Eesti vormelisõitja hooaeg jääb ränga avarii tõttu pooleli

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Villemi
Hans Villemi Foto: Alexandre Guillaumot/DPPI

16-aastane Eesti vormelisõitja Hans Villemi sai nädalavahetusel tahtmatult tuntuks kogu Euroopa telepublikule, kui sattus peadpööritava õhulennuga lõppenud avariisse. Õnneks on moodsad võidusõiduautod nii turvalised, et Hans Villemi pääses suhteliselt kergelt – kipsis jalaga.

Vormel-Renault 2.0 eurosarja avaetapil Hispaanias Aragóni Motorlandi rajal läks Koiraneni tiimi värvides võistelnud Hansul kvalifikatsioonisõit nurja ning laupäevast võidusõitu tuli alustada 34. stardiruudust.

Rivi lõpust startimine muutis heale kohale jõudmise väga keeruliseks ja nagu Hansu isa Tarmo Villemi märkis, on vähevilunud pilootide seltskond ka märksa ohtlikum: «Selliseid lollusi eespool sõitjad tavaliselt ei tee, et lihtsalt peale keeravad.»

Hans Villemi alustas sõitu hästi ning tõusis esimese kolme ringiga üheksa koht ettepoole. Siis jäid talle ette omavahel kembelnud šveitslane Christof von Grünigen ja inglane Daniel Cammish. Kuuenda ringi lõppedes pressis Cammish end šveitslasest mööda ja Hans üritas peasirgel sama. Von Grüningen aga tõmbas oma kohta kaitsta püüdes järsult vasakule, peaaegu vastu boksimüüri ning Hans Villemil polnud ühtäkki enam kuskile minna. Telemeetriaandmete järgi jõudis ta siiski veel pidurit vajutada ning 0,6 sekundiga langes kiirus 240 km/h pealt 200ni, seejärel läks auto konkurendi masina tagarattast lendu. Maandumine vigastas vormelit sedavõrd, et Koiraneni tiimi mänedžeri Afa Heikkineni sõnul polnud sealt peale peeglite midagi võtta. Isegi mootor murdus monokoki küljest lahti.

Avarii järel tuli rajale turvaauto, eestlane aga sõidutati haiglasse. Seal pandi jalg oletatava mõra tõttu kipsi, esialgse arstliku ülevaatuse põhjal muid sisemisi ega välimisi vigastusi polnud.

Pühapäeval tundis Hans Villemi end suhteliselt hästi, ainult selg andis pisut tunda. Keha katvad sinikaid olid juhtunut arvestades pisiasjad. Kojusõidu eel kerkis aga üles puhtpraktiline küsimus: kust leida karke võistlusraja ääres? Aga kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem. Jalgpallimängus kanda vigastanud meeskonnakaaslane Patrick Kujala tuli võistlusele karkudega, aga kuna vigastus teda enam suurt ei seganud, oli lahkesti nõus need loovutama.

Ent mis saab eestlase tänavusest hooajast edasi? Juba selle nädala lõpul pidanuks ta startima vormel-Renault 2.0 ALPS-sarja etapil Paus. Tarmo Villemi: «Kõigepealt tuleb terveks saada, siis vaatame edasi. Esialgu peab jalg vähemalt kolm nädalat kipsis olema.»

Vaata videot juhtunust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles