Karjääri lõpust teatanud tennisetäht tegi ootamatult kannapöörde

Copy
Danielle Collins
Danielle Collins Foto: ULISES RUIZ

Naiste tennise maailma edetabelis üheksandat kohta hoidev Danielle Collins andis aasta alguses teada, et tõmbab tänavuse hooaja järel profikarjäärile joone alla. Nüüd teatas aga ameeriklanna, et kavatseb vähemalt järgmisel aastal veel mängida.

30-aastase Collinsi kannapöörde põhjuseks on raskused eraelus või täpsemalt viljastumisel. Nimelt on teda terve karjääri seganud endometrioos ja kuna tema üks suuremaid unistusi on saada emaks, otsustaski ta aegsalt karjäärile joone alla tõmmata, et seejärel järgmisele eluetapile keskenduda. See üleminek ei osutunud aga nõnda lihtsalt, kui ta esialgu lootis.

«Kuigi olin elevil ja valmis oma tennisekarjääri tänavu tipus lõpetama, et seejärel pea ees järgmisesse elupeatükki sukelduda, pole asjad sujunud plaanipäraselt. Lisaks sellele, et olen viimastel kuudel pidanud tegelema erinevate terviseprobleemidega, olen käinud ka erinevate spetsialistide juures, et mõista paremini, kuidas saaksin liikuda oma unistuse poole ja luua pere,» kirjutas Collins ühismeediasse.

«Endometrioosi ja viljakusküsimusega tegelemine on paljude naiste jaoks väga suur väljakutse ja see on miski, millega ma aktiivselt tegelen. Usun täielikult sellesse tiimi, kellega koos töötan, lihtsalt selle kõigega tegelemine võtab rohkem aega, kui esialgu arvasin,» jätkas ameeriklanna, kes kavatseb seni, kuni muu elu paika loksub, ikkagi tenniseväljakutel endast maksimumi anda. 

Mis on endometrioos?

Endometrioos on haigus, mille puhul emakaõõnt vooderdavat limaskesta (endomeetriumi) kudet kasvab ja toimib väljaspool emakat.

Väljaspool emakaõõnt paiknev endomeetrium toimib sarnaselt emakaõõnes paikneva normaalse endomeetriumiga, seega põhjustavad hormonaalsed muutused menstruatsiooni tsükli ajal endomeetriumi kasvamist ja irdumist (verejooksu) ka nn vales kohas.

Erituv veri ei pääse aga välja, see jääb kas kõhuõõnde ärritades naaberorganeid ja tekitades seal liiteid või koguneb kapsli sisse (näiteks munasarja) tekitades iga tsükliga suureneva tsüsti, mille sisuks on vana tume veri, mis meenutab pisut šokolaadi (nn šokolaadtsüst).

Endometrioos on üldlevinud haigus. Kuna seda saab kindlalt diagnoosida ainult laparoskoopilise või avatud kõhuõõne lõikusega, ei teata selle haiguse esinemissagedust elanikkonnas.

Allikas: Tartu Ülikooli kliinikumi naistekliinik

«Kuigi elus pole mingeid garantiisid, loodan oma 2024. aasta hoo pealt jätkata ja mängida seni, kuni minu isiklikul viljakusteekonnal on asjad selgemad. Ainus garantii on praegu see, et ees ootab veel eepilisi mänge!» lubas Collins.

Ameeriklanna jaoks on tänavune hooaeg möödunud tõepoolest vägevalt. Kuigi suure slämmi turniiridel jäi tema parimaks Wimbledoni neljas ring, on ta kahel WTA 1000 kategooria turniiri finaalis jõudnud finaali: Roomas ta kaotas, kuid Miamis võidutses!

Lisaks triumfeeris ta tänavu veel Charlestonis (WTA 500) ning jõudis finaali ka Strasbourgis (WTA 500) ning on aasta alguse 54. edetabelikohalt tõusnud praeguseks nõnda üheksandale tabelireale.

Tagasi üles