Tartu tänavasõidu võitis Rene Mandri

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Grand Prix 2012 võitis Rene Mandri.
Tartu Grand Prix 2012 võitis Rene Mandri. Foto: Margus Ansu

Estonian Cycling Weekendi teisel päeval peeti 187 km pikkune võidusõit Tartu tänavatel, kus võidu võttis Endura Racingu meeskonna rattur Rene Mandri. Mandri edestas lõpuspurdiga Blaz Furdit (Tirol Cycling), kolmanda koha sai Mandri meeskonnakaaslane Paul Voss. Rein Taaramäe oli 12. ja Alo Jakin 14.

Vaata tänavuse Tartu GP tulemusi SIIT!

Võistluse käik:

 

Start on antud! Ratturid pääsevad rajale kerges uduvihmas.

 
 
 

Grupp on juba esimesel ringil veninud mõnesaja meetri pikkuseks ja toimuvad esimesed äraminekuüritused.

 
 
 

Esimeselt ringilt tulid koos lätlane Ingus Eislers ja Mart Ojavee. Peagrupp on umbes 60-liikmeliseks kahanenud ja tempo on kõva.

 
 
 

Paarikümnemeheline punt on teistest maha jäänud.

 
 
 

Esimese mäefiniši võidab kindlalt Endura Racingu rattur Alexander Wetterhall, talle järgnevad Rootsi koondislane Lars Andersson ja meeskonnakaaslane Paul Voss.

 
 
 

Teiselt ringilt tuleb esimesene Erki Pütsep. Eest on ära 11-meheline grupp, seal on ka teine eestlane Sten Sarv. Peagrupp sõidab rahulikumas tempos.

 
 
 

Kolmandal ringil on 11-meheline grupp endiselt eest ära, 26 sekundi kaugusel on Rein Taaramäe, temast omakorda viie sekundi kaugusel on suur grupp.

 
 
 

11-meheline punt püüti kinni, nüüd on eest ära viis meest, sealhulgas Rene Mandri ja Erki Pütsep.

 
 
 

Kolmanda ringi lõpp – 15-meheline grupp on ees, seal sõidab ka Taaramäe. Vahe suure grupiga on 35 sekundit.

 
 
 

 Esimese vahefiniši neljanda ringi lõpus võidab Alexandre Blain (Endura), teine on Johan Landström (Team Cykelcity) ja kolmas Alexander Wetterhall (Endura). Suure grupi ees sprindib parimale kohale Mart Ojavee.

 
 
 

Blain oli mulluse Tartu GP kolmas mees.

 
 
 

Viiendal ringil on Vanemuise mäel endiselt ees 14-meheline grupp, peagrupp, mille ees teevad tööd Rootsi koondislased, jääb neist 35 sekundi kaugusele.

 
 
 

Liidergrupi edu on kasvanud juba minutile. Peagruppi veab Jaan Krisipuu meeskond Champion System, kellel pole juhtgrupis ainsatki meest.

 
 
 

Kuuendal ringil on 14-meheline grupp Vanemuise mäel endiselt ees, sinna kuuluvad eestlastest Rein Taaramäe, Erki Pütsep, Rene Mandri ja tublit sõitu tegev Sten Sarv.

 
 
 

Jälitajate grupp teeb aga tugevalt tööd ning vahe on endiselt minuti ringis. Tõusu lõpul üritavad juhtgrupile järele minna viis meest, kes on ülejäänutelt mõnekümne meetriga eest pääsenud.

 
 
 

Tugevamatest tiimidest pole juhtgrupis oma ratturit Europcaril, küll aga on 14 mehe seas koguni viis Endura Racingu sõitjat eesotsas Rene Mandriga.

 
 
 

Peagrupp on tõusul eraldunud üritajad taas kinni püüdnud, kuid esimesed 14 meest on ikka 45 sekundi kaugusel.

 
 
 

Vihmaselt alanud sõidu järel on ilm keeranud päikeseliseks ja tuulevaikseks ning ratturite keskmine kiirus on kõrge, üle 45 km/h.

 
 
 

Kuuenda ringi lõpus on 14 meest ees tempot lisanud, sest suur grupp on neist juba minuti ja 23 sekundi kaugusel.

 
 
 

Seitsmendal ringil on Vanemuise mäe tõusul 14-mehelise grupi edu peagrupi ees veelgi kasvanud. Grupist on aga eraldunud neli meest, kelle seas ka Mihkel Räim.

 
 
 

Kaheksandal ringil teeb juhtgrupp endiselt kõvasti tööd ja edu viieliikmelise jälitajate grupi ees on 1.26. Selles viiemehelises grupis on endiselt ka Mihkel Räim.

 
 
 

Peagrupp kaotab aga tõusu lõpus liidritele juba kaks minutit ja 18 sekundit.

 
 
 

Kaheksanda ringi lõpus toimunud teise vahefiniši võidab Alexandre Blain (Endura Racing) tiimikaaslase Alexander Wetterhalli ja Erki Pütsepa ees.

 
 
 

Peagrupp on jagunenud väiksemateks rühmadeks.

 
 
 

Üheksandal ringil püsib Vanemuise tõusul ees 14-meheline grupp, mida veab Rein Taaramäe. Mihkel Räime viieliikmeline grupp jääb neist maha 1.14.

 
 
 

Omakorda umbes poole minuti kaugusel on üheksa meest.

 
 
 

Järgmine seitsmemeheline grupp kaotab liidritele 2.35.

 
 
 

Nende järel tuleb viieliikmeline grupp, mis jääb liidritest maha 3.11.

 
 
 

Suur grupp on liidritest juba enam kui nelja minuti kaugusel.

 
 
 

10. ringil võitis Vanemuise tõusul teise mäefiniši Rene Mandri.

 
 
 

14-meheline grupp edestab 1.48-ga nelikut, kus ka Mihkel Räim.

 
 
 

2.32 kaugusel järgnevad kümme ja 3.21 kaugusel 12 meest, keda veab Ivo Suur.

 
 
 

11. ringi tõusul veab Taaramäe ikka 14-mehelist gruppi, Mihkel Räime nelik on neist maas 2.28, kümnene grupp 3.15 ja 12-meheline punt 3.51.

 
 
 

12. ringi tõusul on ees sama14-meheline grupp, kus sõidavad ka Rein Taaramäe, Rene Mandri, Erki Pütsep ja Sten Sarv. 3.07 kaugusel on neli meest, eestlastest on selles pundis Räim. 3.50 pärast tulevad kolm meest, sealhulgas Alo Jakin. 4 minuti kaugusel liidritest on 13 meest ja seejärel 5 minuti kaugusel veel kolm meest.

 
 
 

Vahefiniši võitis taas Alexander Wetterhall, teine oli Alexandre Blain ja kolmas Rein Taaramäe. Võistlust jätkab 43 meest, katkestajaid on 62.

 
 
 

13. ringil üritab Vanemuise mäel rünnata Wetterhall, grupp püüab Rein Taaramäe juhtimisel tal kannul püsida. Mõnel mehel läheb grupi lõpus ka juba pisut raskeks.

 
 
 

Järgnevad ikka neli meest, kuid Alo Jakin on neile tagant päris lähedale jõudnud.

 
 
 

13. ringi lõpus on ees viis meest - Rein Taaramäe, Rene Mandri, Alexander Wetterhall, Blaz Furdi ja Michael Olsson. Neist jääb õige pisut maha Erki Pütsep.

 
 
 

Vanemuise tõusul on eest rebinud Rene Mandri ja Blaz Furdi.

 
 
 

Rünnak on juhtgruppi lõhkunud, nii näib Wetterhall tõusul päris väsinuna.

 
 
 

Liidritest 50 sekundi kaugusel on viiene grupp, mida veab Taaramäe.

 
 
 

Sõita jääb veel poolteist ringi!

 
 
 

Viimasele ringile minnes on kaheksi ees Rene Mandri ja  Blaz Furdi. Siis tuleb nelik 16 sekundi kaugusel, seal ka Erki Pütsep. Seejärel tuleb 1.07 grupp, kus ka Rein Taaramäe.

 
 
 

Viimasel Vanemuise tõusul on ees sama paar. 20 sekundi pärast tuleb Pütsepa nelik ja seejärel 1.35 kaugusel Taaramäe veetav seitsmene punt.

 
 
 

Lõpuspurdiga võitis sõidu Rene Mandri! Blaz Furdi oli teine ja Paul Voss kolmas. Erki Pütsep lõpetas viiendana.

 
 
 

Rein Taaramäe oli 12. ja Alo Jakin 14.

 
 
 

Võistlus on lõppenud!

 
 

ENNE SÕITU:

Enim võite, neli, on Tartu GP-lt läbi aegade korjanud Jaan Kirsipuu. Poodiumikohti on aga korjanud ka Janek Tombak, Andrus Aug, Allan Oras, Erki Pütsep, Caspar Austa, Rene Mandri ja kahe aasta eest võidutsenud Tanel Kangert.

Senisel kümnel aastal on Eesti ratturid Tartu linnasõidul esikolmikust välja jäänud vaid korra, ehkki võidusõidu kategooria on tänaseks juba kõrgel UCI 1.1 tasemel. Mullu triumfeeris Tartus Rein Taaramäe meeskonnakaaslane Jean Eudes Demaret. Prantslane on stardis ka tänavu, täpselt nagu teise koha mees Rene Mandri (Endura Racing).

Start antakse Aura veekeskuse eest kell 13.30 ning samas kohas selguvad 4., 8. ja 12. ringil ka vahefinišite parimad. 12,5 km pikkust ringi läbitakse 15 korda. Lisaks jagatakse auhindu 2. ja 10. ringil Vanemuise mäel asuvas mäefinišis. Sõidu eeldatav finiš peaks olema kell 17.50.

Postimees hoiab lugejaid sõidu sündmustega jooksvalt kursis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles