Võiduta jäänud Taaramäe ei tahagi veel tugev olla

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Said Haddou (paremal) võidust hoolimata oli Rein Taaramäe vormiga rahul.
Said Haddou (paremal) võidust hoolimata oli Rein Taaramäe vormiga rahul. Foto: Margus Ansu

Rein Taaramäe pidi tänavuse Estonian Cycling Weekendi avalöögiks olnud Tallinna-Tartu GP-sõidul leppima kuuenda kohaga, kuid ettevalmistus viie nädala pärast algavaks Tour de France’iks sujub tal enda sõnul soovitult.


«Olen seal, kus tahan,» sõnas enne kodumaale sõitmist Sierra Nevada mägedes treeningtsükli läbinud Taaramäe. «Ma ei soovigi hetkel tugev olla. Mahutreeningud on sisuliselt tehtud, nüüd pean Eestis ning nädala pärast Dauphiné Libérél lisama intensiivsust ja kiirust,» sõnas Taaramäe. «Need sõidud arendavad. Eelmisel aastal toimisin samamoodi ja see sobis.

Südamelöögid sain küll üles ka mägedes, ent kui lõppenud sõidu keskmine kiirus oli 45 km/h kandis, siis trennides vaid 21–22,» näitlikustas ta.

Üle kuu aja käeluumurru tõttu vigastuspausi pidanud Taaramäe jaoks oli Tallinna-Tartu sõit esimene traumajärgne võistlus. Cofidise proff tõdes, et erinevalt paljudest kõrvalseisjatest ei muretsenud ta ise käe pärast kuigivõrd. «Korra esimestel päevadel lükkasin telefoni välja, kui erinevaid hinnanguid väga palju tuli,» tunnistas ta siiski. «Kuid palju abi oli Cap Bretoni taastusravikeskuses viibimisest. Sinna minnes paindus käsi vaid 90-kraadise nurga all, lahkudes sain juba pöidla vastu õlga panna,» kirjeldas ta ilmekalt.

Ehkki Taaramäe ravis end võõrsil, pole see tingitud usaldamatusest Eesti arstide vastu. «Minu eest hoolitsevad inimesed, kes arvavad vahel, et oleme väike ja kehv maa. Tiimi rahustamiseks läksin Cap Bretoni, kuid ise usun, et oleksin leidnud Eestist sama korraliku terapeudi,» lausus Taaramäe. Lisaks ei maksnud ravi sentigi, sest klubil on nimetatud keskusega leping.

Nädala pärast Dauphiné Libérél Taaramäe üldkokkuvõttes kõrget kohta jahtima ei lähe. «See võtab energiat ja taastumine on pikk. Oleksin rahul, kui sõidaksin hästi ühe mägedeetapi ja eraldistardi.» Eestlane tunnistab, et ühte oma leivanumbrit ehk temposõitu on ta saanud vähe treenida. «Veel ongi jäänud kaks võimalust end tõsiselt proovile panna – Dauphiné ja Eesti meistrivõistlused,» tõdes ta.

Europcari ratturi Said Haddou võiduga lõppenud Tallinna-Tartu GP-l oli Taaramäe jõu puudumise üle kurtmisest hoolimata siiski ainus eestlane, kes pääses Palamuse ja Luua käänulistel teedel peagrupi eest põgenenud kümmekonna mehe suurusesse seltskonda.

«Üritasin end võimalikult vähe kulutada, õnneks jagasin õige mineku ära. Ainus võimalus rünnata oli paar kilomeetrit enne lõppu, aga mind valvati. Isegi Said ütles pärast, et neil oli kindel käsk Taaramäed passida – nii kui grupi ette läksin, oli üks mees sabas,» muigas Cofidise proff.

Vahest enim oli eestlastest rahuloluks põhjust hoopis Jaan Kirsipuul, kelle meeskonnakaaslane Clinton Robert Avery pidi lõpuspurdis tunnistama vaid Haddou paremust. Enda sõitu nimetas Kirsipuu rahulikuks. «Väga palju jõudu ei kulutanud. Kontrarünnakus oli meil õige mees sees ja arvestades, et oleme siin vaid viiekesi, võib tulemusega rahul olla.»

Tänast võistlust hindas Kirsipuu keerulisemaks. «Jõudu on küll alles, kuid rada on niisugune, et seda sõitu peab mitu korda võitma...» mõtiskles ta. 187 km pikkuse tänavasõidu start antakse Aura keskuse eest kell 13.30.

Tallinn-Tartu GP

1. Said Haddou (Europcar) 4.30,47

2. Robert Clinton Avery (Champion System)

3. Blaz Furdi (Tirol Cycling Team)

4. Andris Vosekalns (Rietumu-Delfin)

5. Christian Bertilsson (Team Cykelcity.se)

6. Rein Taaramäe (Cofidis) kõigil sama aeg

12. Erki Pütsep (Alpha Baltic)

19. Jaan Kirsipuu (Champion System)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles