Neljapaat võttis endale kuuluva olümpiapääsme

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti neljapaat koosseisus Andrei Jämsä (vasakul), Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo edestasid eile Luzernis lähimaid konkurente rohkem kui ühe sekundiga ning kindlustasid endale olümpiapääsme.
Eesti neljapaat koosseisus Andrei Jämsä (vasakul), Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo edestasid eile Luzernis lähimaid konkurente rohkem kui ühe sekundiga ning kindlustasid endale olümpiapääsme. Foto: Rein Kilk

Hooaega MK-sarjas kolmanda kohaga alustanud Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä jätkas tõusvas joones ja eile kindlustati endale pääse Londoni olümpiale. Võrreldes konkurentidega ei pidanud eestlased ülitähtsal jõuproovil endast veel maksimumi välja pigistama.

Luzernis toimunud OM-valikvõistlusel eelsõitudes parimat minekut näidanud nelik hoidis ka finaalis asjade kulgu enda kontrolli all ning esimesena finišijoone ületanud eestlased edestasid lähimaid konkurente rohkem kui sekundiga. Pääsme Londonisse tagas veel teisena lõpetanud Prantsusmaa.

«Mehed kontrollisid sõitu ning vajadusel pandi tempot juurde. Meie poolt täispanga peale minekut ei olnud vaja. Mõned mehed olid finišis päris värsked eesotsas Taimsooga,» sõnas paatkonna treener Mati Killing. «Sellel võistlusel oli tähtis võtta olümpiapääse ning ei olnud vahet, kui pika vahega järgnevaid edestame. Loomulikult ei alahinnanud me kedagi, sest niimoodi võib kergelt ise eksida. Vastas olid ikka tegijad mehed.»

«Esmalt oli eesmärk kindlustada vastaste ees edumaa ning siis seda hoida ja vajadusel juurde panna. Tulime sellega korralikult toime,» lisas neljapaadis eessõudja rolli täitev Taimsoo.

Kui olümpiapääsme võtsid eestlased kindlalt, siis spetsiaalselt selleks võistluseks vormi ei rihitud – kõik hooajaks tehtud plaanid on kavandatud lähtuvalt OMist. «Koostöö on läinud päris heaks, kuid rahul ei saa veel kindlasti olla. Teravikku ei ole me veel üles ajanud. Nüüd tulevad järjest uued võistlused ja olümpia on veel kaugel, kuid oleme sinna poole teel,» märkis Killing. «Koerast on üle saadud ning nüüd tuleb sabast üle saada.»

Järgmise stardi teeb neljapaat juba sel nädalal, kui reedel algab Luzernis hooaja teine MK-etapp. Võistlustulle asuvad eestlased ka 15.–17. juunini Münchenis peetaval hooaja kolmandal maailmakarikavõistlusel. «Iga võistlus on heast treeningust parem,» märkis Killing, et hooaja esimese eesmärgi täitmise järel tuleb sama hooga edasi minna.  

Pärast pühapäeval lõppevat MK-etappi jätkab neljapaat olümpiaettevalmistust kodusel Viljandi järvel. Senised stardid on välja toonud ka mõningaid puudusi, mida tuleb järgmistes laagrites parandada, et olümpiaks olla võimalikult heas löögihoos.

«Edasi minna annab veel päris kõvasti ning seda just tehnilise poole pealt. Londonis võib oodata tuulisemat ilma ning siis peame olema tehniliselt paremad – Eestis on tuulist ja ka vihmast ilma piisavalt ja seega tuleb kodumaal harjutamine kasuks,» seadis Taimsoo sihte kodulinnas peetavaks laagriks.

Praeguse seisuga on nüüd kindel, et Londonisse sõidab vähemalt kuus Eesti sõudjat, sest eelmisel aastal toimunud MMil tagasid Taimsoo ja Raja eestlastele pääsme ka paarisaerulisel kahepaadil. Järgmisena ongi õhus nüüd küsimus, kes täidavad Londonisse sõitvas koondises nimetatud kohad. Varemalt on välja toodud variant, et üheks liikmeks on Luzernis ühepaadil olümpiapiletita jäänud Vladimir Latin ning nüüd tuleb talle leida võimalikult võimekas kaaslane.

Hea sõidu tegi eile naiste ühepaadil Kaisa Pajusalu, kes tagas endale pääsme tänasesse finaali. Teise poolfinaali kolmandana lõpetanud Pajusalu (7.42,79) jäi alla taanlannale Fie Udby Erichsenile (7.36,13) ja ameeriklannale Genevra Stone’ile (7.39,48) ning edestas neljandaks jäänud prantslannat rohkem kui kuue sekundiga.

Tänasest Eesti aja järgi kell 18.15 algavast finaalist pääsevad kuuest naisest neli paremat Londoni olümpiamängudele.

SÕUDMINE
Neljapaadi finaal:

1. Eesti 5.48,49,
2. Prantsusmaa 5.49,85,
3. Tšehhi 5.49,97,
4. Sloveenia 6.03,16,
5. Taani 6.03,34,
6. Ungari 6.04,21.
Olümpiapääsme tagasid kaks paremat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles