Eesti koondise väravakütt tutvustab profisportlase elu Kuveidis

Copy
Karl Toom (paremal) ja  Dener Jaanimaa teenivad leiba Kuveidis.
Karl Toom (paremal) ja Dener Jaanimaa teenivad leiba Kuveidis. Foto: Tairo Lutter

Vähem kui kuu pärast mängib Eesti rahvuskoondis 2026. aasta EMi teises kvalifikatsioonifaasis. Kaugest maailmanurgast, Kuveidist, naaseb kvalifikatsioonimängudeks koondise juurde ka Karl Toom.

Aastate jooksul on Toom, kes mängib juba teist hooaega Sulaibkhat SC ridades, tõestanud end koondise ühe liidrina. Viljandi juurtega Araabias palliv leegionär jagab pressiteates, kuivõrd erineb Kuveit Euroopast ja Eestist ning mida toob tulevik.

Iraagi ja Saudi Araabia vahel paiknev väike emiraat on paljude eurooplaste jaoks tundmatu ja avastamata maa. Kuigi Kuveidi käsipalli algusajaks võib pidada aastat 1966, on õige hoog nii koondise- kui ka klubitasandil sisse saadud viimasel ajal.

Kolme miljoni elanikuga riigis tegutseb lisaks meeste käsipalliliigale ka naiste liiga. Kahe sarja peale kokku on Kuveidis 19 aktiivset käsipalliklubi: 16 meeste, 3 naiste. Toomi ja Dener Jaanimaa koduklubi Sulaibkhat SC on viiekordne riigi meister ning kahekordne karikavõitja.

«Klubi on professionaalne ja hästi juhitud. Mängijad on ambitsioonikad ja treenerid nõudlikud, mis loob hea keskkonna arenguks. Kuveidi liiga tase on muidugi madalam kui Saksamaal, kus mäng on väga kiire ja füüsiline,» võrdles Toom, kes enne Sulaibkhati mängis mitmes 2. Bundesliga meeskonnas.

«Eesti liigaga võrreldes on Kuveidis rohkem tiime ja leian, et siinne liiga on ka professionaalsem. Näiteks on igas tiimis lubatud kaks professionaalset mängijat. Arvan, et Kuveidi liiga tase on tõusuteel ja konkurents on olemas.»

Sulaibkhati viimane tiitel jääb aastasse 2009, sest meeste liigasid on ligi kümme aastat domineerinud pealinna meeskond Kuwait SC.

«Meie klubil väga palju fänne ei ole, kuid kõik fännid on siin alati toetavad. Headel mängudel on fänne rohkem ja kehvematel vähem – nagu ikka,» lausus Toom.

«Kuveidis mängimine on andnud kindlasti täiesti teistsuguse vaate käsipallile. Siin läheb kindlasti veel aega, et jõuda Euroopa tasemeni, kuid nad liiguvad kindlasti õiges suunas.»

Eestist Saksamaale, Saksamaalt Rootsi, Rootsist Saksamaale ja siis Kuveiti. Ehk Toomile pole välismaale kolimine ega uute kultuuridega kohanemine võõras.

Leegionäri rolli asus Toom täitma juba 2016. aastal, kui suundus Saksamaale, kus ta mängis meeskondades TV Neuhausen ja TV Emsdetten. Uue kümnendi alguses siirdus ta üheks hooajaks Rootsi HK Varbergi, misjärel läks tagasi Saksamaale. Kuid seekord HSC 2000 Coburgi. 2022. aastal algas Toomi jaoks Kuveidi peatükk.

«Kuveit on traditsioonide ja modernsuse segu. Siinse kultuuri märksõnadeks on külalislahkus, perekesksus ja religioossed tavad. Elu on siin üldiselt rahulik, inimesed on väga sõbralikud ja avatud. Kuveit on väga rikas riik, kuid selle eluolu on hoopis teistsugune kui Euroopas,» rääkis ta.

«Eesti ja Euroopa puhul igatsen eriti loodust ja avarust – sealne rohelus ja rahulik õhkkond on midagi, mis vahel väga südamesse poeb. Samuti igatsen Eesti toitu ja perekonda.»

Kuhu viib käsipall järgmisena?

Toom, kes on harjunud rändama, veel kindlaid tulevikuplaane ei tee ning eelistab rääkida olevikuvormis.

«Individuaalselt tahan jääda terveks ja teha hea hooaja, sest meeskondlikult on meie eesmärk jõuda play-off'i,» sõnas ta.

«Seega võtan hooaeg korraga. Keskendun sellele, et anda endast parim ja teha tiimiga üks korralik hooaeg. Tulevikuks pole ma veel konkreetseid plaane teinud, kuid olen avatud erinevatele võimalustele. Ei välista ka Euroopasse tagasitulekut.»

Kui klubikäsipall hoiab Toomi veel Araabias, siis rahvuskoondis toob Viljandist pärit mehe kodumaale juba järgmisel kuul, kui Eesti võõrustab EMi kvalifikatsioonis Sloveeniat.

Tagasi üles