ANALÜÜS «Me olemegi nii head!» Kiirelt sotid selgeks teinud Tartu lõi ukrainlased auti

Copy
Tartu Bigbank pääses eurosarjas edasi.
Tartu Bigbank pääses eurosarjas edasi. Foto: Margus Ansu

Tartu Bigbank pääses CEV Challenge Cupi 32 parima sekka, kui alistas teist päeva järjest Ukraina klubi Zõtomiri Zhytychi-Polissya. Tõsi, sedapuhku loovutati üks geim, aga selleks hetkeks oli kõik juba otsustatud. 

Kolmapäeval puhta töö teinud Tartu vajas neljapäevasest matšist vaid kahte geimi, et kindlustada edasipääs 1/16-finaali, kus ootab ees Serbia klubi Topola Karađorđe, kellega mängitakse 12. ja 19. novembril.

Tartu ei teinud kahe mängu vahel algkoosseisus ühtegi muudatust. Väljakul olid sidemängija Aleksander Eerma, nurgaründajad Martti Juhkami ja Valentin Kordas, diagonaalründaja Jack Williams, keskblokeerijad Mart Naaber ja Rico Wardow ning libero Silver Maari. Ülesanne oli kaks geimi kähku kotti pista ning mehed asusid seda täitma.

Bigbank haaras avageimis ohjad omale ning läks 5:2 juhtima, ent lasi vastase mängu tagasi. Geimi esimeses pooles valmistas enim peavalu Viktor Šapoval, kes kolmapäeval ei mänginud. Tartlased polnud valmis tema vasakuks käeks, mis lõi üsna terava nurga alt diagonaali – kord eksis kohavalikuga Eerma, siis Maar.

Geimi keskpaigas tundus lausa, et asjad kisuvad kiiva, sest Zõtomir läks esimest korda juhtima 10:11. Vahe kasvas pisut ning peatreener Alar Rikberg pidi seisul 12:14 kasutama oma esimest mõttepausi.

Kohe pärast seda läks Zõtomir kolmega peale, viimast korda juhtisid nad avageimi seisul 18:19. Seejärel läks Tartu eest ära, vankrit vedas Valentin Kordas. Geimi lõpetas vahetusest sekkunud Stefan Kaibaldi serviäss – 25:21 Tartule!

Teine geim kuulus algusest peale Tartule, kes läks kohe 5:1 juhtima. Sealt edasi oli kõige väiksem eduseis kolmepunktine (12:9), vahespurdi järel juhtis Bigbank lausa 20:11. Geimivõit ja edasipääs oli vaid vormistamise küsimus, millega saadi hakkama – teine geim Tartule 25:18! 

Sellega oli paari saatus otsustatud ning Rikberg andis põhimeestele puhkust, ainsana jätkas temporündaja Wardlow. Kolmandas geimis sammus sidena platsile Kusti Nõlvak, nurgas möllasid Rasmus Meius ja Kaibald, diagonaal oli Taavet Leppik, Naabrile andis puhkust Rauno Kink ning liberona tegutses Romi Aros.

Natukene uimane Tartu sai kolmandas geimis küll vastu näppe – Zõtomir võitis selle 25:21 –, ent lõpetas neljanda geimiga vastase piinad (25:20). Postimehe tähelepanekud:

Tartu Bigbanki peatreener Alar Rikberg
Tartu Bigbanki peatreener Alar Rikberg Foto: Margus Ansu

1. «Me olemegi nii head!»

Rikberg ütles enne kohtumisi Zõtomiriga, et vastane on väike favoriit. Ometi suutis Bigbank võita viis geimi järjest ning kindlustas sellega edasipääsu. Kuidas nii? «Me olemegi nii head! Mängisime kaks päeva järjest oma parimat mängu,» sõnab Rikberg ajakirjanikele.

Tema jutus on iva, sest tartlased suutsid mõlemal päeval suruda oma mängu peale. Episoodiliselt oldi küll rabedad, ent ka see näitab kvaliteeti, kui meeskond suudab keerulistest perioodidest kiiresti üle saada. Ehe näide on esimese geimi teine pool, kui Tartu jäi tagaajaja rolli, ent läks siis mitme punktiga eest ära ja võitis.  Säärasel viisil geimi saamine murdis vastase maha ning ka see on kvaliteedi märk – halvad meeskonnad ei löö naljalt vastast rivist välja.

Samas arenguruumi on kõvasti. Avageimi algfaasis oli Tartu hädas rünnakuga, sest Eerma tõsted kõikusid – kord jäid lühikeseks, siis madalaks. Aga ka see kehv periood ei kestnud kaua, kuna Eerma kogus end ning sai geimi teises pooles asjad paika. Et heast tõstest tuleks punkt, on tarvis ka lööjat. Esimeses kahes geimis täitis Tartul seda rolli peamiselt üks mees...  

2. Kordas on elu vormis

Selleks hooajaks Tartusse naasnud Kordas oli hea juba kolmapäeval, aga nüüd veel parem. Umbes poolteist aastat tagasi olude sunnil diagonaalründaja positsioonilt nurka liikunud mängumees võttis kahes esimeses geimis Tartu oma kukile ja sai selle ajaga kirja 16 punkti (efektiivsusnäitajaga 14). Kõik Kordase punktid tulid rünnakutest – ta lõi 23 pallist maha 16 ning ei eksinud kordagi.

Tartu võitiski esimese geimi suuresti tänu Kordasele, kes tõi Bigbanki viimasest kaheksast punktist viis. Esimesed kolm tõi ta järjest, siis vastased eksisid. Seejärel lõi Kordas veel kaks palli maha ja sisuliselt oligi kogu muusika.

Ta jäi kolmapäeval teises geimis varju – ei löönud ühtegi palli maha –, ent nüüd seda muret polnud. Kordas alustas hästi, kui tõi esiemesest viiest meeskonna punktist kaks. Neist teine oli eriti magus, sest ta paigutas palli kõrge kaarega ristnurka, vastastel polnud midagi teha. Kokku lõi ta kümnest tõstest maha kaheksa, millega teenis välja puhkuse.

3. Pool aastat tagasi libero, nüüd korralik löögijõud

Kolmandas geimis diagonaalina ning neljandas nurgana tegutsenud Leppik oli Kordase järel paremuselt teine skoorikunn, kui tõi 15 punkti (efektiivsusnäitajaga 13). Karjääri nurgaründajana alustanud pärnakas mängis eelmistel aastatel tervislikel põhjustel liberona, ent naasis selleks tšempionaadiks rünnakule.

Leppik oli kolmandas geimis pisut tagasihoidlik, kui lõi kümnest pallist maha kolm. Tundus, et selle taga oli peamiselt kaks põhjust – positsioon polnud mugavaim ega klapp Nõlvakuga parim. Neljas geim, mille Tartu võitis, kuulus 31-aastasele Leppikule – ta realiseeris 13 tõstet kümme.

Et selline mees ei mahu Bigbanki algkoosseisu, näitab meeskonna üldist taset. Seda toetab ka Kordase öeldu: «Meil pole trennis kunagi nii, et põhikuuik võidab kõik mängud. Kogu meeskond on hea ja ühtlane. Ühtegi mõttetut ega ühepoolset trenni pole.» 

Tartu Bigbanki fännid Zõtomiri vastu.
Tartu Bigbanki fännid Zõtomiri vastu. Foto: Margus Ansu

4. Eesmärk kahe sammu kaugusel

CEV Challenge Cupi esimesest ringist edasi pääsenud Tartu pani hooaja eel paika, et tahab jõuda vähemalt kolmandasse ringi. Selleks tuleb aga novembris alistada serblaste Topola, kes Rikbergi arvates peaks olema pisut nõrgem kui Zõtomir.

«Tegemist ei ole ju Serbia esimese või teise meeskonnaga, vaid eelmise hooaja neljandaga. Leegionääre ega koondislasi seal pole. Ma ei ole veel sünniaastaid vaadanud, aga eeldan, et Topolas on noored ja vihased mängijad,» mõtiskleb Rikberg.

Ta jätkab: «Hooaja selles faasis oleme näinud, et kui valmistame korralikult ette ja peame taktikalisest plaanist kinni, siis meie mäng õnnestub. Eesmärk on jõuda kolmandasse ringi. Me ei saa absoluutselt alahinnata fakti, et praegu mängisime mõlemad mängud kodus, kuid Topola vastu on esimene kodus ja teine võõrsil.»

Bigbanki ja Topola võitja kohtub eurosarja kolmandas ringis Itaalia tippklubiga Lube Civitanova.

Tagasi üles