Maailma laskesuusaliidu (IBU) koduleht uuris hooaja esimese kolmandiku järel sportlastelt, mida nood jõuludeks süüa soovivad. Vastused olid seinast seina, huvitavaim tuli Gröönimaalt!
Laskesuusatajate jõulutoidud: üks ihkab toorest liha, teine ise kütitud luksuslindu!
Isa jõululeib
Hochfilzeni sprindis hooaja esimese poodiumikohani jõudnud norralanna Karoline Offigstad Knotten ei jõua ära oodata, et saaks maitsta oma isa traditsioonilist jõululeiba. «Minu jaoks on lemmik mu isa jõululeib rosinate, pruuni juustu ja maasikamoosiga. See on pere traditsioon ja see maitseb päris magusalt!» teatas Knotten.
Vareenikud
Ukrainlanna Oleksandra Merkušõna eelistus ei pane imestama: vareenikud ehk kodused pirukad kartuli ja sibulaga! Need sümboliseerivad Ukraina külalislahkust ja kultuuripärandit ning tavaliselt valmistatakse neid erilisteks sündmusteks nagu pulmad, pühad, perekondlikud koosviibimised.
«Jõululaupäeval pakume traditsiooniliselt 12 rooga. Pidasime emaga jõulueelset paastu. Me ei söönud midagi enne, kui taevasse ilmus esimene täht, ning esimene söögikord pidi meie usutraditsioone järgides olema liha- ja piimatoodetevaba. Et mu isa ja õde olid sel ajal tavaliselt võistlustel või trennis, siis valmistasime emaga väikeste portsjonitena 12 rooga ja ühe suure kausi oma lemmikut – vareenikuid kartuli ja sibulaga. See on esimene asi, mis mulle jõulud meelde tuletab,» rääkis Merkušõna.
Piparkoogid
Lätlanna Sandra Bulina armastab küpsetada piparkooke – delikatessi, mida iseloomustab eelkõige ingveri kasutamine koos teiste vürtsidega, nagu nelk, muskaatpähkel ja kaneel.
«Piparkoogid on olnud minu lemmik juba mitu aastat, sest valmistan tainast koos perega. Küpsetame ka koos. See on minu pere lemmiktraditsioon! Piparkoogid tulevad päris maitsvad, sest nende peal on eriline koostisosa – meie pere mesilaste kogutud mesi!» rääkis Bulina rõõmsalt.
Enda püütud teder
Gröönimaa piiga Ukaleq Slettemark jahib hooajavälisel ajal tetresid – linde, keda leidub peamiselt põhjapoolkeral, kes on tuntud oma jässaka keha ja suleliste jalgade poolest. Ning serveerib seda jõulude toiduna.
«Minu lemmikjõulusöögiks on enda püütud teder. Tore tunne, et olen ise toidu lauale toonud. See tundub eriti eriline, sest jahime neid väljaspool hooaega ja neid ei saa eriti palju – seega ootame nende söömisega kaheksa kuud,» tutvustas Slettemark oma menüüd.
Pihvitartar
Noorele sloveenlannale Lena Repincile meeldib kodus valmistatud pihvitartari söömine. See on klassikaline prantsuse roog, mis on valmistatud toorest veisehakklihast. Peeneks hakitud liha segatakse sibula, kappari, peterselli või murulaugu, soola ja pipraga – õrna tekstuuri saamiseks.
«Asi pole tegelikult maitses, vaid pigem kogemuses. Sööme seda ainult siis, kui kogu pere, kõik tädid, nõod ja vanavanemad kokku saavad – see muudab asja eriliseks. Mu vanaema tegi seda toitu, nii et see on ka mälestus temast. Et mu õde on vegan, proovisime ka seda teha ka vegantoiduna ning võin öelda, et ma armastan nii originaali kui ka veganit!» teatas Repinc.