Üheks MM-etapiks üle parda visatud Katsuta reageeris nagu tõeline jaapanlane

Copy
Takamoto Katsuta.
Takamoto Katsuta. Foto: Valery Hache/AFP/Scanpix

Rallisõbrad teavad, et Toyota tiimi pikaaegne sõitja Takomoto Katsuta läheb närvi või vihaseks haruharva. Teda ei löönud rivist välja ka plaaniväliselt ühelt MM-etapilt kõrvale jätmine. Vähemalt väliselt.

31-aastane jaapanlane pidanuks tänavu olema Elfyn Evansi kõrval teine, kes teeb Yarise hübriidautoga kaasa täishooaja. Pärast järjekordset ebaõnnestumist septembri hakul Kreekas, otsustasid võistkonna juhid aga Katsuta asemel starti saata Sami Pajari. 

Nüüd, tuleval nädalal Kesk-Euroopas on neist esimene taas rivis. Katsuta oli mõistagi kurb, et ta mõneks ajaks pingile lükati, ent tiimile pole tal ühtegi etteheidet. Pigem vastupidi.

«Ausalt. Tunnen, et võistkond on mu selja taga ja tahan neile hea tulemusega toetuse eest tasuda,» rääkis Katsuta usutluses DirtFishile. 

Ta on alati silma paistnud väga viisaka ja heasüdamliku mehena. Katsuta esindab täpselt neid omadusi, mis Jaapani kultuurile omased.

«Mulle suunatud abi on olnud imeline. Hindan väga tiimikaaslaste Sebastien Ogier', Kalle Rovanperä ja Elfyn Evansi toetust. Aga tahan ära märkida ka Tom Fowleri (tehnikadirektor) ja Kevin Struyfi (peainsener) ja teised insenerid,» jätkas ta.

«Need inimesed on kaua ala sees olnud. Neil on väga palju kogemusi erinevate nurkade alt. Nad on mind aidanud oma vabast ajast ka isiklike asjadega. Olen väga meelitatud ja õnnelik, et nad on minuga.»

Katsuta tunneb, et tagasilöökide kiuste pole temasse usku kaotatud. «Teadmine, et sellised inimesed on minu taga, tähendab mulle väga palju. Nad näevad asju ka läbi inseneri pilgu, mille kirjeldamine aitab mind. Arvan, et kogu see saadud abi aitab mul tugevamana naasta.»

Ta tunnistas, et üritas eelmist, Tšiili MM-etappi ignoreerida või jälgida võimalikult vähe. Lõpuks see päriselt ei õnnestunudki. «Proovisin, aga kirge ala vastu ei saa välja lülitada. Nõnda võtsin automaatselt DirtFishi lahti ja vaatasin, mis toimub. Mulle öeldi, et ära tee seda, aga midagi pole parata.»

Katsuta ei salga, et ootamatult ühelt võistluselt eemalejäämine mõjus talle valusalt. «Elu on mõnikord raske, aga jätkasime tööd,» arutles ta.

«Olgugi, et see aeg oli keeruline, näitas see ära, kes minust tõeliselt hoolivad ja keda saab tulevikus rohkem usaldada. Leidus palju inimesi ka väljastpoolt tiimi – ka mõnest teisest võistkonnast –, kes helistasid ja aitasid.»

Igal juhul tuleb Katsutal olla tuleval nädalal Kesk-Euroopas heas vormis, sest Toyota jahib võistkondliku MM-tiitli heitluses Hyundaid. Rivis on ka Ogier ja Evans, aga pole kindel, et nad mõlemad kindlad punktid ära tooks.

Mullu esmakordselt MM-sarja kuulunud Saksamaa, Austria ja Tšehhi ühisetapp toimub 17.-20. oktoobrini.

Tagasi üles