Teine ešelon pani tujutsevad leedukad paika

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Voskoboinikovi värav tõi Eestile võidu.
Vladimir Voskoboinikovi värav tõi Eestile võidu. Foto: Sille Annuk

Tänavune jalgpalli Balti turniir möödus erinevalt varasematest aastatest küll suuremate vahejuhtumiteta, ent pärast Eesti 1:0 võitu Leedu üle kiskus ikkagi väikeseks naginaks. Jalgpalliliidu presidendi Aivar Pohlaku kirjelduse kohaselt soovinuks Leedu koondise ungarlasest peatreener Cszaba Laszlo temaga suisa käsitsi arveid klaarida, enne kui teised koondise liikmed juhendajat rahustama ja tema käitumise pärast vabandama jõudsid.



Leedulaste ülekeenud tunded olid mõistetavad, sest kui reedel nägi Tartusse kogunenud publik esimest ülikoolilinnas löödud koondiseväravat, siis eile ka esimest võitu. Ründepaar Tarmo Neemelo – Vladimir Voskoboinikov hoidis Leedu kaitsjaid avaminutitest saadik surve all ja 18. minutil saatis viimatinimetatu ilusa individuaalse soorituse järel palli Saulius Klevinskase selja taha. See jäigi mängu ainsaks väravaks, ehkki teisel poolajal tabas Oliver Konsa korra posti ning päris lõpuvile eel ebaõnnestus Henrik Ojamaa hea eeltöö järel Sander Puri löök.

Reedel Lätilt sauna saanud ja lõpuks turniiril väravata jäänud leedulased hakkasid end lõpuminutitel välja elama toorutsemise teel. Nii sai Eesti samamoodi nagu Soomega mängus tegutseda viimastel minutitel arvulises ülekaalus, kui teise kollase kaardiga oli platsilt saadetud Tadas Kijanskas.

Pärast mängu viitas ka peatreener Tarmo Rüütli leedulaste suutmatusele kaotusega leppida. «Ei tea, kas nad on nii ärahellitatud või mis, aga hoiak oli neil küll selline, et kõik on nende vastu. Pidevalt oldi kahe mehega ümber abikohtuniku ja eks seal sõnalist osa tuli ka korralikult,» kirjeldas ta.

Pärast kaotusi Horvaatiale ja Ukrainale taastas mäng Leeduga Rüütlis usku, et koondis ei püsi vaid 11 mehe najal. «Ütleks, et ühtlast koosseisu on palju, mehed said ju päris hästi hakkama. See teadmine on tähtis,» sõnas Rüütli, kes liigitas tänu võidukale lõpule ka kogu Balti turniiri esituse selgelt plusspoolele. «Nelja võib hindeks anda küll,» ütles ta. «Kaks kolmandikku turniirist mängisime ilusasti, võib-olla üks kolmandik läks käest ära.»

Nädalapäevad tagasi, enne koondise viiemängulist maratoni algust avaldas Rüütli lootust, et suudetakse tihedast graafikust hoolimata kõikidele väärilised mängupartnerid olla. Tagantjärele hinnates pidas ta ülesannet täidetuks. «Horvaatial ja Ukrainal oli meiega tegemist küll.»

Homme ootab viimase ja kõige kõvema proovikivina ees Prantsusmaa, kes on lubanud Eesti vastu platsile saata sama koosseisu, millega alustatakse nädal hiljem EM-finaalturniiri. Rüütli usub, et Eesti suudab tolleski mängus Euroopa suurtele vastu hakata. «Lootus on värskele koosseisule. Kõik mehed, kes mängisid Soome vastu, sõidavad kaasa ja peaksid saama korralikult välja puhata,» sõnas ta 20-mehelisele koosseisule viidates.

Paraku peab koondis Le Mansis läbi ajama ilma Joel Lindpereta, kes pole seljahädast paranenud. «Tundub, et pole mõtet seda riski võtta,» leidis Rüütli. Küll aga on meeskonnas Balti turniiril publiku hääleka poolehoiu osaliseks saanud ründaja Henrik Ojamaa, kelle puhul on Rüütli valmis tutvustama uut algkoosseisu määramise printsiipi. «Kui rahvas tahab, panen ta platsile,» viskas juhendaja lõbusalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles