Leetoja kiitis kiireid suuski

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aldo Leetoja Libereci hüppemäel.
Aldo Leetoja Libereci hüppemäel. Foto: Toomas Huik

Suusatamise MMil Liberecis kahevõistluses 22. koha saanud Aldo Leetoja kiitis Eesti koondise määrdemeistreid ning soomlastest hüppetreenereid.




«Tahtsin tänu edukale hüppamisele 30 sisse tulla, kuid tänu headele suuskadele tuli veel paremini välja,» sõnas 21-aastane Leetoja, kes läks rajale 11ndana. «Suusad libisesid nii hästi, et kui isegi kellestki maha jäin, jõudsin laskumisel ikka järele. Eesti suusakoondise määrdemeistrid on tasemel.»

Treener on kotkasilmaga


Mitte vähem tähtis tegur Leet­oja edus oli aga see, et mees on pooleteise aastaga Soomes treenides teinud suure arenguhüppe, seda eriti hüppemäel – ta tunnistas, et enne põhjanaabrite juurde minemist oli ta ümmargune null.

«Soomlastel on suured traditsioonid suusahüpetes ning uus treener on meisse kõvasti hüppekindlust süstinud,» tunnistas ka Leetoja, kelle 100-meetrine hüpe oli pikkuselt päeva teine tulemus, kuid nigel maandumine jättis eestlase kokkuvõttes siiski 11. kohale. «Petter Kukkonen näeb nagu kotkasilmaga ära kõik vead.»

Leetoja arvas, et Liberecis sooritatud hüpe oli praegust taset arvestades ideaalne, kuid sellest hoolimata näeb noormees endal arenguruumi, eriti suusarajal. Samas tahab ta esmalt veelgi paremaks muutuda hüpetes ja siis murdmaaga järele tulla.

Eeskujuks Koivuranta


«Anssi Koivuranta ju samamoodi õppis kõigepealt korralikult hüppama ning arendas seejärel oma suusaoskusi,» tõi Leetoja näite. 

Enne Leetojat saavutas Eesti kahevõistleja tiitlivõistlusel viimati kõrgema koha 2001. aasta Lahti MMil, kui Jens Salumäe lõpetas sprindivõistluse 17. kohaga.

Teistest eestlastest sai Kaarel Nurmsalu 35., Karl-August Tiirmaa 39. ning Kail Piho 44. koha.
Võistluse võitis ameeriklane Todd Lodwick, kellele järgnesid norralane Jan
Schmid ning võitja kaasmaalane Bill Demong.

Laupäeval toimunud suusahüppajate võistlusel võttis väikesel mäel esikoha austerlane Wolfgang Loitzl, kes edestas kaasmaalast Gregor Schlierenzauerit ning šveitslast Simon Ammannit.

Kahevõistlus

1. Todd Lodwick (USA), 2. Jan Schmid (Norra) +13,0, 3. Bill Demong (USA) +33,5, 4. Anssi Koivuranta (Soome) +54,7, 5. Norihito Kobayashi (Jaapan) +1.02,9, 6. Yusuke Minato (Jaapan) +1.11,4, 7. Sebastian Haseney (Saksamaa) +1.14,9, 8. Christoph Bieler (Austria) +1.22,7 ... 22. Aldo Leetoja +2.50,5, 35. Kaarel Nurmsalu +4.11,0, 39. Karl-August Tiirmaa +4.26,2, 44. Kail Piho +4.59,8.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles