Kaia Kanepi võit poleks ekspertide jaoks üllatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Pm

Kaia Kanepi kohtub täna Prantsusmaa lahtiste meistrivõistluste veerandfinaalis maailma teise reketi Maria Šarapovaga.
 

Neli aastat tagasi seisis Kaia Kanepi silmitsi enda jaoks täiesti uue olukorraga – ta jõudis esmakordselt suure slämmi turniiril kaheksa parema hulka, pääsedes Prantsusmaa lahtistel tennisemeistrivõistlustel veerandfinaali. Siis oli Kanepi vastane toona edetabelis 4. kohal paiknenud venelanna Svetlana Kuznetsova, kes saavutas 7:5, 6:2 võidu.

Vahepealsete aastatega on aga nii mõndagi juhtunud – Kanepi jõudis veerandfinaali ka 2010. aasta Wimbledonis ja sama aasta US Openil, lisaks on ta võitnud kolm WTA turniiri, neist kaks sel aastal. Kuigi eestlanna on tänavu kimpus olnud nii õlavigastuse kui ka valutavate kannakõõlustega, on ta liivaväljakul olnud väga heas hoos, lisaks Estorili turniiri võidule jõudis ta vahetult enne Prantsusmaa lahtisi Brüsselis poolfinaali.
Sama heas hoos on aga olnud ka 25-aastane Šarapova, kes on tänavu võitnud kaks liivaväljakutel peetud turniiri – Stuttgardis ja Roomas.

Šarapova on varem korduvalt öelnud, et tunneb end liival nagu lehm libedal jääl, kuid enne tänavusi Prantsusmaa lahtiseid toimunud meediapäeval tunnistas ta, et nüüd on olukord muutunud ja suurema osa ajast naudib ta liival mängimist.

«Ma küll ei mängi hooaja jooksul liival väga palju turniire, aga tunnen siiski, et muutun aasta-aastalt liival paremaks,» mõtiskles ta. «Varem tundsin, et hoidsin end tagasi, sest ma ei uskunud, et suudaksin liival seitse mängu järjest pidada, aga nüüd olen füüsiliselt palju paremas vormis, liigun paremini.»

Šarapova on karjääri jooksul võitnud kolm suure slämmi turniiri – 17-aastaselt triumfeeris ta Wimbledonis, 2006. aastal võitis US Openi ning 2008. aastal Austraalia lahtised. Karjääri suurest slämmist on puudu vaid Prantsusmaa lahtiste võidukarikas ehk mida mäng edasi, seda lähemale ta oma unistusele jõuab.

Kuna aga finaali jõudmine tähendaks ka seda, et Šarapova tõuseb nelja-aastase vaheaja järel taas maailma esireketiks, võib eeldada, et iga mänguga kasvab ka närvipinge. Seda oli näha ka esmaspäevases kaheksandikfinaalis, kui kolme esimese kohtumisega vaid viis geimi loovutanud Šarapoval kulus edetabeli 44. reketi Klara Zakopalova 6:4, 6:7 (5), 6:2 alistamiseks kolm tundi ja 11 minutit.

Kanepi alustas tänavusi Prantsusmaa lahtisi kahe kindla võiduga ja oli sõiduvees ka kolmandas ringis endise maailma esinumbri, praegu 9. kohal paikneva Caroline Wozniacki vastu, juhtides 6:1, 5:1, kuid seejärel lagunes ta täielikult ja kaotas teise seti kiires lõppmängus; otsustavas setis pani Kanepi siiski oma paremuse maksma, võites 6:3.

Samasuguse stsenaariumi järgi kulges ka kaheksandikfinaal hollandlanna Arantxa Rusi (WTA 88.) vastu – Kanepi võitis avaseti kindlalt 6:1, kuid ei suutnud teises võimalusi ära kasutada ja kaotas selle 4:6, kolmandas setis sai Rus vaid viis punkti ja Kanepi võitis 6:0.

Šarapovaga pole sel pühapäeval 27-aastaseks saav Kanepi profitasemel kunagi mänginud, olgugi et nad on aastaid koos WTA karussellis tiirelnud. Nende ainus omavaheline kohtumine oli 2001. aasta US Openi noorteturniiril, kui toona 16-aastane Kanepi alistas 14-aastase Šarapova 6:3, 7:5. «Aga see ei tähenda praegu midagi,» sõnas Kanepi kunagise mängu kohta.

Mida aga peaks eestlanna tegema, et ka täna Šarapovast jagu saada ja esimest korda suure slämmi turniiril poolfinaali jõuda?

«Kindlasti ei tohi ta teha sama, mida tegi oma kahes viimasest kohtumises, kui ta mängis väga hästi ja siis tabas teda langus, ta lasi vastase mängu tagasi,» arutles üks tunnustatumaid tenniseeksperte Matt Cronin.
«Seega, minu arvates on kõige tähtsam vaimne pool. Maria on viimasel kolmel kuul olnud suurepärases vormis ja tal on kõvasti rohkem kogemusi, Kanepi ei tohi närvi minna ja ta peab võitlema,» lisas ta.

Cronin loetles, mis võiks Kanepile edu tuua. «Ta peab väga hästi servima, kuna Maria on suurepärane tõrjuja. Kindlasti peab ta Maria servi võimalikult palju ründama,» selgitas Cronin. «Tema peab olema see, kes paneb Maria liikuma, mitte ei tohi lasta vastupidisel juhtuda, muidu on tal väga raske võita.»

«Kindlasti on Kanepi eelis see, kui ta suudab pallivahetusi pikana hoida ja lööb palli tagajoone lähistele, sest väljaku keskele lüües pole tal Šarapova vastu mingit võimalust,» lisas Cronin.

Prantsusmaa lahtiste ajal Roland Garros’ ametlikus raadiokanalis mänge kommenteeriv Cronin kiitis Kanepi füüsilist vormi ja avaldas lootust, et tuleb põnev mäng.

«Kanepi on väga tugev tüdruk, palju tasakaalukam ja rahulikum kui vanasti,» hindas Cronin. «Ütleksin, et ta on selles mängus must hobune – Maria on endiselt soosik, aga ma poleks üllatunud, kui Kanepi võidaks. Aga selleks peab ta kõik õigesti tegema.»

Veerandfinaalidega tehti algust eile, kahe aasta eest finaalis Francesca Schiavonele kaotanud Samantha Stosur (WTA 6.) alistas kindlalt 6:4, 6:1 Dominika Cibulkova (WTA 16.) ja läheb nelja parema seas vastamisi Sara Erraniga (WTA 24.), kes oli 6:3, 7:6 (2) parem Angelique Kerberist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles