Eesti hokikoondise reis mudaliigasse oli lühike

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti hokikoondise liikmetel oli MM-turniiril päris tihti põhjust üksteist värava puhul õnnitleda.
Eesti hokikoondise liikmetel oli MM-turniiril päris tihti põhjust üksteist värava puhul õnnitleda. Foto: Liis Treimann

«Arvestades Eesti koondise noorust ja võimalust, et mõned tänavuselt turniirilt eemale jäänud mängijad võivad tuleval hooajal meeskonda aidata, peaks 1. divisjoni püsimajäämine olema jõukohane ülesanne,» mõtiskles Eesti jäähokikoondise peatreener Dmitri Medvedev vaid napp tund pärast seda, kui ta oli oma hoolealustega võitnud MMi 2. divisjoni turniiri. Võit tähendas mudaliigast väljarabelemist ja soliidsesse seltskonda naasmist.


Selleks hetkeks polnud Eesti koondise mängijad saanud veel kaela turniiri võitu tähistavaid kuldmedaleid ja kuulanud Eesti hümni. Tõsi, traditsiooniliselt MM-koondise debütantide poolt muretsetud õllekasti sisu hävitamist oli juba alustatud.

Igapäevaselt Leedu esindusklubi Vilniuse Baltika peatreenerina tegutseva Medvedevi juhtimisel kukuti mullu 1. divisjonist välja ja tänavu tõusti sinna tagasi. Sellega sai ka Valgevenest pärit treeneri 1+1 tööleping läbi.

«Jätkamise osas ei oska ma praegu midagi öelda, seni ei ole me sellel teemal rääkinud,» tunnistas Medvedev. «Kas ma oleksin sellest tööst huvitatud? Võimalik, sest koondisega peaks töötama mitu hooaega, alles siis õpid mängijaid tundma ja tead, kuidas kedagi kasutada. Minulgi oli esimesel aastal väga raske, tänavu aga klappis kõik palju paremini. Olen rahul, et sain Eesti koondisega töötada.»

Eesti Jäähokiliidu presidendi Jaan Mölderi sõnul otsustatakse peatreeneri küsimus sügiseks, ent samas pidas ta Medvedeviga uue lepingu sõlmimist võimalikuks. «Meil ei saa olla tema tööle ühtegi etteheidet,» nentis ta. «Soovime ainult seda, et koondisega käiks töö aasta läbi, mitte ainult nädal enne MM-turniiri.»

Mölder vaagis võimalust, et koondis koguneks ka aastavahetuse paiku ja osaleks mõnel turniiril. Sarnaselt tegutsevad kõik Euroopa parimad hokiriigid. «See oleks õige, kuid mõistagi peame vaatama, millised on meie rahalised võimalused.»

Kuigi hokiliidu võimalused pole piiritud, lubas Mölder, et väärikalt mänginud hokimehi peetakse meeles. Kõik mängijad saavad omale mälestuseks koondise särgi ning president andis mõista, et veel midagi…

Viimaste aastate jooksul põlvkondade vahetuse üle elanud Eesti koondises on hulgaliselt noori mängijaid, kellele MM-turniir oli hea kogemus.   

«Iga mänguga muutus meeskonna tegutsemine aina paremaks,» märkis Medvedev. «Meil oli siin kolm tõsist vastast, neist Horvaatia vastu saime väga raske võidu, pingeline oli ka otsustav mäng Hispaaniaga. Samas olin veendunud, et kui mehed peavad mänguplaanist kinni, suudame kõiki võita. Olime parim meeskond ja võitsime turniiri teenitult.»

Aasta tagasi 1. divisjonist välja langenud Eesti koondist peeti aste madalamal soosikuks. Treeneri sõnul oli seda tunda ka mängude ajal – kõik vastased tegutsesid nii, nagu see oleks nende viimane lahing.

Medvedevi sõnul näitasid mitmed hokimehed ennast väga heast küljest. Erilisi kiidusõnu jagas ta ülikogenud kaitsja Dmitri Rodini aadressil, kes oli treeneri hinnangul kogu turniiri parim kaitsja. Esile tõstis ta ka parima ründaja tiitli pälvinud Aleksandr Petrovi ja igapäevaselt Soomes harjutavat ja mängivat Robert Roobat.

«Tegelikult oli enamik noorematest mängijatest arenenud,» hindas Medvedev. «Meie plussiks oli ka see, et ükski mängija ei mõelnud siin endale, vaid kõik tegutsesid meeskonna nimel.»

Medvedev ei piirdunud siiski vaid mängijate ülistamisega, vaid juhtis tähelepanu ka nõrkushetkedele. «Viimases mängus oli meie noor väravavaht (Villem-Henrik Koitmaa – toim) mõnes olukorras ebakindel ja lasi sisse kaks tõrjutavat pealelööki, otsustava mängu pinge segas ka meie väheste kogemustega kolmandat kaitsepaari,» märkis ta. «Kokkuvõttes ei saanud see aga saatuslikuks.»

Uue inimesena jäähoki juures olev alaliidu president Mölder pidas edu üheks aluseks MM-turniirile eelnenud tugevaid kontrollmänge. Lühikese aja jooksul alistati Tallinnas Riia Dinamo järelkasv, heideldi nagu võrdne võrdsega Soome U-20 koondisega ja saadi selgelt lüüa Rootsi U-20 meeskonnalt. «Sellised vastased annavad palju rohkem kui treeningmängud mõne koduliiga klubiga,» arvas Mölder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles