Henry Sildaru pöördus õe Kelly poole: miks valetad ja palud teistel valetada? (9)

Copy
Henry ja Kelly Sildaru 2019. aasta suvel veel sõbralikult koos treenimas.
Henry ja Kelly Sildaru 2019. aasta suvel veel sõbralikult koos treenimas. Foto: Raul Mee

Perekond Sildarude kurb tüli pulbitseb endiselt.

Segastest suhetest, rahast ja paljust muust koosnev sasipundar sai õli tulle eelmisel nädalal, kui Kelly Sildaru avas «Õhtu!» saates oma peagi linastuva filmi telgitaguseid. Venna Henry arvates on õde ületanud igasugused piirid.

«Kuidas saab meie väikeses Eestis nii minna, et üks natuke hullumeelne suusapere, nagu me seda üle kümne aasta koos olime ja koos ümber maailma ühest laagrist ja võistlustelt uudishimuga järgmistesse laagritesse ja võistlustele sõitsime, oleme jõudnud lõpututesse kohtuvaidlustesse, oleme arusaamatutes kriminaalasjades, kus mõnes on kahtlustatavateks hoopis olnud minu ja Kelly vanavanemad?» küsis Henry sotsiaalmeediapostituses.

Tema sõnutsi peitub õe värskes dokumentaalfilmis valesid. Need puudutavat nii isast treeneri Tõnis Sildaru võtteid kui ka vanavanematega seotud nüansse.

«Ma siiralt ei saa aru, kuidas on võimalik Eestis algatada kriminaalasja väärkohtlemise asjus Kelly valeütluste alusel, kui tegelikult on Kelly väärkohtleja ise,» märkis Henry.

Avaldame tema mõtted ka täispikkuses ja muutmata kujul:

«Head sõbrad, spordisõbrad, toetajad ja kõik, kes mulle ja isale pöidlaid hoiavad!

Soovin jagada teiega enda mõtteid ja emotsioone, mis on nüüdseks pikemalt minusse kogunenud.

Kuidas saab meie väikeses Eestis nii minna, et üks natuke hullumeelne suusapere nagu me seda üle kümne aasta koos olime ja koos ümber maailma ühest laagrist ja võistlustelt uudishimuga järgmistesse laagritesse ja võistlustele sõitsime, oleme jõudnud lõpututesse kohtuvaidlustesse, oleme arusaamatutes kriminaalasjades, kus mõnes on kahtlustatavateks hoopis olnud minu ja Kelly vanavanemad?

Meil õega oli lõbus ja mitmekülgne lapsepõlv. Sportlik, väga sportlik, üks lemmiktegevusi oli mängida kogu perega rahvastepalli, kus alati ka vanaisa ja vanaema kaasa lõid. Millest veel unistada? Olen kindel, et 99 protsenti meie ühiste laagerdamiste ja võistlemiste ajast oli sama lõbus ka Kellyl. Tean seda, sest rääkisime sellest omavahel palju. Jagasime oma tegemisi ja võistlemisi vlogides teiega. Kellygi tõdes ise hiljuti «Õhtu» saates, et kui tore on tal vaadata vanu vloge ja meenutada lõbusaid aegu.

Isa korraldas meie tegemised nii, et ka mina olin abitreenerina toeks Kellyle, vahel emagi. Isal oli loomulikult palju rolle, kõigepealt treener, suusatehnik, reisikorraldaja, mänedžer, videooperaator, turundusspetsialist, vahel ka füsio ja spordipsühholoog ja siis loomulikult ka meie isa. Minu rolliks oli vahel jälgida konkurente, hinnata Kelly hüpete pikkust, sõita Kellyle ette võistluskavasid või aidata suuski määrida.

Vahel proovisime Kellyle ka mõnda välistreenerit, kuid õde soovis alati, et meie toetaksime teda suusatamise juures.

Nii me toimetasime aastaid, tavaliselt lõbusalt ja rõõmsalt. Vahel harva ka kortsus kulmu ja krimpsus ninaga. Vahel nohustena, vahel kukkumistest tagumikud sinised ja küünarnukid tuikamas.

Kas isa aga seadis kunagi tõsiselt ohtu Kelly tervise? Isa on korduvalt jätnud Kellyt võistlustest eemale, kui on näinud, et see võiks ohustada tema tervist. Näiteks jäi Kelly kõrvale 2016. aasta Norra X Gamesi pargisõidust. 2018. aastal Mammothis palus isa tuule tõttu läbi viia treenerite hääletuse, kas võistlus peaks üldse naistel toimuma. Peale isa hääletasid kõik, et võistlus toimub – Kellyt isa starti järjekordselt ei lubanud.

Kelly, oled rääkinud, et isa lõhkus sinu põlve ja jäid seepärast olümpialt eemale. Sul on olnud kolm põlveoperatsiooni. Jah, meie spordis vigastusi juhtub, kuid nende konkreetsete vigastuste hetkedel on keegi teine olnud sinu treener.

Olen õnnelik, et mu kõrval on selline isa, kes on mind varakult pannud tegelema spordiga, et olen niipalju näinud maailma, et tegelen freestyle-suusatamisega. Olen õnnelik, et minu kõrval on alati olnud minu rõõmus vanaisa Kalev ja minu vanaema Aidi.

Olen kurb ja sügavalt pettunud, et oleme tänaseks vihavaenlased Kelly ja oma ema Lilianiga. Olen siiralt aus ja ütlen, et ma ei saa sellest aru. See kõik tundub ebareaalne, aga seda see ei ole. See on reaalsus.

Kelly, miks kutsusid politsei vanaemale? Miks esitasid alusetud kriminaalsüüdistused isale ja vanaisale? Ma siiralt ei saa aru, kuidas on võimalik Eestis algatada kriminaalasja väärkohtlemise asjus Kelly valeütluste alusel, kui tegelikult on Kelly väärkohtleja ise. Olen tänaseks 18, seega täisealine – head ja tublid prokurörid, head politseinikud – pöördun teie poole?

Nüüd ilmuvast dokumentaalfilmist, mis kohe Eesti ekraanidele peaks jõudma – «Kelly, kellegi teise unistus».

Olen püüdnud aru saada, miks minu õele on sellist dokumentaalfilmi vaja, kus on palju väikeseid ja keskmisi valesid, mõned suuremad ka. Filmi, mis püüab jutustada loo, et Kelly ei tahtnud olla tipptasemel freestyle-suusataja – kui aastaid on Kelly mulle rääkinud, kuidas talle suusatamine ja võistlemine meeldib. Kelly jätkab suusatamist ja olümpia poole liikumist ka täna, 2022. aasta sporditähtede galal oled maininud kogu Eesti rahva ees oma unistuste poole liikumisest. Kelle unistus see siis on või oli?

Olen koos isaga pöördunud kirjalikult Eesti Andmekaitse Inspektsiooni poole, saatsime vajalikud teatised filmi tegijale, et filmist «Kelly, kellegi teise unistus» võetakse välja kaadrid, mis on minu ja isa filmitud, minu ja isa nägu ja hääl ja me saime vastuseks produktsioonilt, et selliseid dokumentaalfilme võib meist teha meie õigusi rikkudes täna igaüks? Kuidas on see meie väikses Eestis võimalik?

Saatsin isikliku kirja Kellyle. Kelly, miks sul on vaja valedele ehitatud dokumentaali, mis on tehtud minu ja isa õigusi rikkudes? Vastust pole saanud!

Kelly, miks sa palud inimestel filmis valetada? Räägitakse, et isa sundis sind harjutama päikeseloojanguni ja kurnatusest kukkusid? Kas selline olukord on üldse olnud?

Ma ei soovi antud filmis kaasa teha! Kelly, palun võta mind enda filmist välja!

Head sõbrad, vaatamata kogu sellele olukorrale valmistume koos isaga Milano olümpiaks ja vaatame, mida suudame ühe aasta ja nelja kuuga ära teha! Sky is not the limit! Pöidlad pihku!»

Sildarude saavutused

Kelly:

Olümpiapronks

Maailmameister

X-mängude viiekordne võitja, kaks korda teine ja korra kolmas

Dew Touri neljakordne võitja, korra teine

Henry:

Juunioride maailmameister ja hõbemedalist

Ta tuli juunioride maailmameistriks 14 aasta ja 7 kuu vanuselt, napsates rekordi õelt Kellylt (15 a, 1 k)

Tagasi üles