Otepää jääb kaheks aastaks MK-etapita

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestus tänavusest, seni viimasest MK-  etapist.
Mälestus tänavusest, seni viimasest MK- etapist. Foto: Liis Treimann

Tuhanded inimesed, kes on harjunud igal talvel veetma ühe nädalavahetuse Otepääl murdmaasuusatamise MK-etappi jälgides, peavad vähemalt kaheks järgmiseks aastaks leidma uue tegevuse. Mai viimastel päevadel avaldatud järgmise hooaja MK-sarja kalendris pole Otepää võistlusele kohta. Eesti talikuurordi nime ei leia ka ülejärgmise talve kalendri projektist.


Eesti Suusaliidu peasekretär Margus Hernits viibis veel eile Lõuna-Koreas toimuval FISi kongressil ega soovinud seepärast võistluskalendri teemat pikemalt kommenteerida.

«Järgmisel hooajal tõepoolest Otepää võistlust ei toimu, kuid ülejärgmise hooaja kohta avaldati alles tööversioon,» teatas Hernits SMSi vahendusel. Samas väitis ta, et kalendrisse tagasi pääsemise nimel tehakse tõsist tööd. «Pikemalt saaks sellest rääkida siis, kui olen tagasi Eestis. Vajadusel saame esitleda ka FISi kalendri koostamise põhimõtteid.»

Sellest, et 2013. aastal ei pruugi murdmasuusatajate koorekiht Otepääl võistelda, räägiti juba möödunud sügisel. Toona viidati Eesti Suusaliidu ja FISi vahelisele suhete jahenemisele, mille põhjustena märgiti Andrus Veerpalu dopingulugu ja selle ümber käinud häma. Lisaks räägiti ka suusaliidu vangerdustest MK-etapi peakorraldaja ja FISis kõrgel ametipostil olnud Tiit Peki tagasikutsumisest.

Kõik see kokku õõnestas FISi silmis Eesti Suusaliidu kui usaldusväärse partneri mainet. Ja kuigi Otepää MK-etapp oli esialgsetes kalendriprojektides kirjas 2015. aastani, on see nüüd nimekirjast kadunud.

Kodused ametnikud ruttasid toona kohe väitma, et asi pole veel otsustatud, ent nagu nüüd Koreas toimuval kongressil selgus, ei suudetud lobitöö abil midagi muuta.

Esimest korda peeti Otepääl MK-etapp 1999. aastal. Kokku on seal võisteldud 12 korda, neist viimased kümme talve järjest. Tekkinud oli traditsioon, mis pani siinseid inimesi uskuma, et see võistlus on kalendris sama kindel nagu Lahti, Faluni või Oslo etapp.

Viimastel aastatel võisteldi Otepääl jaanuari teises pooles, ent tuleval talvel toimub samal ajal võistlus Prantsusmaal La Clusaz’s ja tulevases olümpialinnas Sotšis. 2014. aasta talvel planeeritakse aga jaanuari lõpu etapp Poola Szklarska Porebasse.

«Kahju, inimesed olid aastaid selle võistluse toimumisse panustanud,» nentis endine Otepää MK-etapi peakorraldaja, nüüdne Tehvandi spordikeskuse juht Alar Arukuusk. «Üks asi on emotsionaalne pool, kuid võistluse kadumine mõjutab majanduslikult tervet Otepääd – kannatavad ka majutusasutused ja söögikohad. MK-etapp oli Otepää jaoks oluline.»

Kuna Tehvandi spordikeskus oli MK-etapi korraldajatele teenuse pakkuja, siis nemad suurt kahju ei kanna. Arukuusk märkis, et võistluse mittetoimumise korral jäävad ära ka selle läbiviimiseks tehtavad kulutused.

Tipptasemel võistluseta Otepää siiski ei jää. «2013. aastal toimub siin laskesuusatamise IBU karikavõistluste etapp. Alaliit teeb tõsist tööd, et selle spordiala võistlused jõuaksid siia regulaarselt,» rääkis Arukuusk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles