Paradoks: Inglismaa murdis Soome maha, aga uut peatreenerit tahavad mõlemad

Copy
Lõppenud nädalaga polnud rahul soomlased ega ka inglased.
Lõppenud nädalaga polnud rahul soomlased ega ka inglased. Foto: Antti Aimo-Koivisto/LEHTI/SIPA/Scanpix

Jalgpalli Rahvuste liiga B-tasemel lõppes nii Soome kui ka Inglismaa jaoks teine mängudeaken loogilise tulemusega, ent rahulolematust leidub mõlemas leeris.

Kuigi satsid on veidi erinevas kaalukategoorias, maadeldakse enam-vähem sama murega. Üldiselt mõistetakse, et peatreenerit oleks tarvis vahetada. Aga keda pukki panna?

Eile õhtul Helsingis peetud kohtumises said koduperemehed 1:3 lüüa. Lõppseis võib olla veidi petlik, sest inglased olid 84. minutiks Jack Grealishi, Trent Alexander-Arnoldi ja Declan Rice'i väravatest 3:0 peal. Võõrustajate au päästis lõpu eel Arttu Hoskonen.

Mõned päevad varem sai Soome kodus 1:2 lüüa Iirimaalt. See tähendab, et nelja matšiga pole punktiarvet avatud.

«Keskendusin sel nädalal neile kahele mängule. Kriitika käib selle tööga kaasas. Muidugi tahetakse tulemust. Mina üritan kontrollida neid asju, mida saan. Lõpuks loeb tulemus. Aga mina ei hakka hindama, kui õigustatud kriitika on või ei ole,» tõdes Soome peatreener Markku Kanerva kodumaa meedias.

Tegelikult on kogenud treeneri pea kohal rippunud kirves juba pikalt. Tõsisemad jutud algasid juba umbes aasta tagasi, kui Soome ei pääsenud valiksarjast otse EMile. Kevadel kaotati kindlalt ka play-off'is Walesile.

Sellele vaatamata pikendati juunis Kanervaga lepingut. Aga protokoll ei valeta: Soome on kaotanud viis n-ö punktimängu järjest. Käimasoleva kalendriaasta ainus võit saadi märtsis, kui Eesti alistati 2:1.

Põhjanaabrite meedia toon on pigem, et millal ja kes, mitte kas. Ehk nõutakse Kanerva pead. Ilta-Sanomati hinnangul võiks ameti üle võtta praegune abitreener Jani Honkavaara.

Kummalises seisus on ka inglased. Esiteks pole B-tasemel mängimine nende seisusele just päris kohane. Teisalt ei lööda ka seal platsi puhtaks. Võit Soome üle oli haavadele palsam, aga neljapäevane kaotus Kreekale jääb kindlasti kummitama.

Meenutame, et suvise EMi järel lahkus edukate aastate järel peatreeneri kohalt Gareth Southgate. Asendajaks palgati Inglismaa noortekoondisi tüürinud Lee Carsley, aga kohe pandi paika, et ta jääb vaid ajutiseks lahenduseks. Kuulduste kohaselt peaks üldsusele üsna tundmatu tegelane olema ametis mõne ässa, näiteks Pep Guardiola vabanemiseni.

«See positsioon väärib maailmatasemel, palju võitnud treenerit. Mina olen veel sinna teel,» ütles Carsley pärast Soome alistamist. 

«Sel kohal töötamine on privileeg. Kui viimased kaks päeva välja arvata, olen seda väga nautinud. Ma pole Inglismaaga harjunud kaotama. Ma ei seedi kaotamist eriti hästi,» viitas ta ka Kreeka mängule.

Igal juhul annab Carsley mõista, et kuue Rahvuste liiga mänguga võibki tema retk vähemalt selleks korras läbi saada.

Standings provided by Sofascore
Tagasi üles