileti püüdmisest mõelda ka Kaisa Pajusalu, kes saavutas Horvaatias naiste ühepaadil esikoha. «Ta on teinud kvalitatiivse sammu edasi. Sellisest võidust saab tulevikuks juurde vajalikku kindlust,» märkis Tults.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles