AMETLIK Inglismaa koondis sai endale kolmandat korda välistreeneri

Copy
Thomas Tuchel
Thomas Tuchel Foto: DAVID KLEIN / REUTERS / Scanpix

Inglismaa jalgpallikoondise uueks peatreeneriks nimetati Thomas Tuchel. 51-aastasest sakslasest saab alles kolmas Inglismaad juhendanud välistreener.

Tuchel on karjääri jooksul olnud mitmete tippklubide peatreener, alates Dortmundi Borussiast kuni tänavuse aastani Müncheni Bayernis. Nüüd võtab kogenud treener esimest korda vedada rahvuskoondist.

Tema leping Inglismaa jalgpalliliiduga algab 1. jaanuarist ning see kestab poolteist aastat ehk kuni 2026. aasta MM-finaalturniiri lõpuni.

Alates 2016. aastast kuni tänavu suveni oli Inglismaa peatreeneriks Gareth Southgate, kes aga ametist lahkus. Tuchelist saab rootslase Sven Goran Erikssoni ja itaallase Fabio Capello järel kolmas Inglismaad juhendanud välismaalane.

«Olen väga uhke, et mulle anti au Inglismaa koondist juhtida. Olen siin riigis mänguga pikka aega isiklikku sidet tundnud ja see on andnud mulle palju uskumatuid hetki. Võimalus esindada Inglismaad on tohutu privileeg ning võimalus töötada selle erilise ja andeka mängijate seltskonnaga on väga põnev,» ütles Tuchel pressiteates.

Inglismaa jalgpalliliidu tegevjuht Mark Bullingham ütles, et soov oli palgata peatreener, kel oleks ambitsioon tüürida Inglismaa järgmiste suurte võitudeni. «Tahtsime palgata treenerite meeskonna, et anda meile parim võimalus suurturniiri võitmiseks, ja usume, et nad seda ka teevad. Thomas ja meeskond keskenduvad ühemõtteliselt sellele, et anda meile parim võimalik võimalus võita MM-tiitel,» ütles Bullingham.

Tucheli kõrval on abitreeneriks 38-aastane inglane Anthony Barry, kes on pärast 2017. aastal mängijakarjääri lõpetamist olnud abitreener väga paljudes klubides ja koondistes. Näiteks Chelseas ja Müncheni Bayernis, aga ka Iirimaa, Portugali ja Belgia koondiste juures.

Inglismaa mängib praegu Rahvuste liiga B-divisjonis ning novembrikuistes mängudes jätkab peatreeneri ülesannetes Lee Carsley. Tucheli ametisse saamisel naaseb Carsley alla 21-aastaste Inglismaa koondise treeneri rolli juurde.

Tuchel on klubitasandil saavutanud suurt edu. Ta on oma karjääri jooksul juhtinud kuut klubi alates Chelseast, Dortmundi Borussiast ja Pariisi Saint-Germainist ning lõpetades Müncheni Bayerniga.

Tuchel viis Chelsea 2021. aastal Meistrite liiga meistriks ja võitis ka klubide MMi, kuid aasta pärast ta vallandati. Samuti võitis ta riigi meistritiitlid nii PSG kui ka Bayerniga, viimase juurest lahkus ta eelmise hooaja lõpus.

Järgmise MM-finaalturniiri ajal möödub Inglismaa seni ainsaks jäänud viimasest MM-tiitli võitmisest 60 aastat. Southgate'i juhtimisel jõudis Inglismaa 2021. ja 2024. aasta EM-finaalturniiril finaali, kuid jäi alla vastavalt Itaaliale ja Hispaaniale.

Tagasi üles