Poolfinaal? Kõik oli minutitega selge

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bill Amis (paremal) kerkis 17 punktiga tartlaste üheks paremaks.
Bill Amis (paremal) kerkis 17 punktiga tartlaste üheks paremaks. Foto: Sille Annuk

Visata kolmese joone tagant viiest viis ja jätkata seeriat nii, et üheteistkümnest viskest tabab kümme ning teha seda kõike poolfinaalseeria avamängus, tähendab sisuliselt kindlat võitu. Täpselt nii Tartu Ülikooli korvpallimeeskond talitaski – viskekontserdi alustuseks mindi Rapla Piimameister Otto vastu avaveerandajal juhtima 25:2 ning sellega oli mäng tehtud.


Juba esimese veerandaja lõpuks oli tartlaste poolel platsil käinud kümme meest ja peatreener Gert Kullamäe võis rahulikult toolil istuda. Emotsionaalseks juhendamiseks polnud vähimatki vajadust, mehed tegid platsil täpselt seda, mida neilt oodati.

«Algus oli meil ikka paras ulme,» õhkas Tartu tagamees Silver Leppik ja lisas, et tegelikult oli kogu kohtumise vältel platsil mõnus toimetada. «Meeskonnas valitseb hea õhkkond, kõik teavad, mida platsil teha, nii on kerge mängida.»

Avaveerandaja šokiteraapiast piisas – teisel ja kolmandal veerandajal lasid tartlased ohje pisut lõdvamaks ja Rap­la hoidis vahet. Alles viimasel veerandajal kärises vahe veelgi suuremaks. 108:70 tähendas seljavõitu.

«Jäime kohe alguses rongi alla ja lohisesime viimase vaguni sabas kuni kohtumise lõpuni,» tõdes Rapla peatreener Indrek Ruut. «Tegelikult võis midagi sellist karta, sest meeskondade võrdluses on selge vahe olemas. Tartul on üheksa meest Eesti koondises mänginud või kuuluvad siiani koondisse, meilt on sellel tasemel olnud vaid Andre Pärn.»

Ruudu hinnangul olid hoolealused poolfinaali avamängu alguses rohkem närvis kui pingeliselt kulgenud veerandfinaalis TTÜga. «Kõik, mis enne mängu kokku leppisime, oli korraga meelest läinud,» nentis ta. «Kõik sellised asjad tuleb läbi elada, meeste peale karjumisel ja nendega kurjustamisel pole mõtet.»

Kullamäe sõnul jätkasid hoolealused täpselt sealt, kus viimases treeningmängus Peterburi Spartaki järelkasvuga lõpetati. See ei tähendavat aga seda, et kolme võiduni peetav poolfinaalseeria ongi juba enda kasuks kallutatud.

«Play-off’is pole vahet, kas võidad ühe või 30 punktiga, järgmine mäng algab uuesti nullist,» lausus Kullamäe. Sama meelt oli Leppik: «Rapla suudab veel sellest seisust tõusta. Nende platsil tuleb hoopis teistsugune mäng – kõik ju mäletavad, kui napilt meil õnnestus seal ükskord võita.»

Samas ei kavatse Tartu kogenumate mängijate hulka kuuluv Leppik vastastele midagi kinkida. Tema enda ja kaaslaste võitlusvaim on selle jaoks liiga kõrgel. «Olen tänavu eriti näljane,» tunnistas ta. «Eelmise hooaja lõpp ei õnnestunud, ei taha, et selline asi korduks.»

Ruudu hinnangul ei näita eilse mängu skoor meeskondade tegelikku tasemevahet. «Kindlasti pole see 38 punkti,» arvas ta ja lisas, et seisust olenemata näitavad sellised mängud täpselt ära, mida võib tulevikus ühelt või teiselt mehelt oodata.

«Janar Soo tõestas täna, et on võimeline sellel tasemel mängima,» kiitis ta 22 punkti visanud meest. Soo jaoks oli see karjääri esimene tõsine poolfinaalseeria. «Samas oli näha, et mõne mehe jaoks oli selle mängu tase juba liiga kõrge.»

Ühtlaselt tegutsenud Tartu parim korvikütt oli Tanel Kurbas 24 punktiga, Kristo Saage lisas 18 ja Bill Amis 17 silma. Tartu ülekaal ilmnes igas mänguelemendis – nad viskasid paremini, võimutsesid lauas ja jagasid rohkem resultatiivseid sööte. Vaid vaheltlõikeid ja pallikaotusi tegid meeskonnad võrdselt.

Korvpall

Tartu Ülikool – Rapla Piimameister Otto 108: 70
•    Tartu: Kurbas 24, Saage 18, 9 lp, 4 rs, Amis 17, Eichfuss 12, Sokk 12, 8 rs, Leppik 11, Evart 6, Raadik 4, Allingu 2, Doronin 2.

•    Rapla: Soo 22, Antson 9, Kajupank 8, Pärn 6, Laane 6, Ringmets 6, Nurger 5, Kaldre 3, Ruut 2, Talts 2, Põldoja 1.

Tartu juhib seeriat 1:0

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles