Meeleavaldused segavad vormelietappi

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olukord Bahreini tänavatel ei näita rahunemise märke ja see mõjutab ka vormelimeeskondi.
Olukord Bahreini tänavatel ei näita rahunemise märke ja see mõjutab ka vormelimeeskondi. Foto: Reuters/ScanPix

Sellel nädalavahetusel toimuva vormel-1 Bahreini etapi eel on olukord iga päevaga pingelisemaks läinud. Kohalike protestid jätkuvad täie hooga ning esimesed vormelitiimid on rünnakuid ka omal nahal tunda saanud.


Neli Force India meeskonna liiget langes kolmapäeval bensiinipommirünnaku ohvriks. «Meie tiimi buss sai rünnakus kannatada, kuid ei olnud sihtmärk,» rääkis Force India asepresident Bob Fernley Daily Mailile.

Reedeks oli meeskond juba rahunenud ning asja üle mõelnud. Tiim tugevdas märgatavalt oma turvameetmeid. «Oleks rumal arvata, et protestid lõppevad päevapealt, kuid ma usun, et need on rahumeelsed,» ütles Fernley. Kaks meeskonna liiget on aga Bahreinist juba lahkunud. «Me austame nende otsust täielikult. Kui perekonnad tunnevad ennast ebamugavalt, siis me austame seda,» lisas Fernley.

Korraldaja rahustab

Force India esines reedesel esimesel vabatreeningul väga edukalt ning Paul di Resta sai kirja kolmanda aja, kuid pärastlõunal nende autod rajale enam ei läinud, sest meeskonna uued turvameetmed näevad ette, et enne õhtupimedust ollakse tagasi hotellis. «Meil on hommikust olemas kõik andmed, mida me vajame. See ei ole maailma lõpp, kui me vabatreeningult puudume,» rääkis Fernley Briti meediale. «Me oleme siiski täielikult pühendunud Bahreini etapile.»

Võistluse peakorraldaja Zayed R. Alzayani kinnitab, et idioote leidub igal pool ning võistlused toimuvad probleemideta. «Kui Londonis üks mees jõkke hüppas ja paadisõidu katkestas, siis ei hakanud keegi suvel toimuvat olümpiat ära jätma,» kommenteeris Alzayani. Korraldajaga nõustub ka McLareni piloot Jenson Button, kes usaldab FIA otsust etapi toimumise kohta täielikult.

Tema seisukohta võib mõjutada aga fakt, et 40 protsenti McLareni meeskonnast kuulub Bahreini kuninglikule perele, kelle vastu elanike protestid suunatud ongi. «Ma ei usu, et FIA riskiks meie tervisega, ning usaldan neid täielikult,» vahendab Sky Sports 2009. aasta maailmameistri sõnu.

Sky Sportsi vormeliekspert Martin Brundle arvab, et etapp aitab kaasa Bahreini olukorra paranemisele: «Ma ei ole näinud paremas seisus Bahreini,» ütles Brundle. «Meeleavaldused aitavad riigis õhku puhastada ning vormel-1 on osa sellest.»

Neljapäeva õhtul juhtus intsident ka Sauberi meeskonna bussiga, kui oldi teel oma hotelli. Mõned maskides mehed blokeerisid tee, kuid 12 mehaanikut vedanud buss pääses olukorrast vigastusteta. Bernie Ecclestone rünnakutes midagi ohtlikku ei näe ning kinnitab, et etapp ära ei jää. «Poliitilised kriisid võivad toimuda paljudes riikides. Me ei ole siin, et teha poliitikat,» kommenteeris vormel-1 sarja boss.

Ecclestone’i arvates ei räägiks keegi Bahreinist, kui F1 etappi seal ei toimuks. «Näiteks Süürias on olukord palju kehvem kui siin,» arutles ta. Vormel-1 juht arvab, et meedia on olukorra kõvasti üle paisutanud. «Meil oleks vaja maavärinat või midagi sarnast, siis teil oleks millestki muust ka kirjutada,» kurjustas Ecclestone Briti meediaga.

Poliitikud on eri meelt

Suurbritannia leiboristliku partei juht Ed Miliband on vormelijuhiga täiesti vastupidisel arvamusel. «Ma olen seda meelt, et Bahreini etapp ei tohiks toimuda,» rääkis parteijuht Telegraphile. «Loodetavasti astub Bahreini valitsus samme etapi ärajätmise suunas.»

Eile õhtul võttis sõna ka Briti peaminister David Cameron, kelle arvates on etapi toimumine täielikult korraldajate otsustada. «Sport ja poliitika peavad olema eraldi,» ütles Cameron. «Valitsus ei tohi otsustada etapi toimumist või mitte toimumist.»

Reedesed vabatreeningud peeti siiski õigeaegselt ning kui Force India puudumine teiselt treeningult välja jätta, siis ka ilma vahejuhtumiteta. Hommikul oli kiireim piloot Lewis Hamilton, kes näitas aega 1.33,572. Talle järgnesid Sebastian Vettel ja Force India sõitja Paul di Resta.

Pärastlõunase treeningu võitis Mecedese piloot Nico Rosberg ajaga 1.32,816. Teise aja sõitis välja Mark Webber ja Vettel oli kolmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles