Kaks noormaletajat mängisid Kasparovi malesimultaanil viiki

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9-aastane Kirill Tšukavin ja Garri Kasparov.
9-aastane Kirill Tšukavin ja Garri Kasparov. Foto: Andres Haabu

Täna Tallinnas 20-le Eesti parimale noormaletajale simultaani andnud male suurmeister Garri Kasparov näitas, et on endiselt heas vormis – kõigil noortel peale kahe tuli käik-käigult mehele alla vanduda.

Simultaan algas kell 16 hotellis Nordic Hotel Forumi pärast seda, kui Kasparov tutvustas rahvusvahelist projekti «Male koolis».

Kahekümnel laual läksid suurmeistriga vastakuti eri vanusegruppide Eesti paremad noormängijad, kellest tugevaima reitinguga oli 14-aastane Eesti meister kiirmales Ottomar Ladva.

Ladva kõrval pakkusid Kasparovile tugeva partii ka 13-aastane Ilja Siroš, 13-aastane Mai Narva, 16-aastane Mark Lapidus ja 9-aastane Kirill Tšukavin, kes sundisid Kasparovi mitmel ringil kukalt kratsima ja pikki mõttepause pidama.

Enam kui kolmetunnine simultaan lõppes enamikule meie noormaletajatest kaotusega, viiki suutsid mängida vaid Ottomar Ladva ja Ilja Siroš.

Eesti maleliidu juhatuse liige Ervin Liebert ütles, et Ladva ja Siroš on hetkel ka Eesti tugevamad noormaletajad. «Noored panid väga sitkelt vastu ja Kasparov võttis asja väga tõsiselt. Tal oli seal raskusi ka ja oli näha kohe, kuidas ta parimatega mõtles. Kiitma peab nääpsukest mitmekordset Eesti meistrit Mai Narvat ja muidugi Ladvat ja Sirošt. Aga eks ta (Kasparov – toim.) ikka keerutas nad üle – ta kogemused on kohutavalt suured,» iseloomustas Liebert.

Simultaanil kaotusega leppima pidanud 12-aastane Liina Tõnso tunnistas, et oleks soovinud pikemat partiid. Tõnso sõnul Kasparov üllatas, sest mängis tavalise asemel teist, mitte nii tuntud varianti, mille vastu Tõnso viieaastasest mängukogemusest vajaka jäi.

Ka 12-aastane Erwin Liebert tunnistas pärast kaotust, et Kasparov mängis tugevalt. «Ta oli ikka kõva. Kuigi ma arvasin, et ta ei mängi nii tavalist avangut. Ma arvasin, et tuleb midagi ootamatut, aga tuli kõigest hispaania avang,» ütles Liebert, kelle sõnul Kasparovi mängus ühtki nõrka kohta ei paistnud.

«Ma arvasin, et õnnestub kauem mängida, aga tegin lõpus vea, lihtsalt ei näinud ühte lihtsat asja. Võib-olla on mul olnud raskemaid mänge, aga see on igatahes kõige tugevam vastane.»

Sama meelt oli ka 18-aastane Mihkel Muru. «Maailmameistri ülekaal oli ikka tunda. Ta ei üllatanud eriti millegagi, aga mängis positsionaalselt suhteliselt kindlalt. Kaotus tuli kuskil 20. käigu juures, siis ta hakkas liputiivalt kõvasti suruma. Kindlasti elu tugevaim vastane,» summeeris Muru.

Eesti Maleliidu president Andrei Korobeinik ütles, et malemängul on tulevikku ja see võiks jõuda õppeainena eesti koolidesse. «Malemäng on ülimalt oluline arendamaks nii laste loomingulist mõtlemist kui ka analüüsivõimet, mistõttu oleme seadnud enda üheks oluliseks eesmärgiks viia maleõpetus Eestimaa koolidesse,» ütles Korobeinik, kelle eestvedamisel saab alguse ka aasta lõpuni kestev programm «Mängi lapsega üks partii malet».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles