Kuidas tuleb Neuville sel nädalal ralli maailmameistriks?

Copy
Thierry Neuville.
Thierry Neuville. Foto: Vincent Thuillier/Hyundai Motorsport

Autoralli MM-sarjas sõidetakse sel nädalavahetusel hooaja eelviimane etapp ning punktitabelit juhib belglane Thierry Neuville. Mida tuleb Hyundai sõitjal Kesk-Euroopa rallil teha, et kindlustada endale karjääri esimene MM-tiitel?

Neuville on MM-sarja juhtinud alates avaetapist ning kui sõita jääb kaks etappi on tema edu lähima jälitaja, tiimikaaslase Ott Tänaku eest 29 punkti. Kaheksakordne maailmameister Sébastien Ogier (Toyota) kaotab Neuville’ile 41 punkti.

Enne neljapäeval Tšehhis, Austrias ja Saksamaal toimuvat Kesk-Euroopa rallit on teoreetiliselt MM-tiitli võitluses neli meest. Lisaks Neuville’ile, Tänakule ja Ogier’ile ka Elfyn Evans (Toyota), kes jääb esikohast 46 punkti kaugusele.

Kahe etapiga on maksimaalselt võimalik koguda 60 punkti. Et Neuville saaks juba sel pühapäeval käed võidukalt taevapoole tõsta ja sõitjate MM-tiitlit võitmist tähistama hakata, tuleb tal lähimat konkurenti edestada 31 punktiga.

Seega tuleks tal teenida Tänakust vähemalt kaks punkti rohkem, kuid Ogier’ile ei tohi ta loovutada üle kümne ja Evansile 15 punkti.

Kui Neuville peaks imekombel võtma n-ö jackpot'i ehk 30 punkti, mida on tänavu suutnud ainsana vaid ta ise avaetapil Monte Carlos, siis on belglasel MM-tiitel taskus. Kui ta on aga liider laupäeva õhtul (18 punkti) ja võidab ka pühapäevase arvestuse (7 punkti), siis tuleks näiteks Tänakul olla pidevalt tema kannul (15+6 punkti), võtta viis punkti punktikatselt ja loota, et belglane jääb seal nullile.

WRC punktisüsteem

Laupäeva järel jagatakse välja*:

1. koht 18 punkti; 2. koht 15; 3. koht 13; 4. koht 10; 5. koht 8; 6. koht 6; 7. koht 4; 8. koht 3; 9. koht 2; 10. koht 1

Ainult pühapäeva eest:

1. koht 7 punkti; 2. koht 6; 3. koht 5; 4. koht 4; 5. koht 3; 6. koht 2; 7. koht 1

Viimase kiiruskatse eest:

1. koht 5 punkti; 2. koht 4; 3. koht 3; 4. koht 2; 5. koht 1

*Nende teenimiseks peab pühapäeval finišisse jõudma.

Sel aasta tutvustatud uus punktisüsteem muudab punktide kokku lugemise ja ennustamise keeruliseks. Asfaldil sõidetaval rallil saab Neuville reedel startida katsetele esimesena ning omab sellega ilmselt suurt eelist sõita häid katseaegasid.

Kui belglase kolmest vastasest üks lõpetab Kesk-Euroopa ralli 30-punktilise või väiksema miinusega, siis otsustatakse MM-tiitel Jaapanis (21.-24. november).

Sõitjate punktitabel enne Kesk-Euroopa rallit

1. Thierry Neuville (Hyundai) 207 punkti

2. Ott Tänak (Hyundai) 178

3. Sébastien Ogier (Toyota) 166

4. Elfyn Evans (Toyota) 161

5. Adrien Fourmaux (M-Sport Ford) 140

Tagasi üles