Soome peatreener sai punase kaardi, appi tõttab eestlane

Copy
Soome kuni 21-aastaste koondise peatreener Mika Lehkosuo (vasakul), tema kõrval on abitreener Gert Remmel.
Soome kuni 21-aastaste koondise peatreener Mika Lehkosuo (vasakul), tema kõrval on abitreener Gert Remmel. Foto: PETER KLAUNZER/EPA/Scanpix

Soome kuni 21-aastaste jalgpallikoondis peab homme otsustava EM-valikgrupi viimase mängu, kuid sinna tuleb neil minna peatreener Mika Lehkosuota, kes sai eelmises EM-valikmängus punase kaardi. Seetõttu on Soome jaoks olulises mängus, kus kaalul alagrupist edasipääs, peatreeneri kohuseid täitmas eestlane Gert Remmel.

Miks peab Lehkosuo olulist mängu aga tribüünilt vaatama ja vastutuse meeskonda juhendada eestlane Remmel? Reedel toimunud mängus Šveitsiga kaotas Lehkosuo viimastel minutitel enesevalitsuse ja läks kohtunikuga vaidlema.

Soome läks toonast mängu 71. minutil juhtima, kuid kolmandal üleminutil suutsid šveitslased viigistada ja 1:1 mäng ka lõppes. Enne lõpuvilet avaldas aga Lehosuo pahameelt, et hispaanlasest kohtunik Alejandro Muñiz enne Šveitsi väravat mängu nende vea tõttu ei peatanud, kirjutab Iltalehti.

Lehkosuo protesteeris kohtuniku otsuse üle sedavõrd valjuhäälselt, et talle näidati punast kaarti ning ta pidi väljaku äärest lahkuma. Nii tuleb Lehkosuol piirduda mängu vaatamisega tribüünilt ning tema juhiseid peab väljakule edasi andma Remmel.

48-aastase Remmeli treenerikarjäär tippjalgpallis algas 2009. aastal, kui ta asus tööle Soome kõrgliigaklubis. Amet oli sama, mis praegu - abitreener Lehkosuo tiimis. 2016-2020 oli Remmel abitreeneriks Itaalia Serie D klubis Giorgione, 2020-2022 akadeemiajuht Küprose klubis Pafos ja 2023-2024 Rzeszowi Stalis (Poola). Lehkosuo abitreenerina Soome U21 koondises asus Remmel tööle 2023 jaanuaris ja Lublini Motori abitreenerina tänavu suvel.

Kuidas Soome noortekoondise aga suure eesmärgi ehk alagrupist edasipääsu tagaks? Kui nad suudavad koduväljakul Montenegrot võita, pääsevad nad kindlasti järgmisesse ringi ja võitlus EM-finaalturniiri koha eest jätkub. Kui aga suudetakse võita ja samal ajal lõpeks alagrupi teine mäng Rumeenia ja Šveitsi vahel viigiga, võidaksid nad alagrupi ja pääseksid otse Slovakkias toimuval finaalturniirile.

Soome on oma ajaloo jooksul vaid korra pääsenud U21 EM-finaalturniirile. See juhtus 2009. aasta suvel, kui peatreener Markku Kanerva eestvedamisel jõuti finaalturniirile, kus mängis kaheksa Euroopa tippkoondist.

Toonases koosseisus mängisid näiteks hilisemad profimängijad Teemu Pukki, Tim Sparv, Perparim Hetemaj ja Joona Toivio.

Tagasi üles