VIDEO EOK president Kersti Kaljulaid: kõik näevad, et me tõesti tahame teha koostööd (8)

Copy

Eesti Olümpiakomitee (EOK) presidendiks valiti täna Kersti Kaljulaid, kes teenis viis häält rohkem kui senine juht Urmas Sõõrumaa. Postimehele antud intervjuus tõdes Kaljulaid, et ei muretsenud valimiste ajal kordagi, sest teadis, et EOK saab endale väga hea presidendi.

Kui tähtis tänane võit oli?

Ma tegelikult tundsin end rohkem nende inimeste tööriistana, kes palusid: «Ole hea, kandideeri. Proovime asju teha teistmoodi, uuemat moodi.» Nad on lubanud ka oma mõtete ja tegudega tulla seda kõike tegema. Tegelikult võib öelda, et ma ei ole iseseisev kandidaat, vaid ma olengi väga suure hulga Eesti spordis tegevate inimeste kandidaat selleks, et nemad saaks ka oma plaane hakata ellu viima. Nagu ma olen lubanud, ka need, kellega ma ei ole rääkinud ja kes ka täna mind ei toetanud, siis kuhugi ei pisteta jooksu enne, kui oleme need suunad omavahel selgeks rääkinud.

Kuidas võistlusnärviga lood olid?

Väga hästi olid. Keegi küsis ka pulssi, ma arvan, et suurt üle 60 ei käinud.

Aga miks närv ei läinud üles?

Sellepärast, et me teadsime, et oleme teinud ausa, avatud ja hea pakkumise Eesti Olümpiakomitee liikmetele. Ja oli nende valik, millist pakkumist nad otsustavad usaldada. Kõik kandidaadid olid üsna erinäolised. Tegelikult oli üsna lihtne seda otsust teha inimestel. Ma ei muretsenud, teadsin, et EOK saab endale väga hea presidendi või jääb EOK-le väga hea president.

EOK sai presidendi viiehäälelise enamusega. Miks ikkagi EOK enamus toetas teid, mis oli see peamine põhjus?

Ma arvan, et see on meie platvorm, see, mis oli meie programmi pealkiri: «EOK on Eesti spordijuhtimise avatud platvorm». Kõik näevad, et me tõesti tahame teha koostööd. Muidugi, siin peituvad ka omad riskid ja ohud, sellepärast, et osa inimesi kindlasti ootaks väga kiiresti konkreetseid samme ja tulemusi. Aga mul on elus see kogemus, et parem võta see aeg, räägi asjad enne selgeks, pane põhimõtted paika ja otsusta juba ühises väärtusruumis. Seda kõike ma olen lubanud ja seda kõike saab ka olema.

Eesti ja maailma spordijuhtimine tunnevad üpris vähe paleepöördeid. Enamasti need ei õnnestu. Teil praegu õnnestus. See kindlasti on süsteemse töö tagajärg. Kuhu nelja-aastase presidentuuri jooksul süsteemne töö peaks EOK välja viima?

Minu jaoks oli see mängu tulek üsnagi ad hoc. Umbes kuu tagasi sain aru, et on piisavalt inimesi, kes arvavad, et peaks midagi muutma. Ma olen muutuste tööriist. Süsteem koosneb minust ja Taavi Linnamäest, aitäh Taavile. Lisandusid Tiit [Pekk] ja Gerd [Kanter]. Need, kes ütlesid, et teeme midagi teisiti, nemad olid ka oma mõttetööga abiks.

Nüüd tuleb paika panna järgmise nelja aasta strateegiline tegevusraam, ära kommunikeerimine, täitevkomiteele näitama, ära kinnitama ja siis hakkame juba selleks, et seda ellu viia, projekte tegema. Et asjad saaks tehtud, mida lubasime. Mõned asjad on päris pika vinnaga. Noortespordi mudeli ülesehitamine, toetajate leidmine, see võtab kindlasti aega. Mõned asjad saab teha võib-olla kiiremini, näiteks, et multisport saaks kõigile lastele võimalikuks.

Asepresidendid on paigas, aga üks oluline lüli on EOK süsteemis peasekretär. Keda te eelistate sinna, millist tüüpi inimest te sina sooviksite?

Tahaksin öelda, et palju on arvatud, et kõikidel presidendikandidaatidel oli taskus ka see kaart, kes peab saama peasekretäriks. Seda kaarti pole olnud. Nagu ma olen seda korduvalt öelnud, see on nii oluline tippjuhi koht Eesti spordis, see tuleb täita konkursiga. See on päris konkurss. Kes veel täna mõtleb, pange oma CV kokku ja saatke teele. On juba inimesed mulle helistanud ja küsinud, vahetanud mõtteid, kas me liigume ühes suunas. Ja need on olnud väga üllatavad nimed, kelle peale mina ei oleks iial tulnud. Ei ole mitte midagi paremat avalikust konkursist. Ootame teie CVsid põnevusega, loodan, et neid saab olema palju.

Aitäh ja palju jõudu, seda on EOK presidendil alati vaja.

Nutti, osavust ja kannatlikkust on rohkem vaja kui jõudu. Aitäh!

Tagasi üles