Vene fännid plaanivad poolakaid provotseerida

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Jalgpalli EMil lähevad täna õhtul vastamisi võõrustaja Poola ja Venemaa koondis. Juba kohtumise eel kardetakse, et see matš võib tekitada probleeme – ja seda loomulikult fännide poolelt.

Väidetavalt soovivad venelased lahti kiskuda poolakate jaoks väga valusaid haavu lähiminevikust, kui 2010. aastal hukkus Smolenski lennukatastroofis 96 inimest ning teiste kõrgete Poola ametnike seas ka nende president Lech Kaczynski.

Nimelt kirjutab Moskovski Komsomoletsi spordiosakonna juhataja oma blogis, et Venemaa fännid kavatsevad tänase kohtumise hümnide mängimise ajal lasta lendu paberlennukeid ja teha seda suure bänneri taustal, kuhu on kirjutatud «Smolensk».

Teine Poola fänne ärritav sündmus võib aset leida juba enne publiku staadionile jõudmist. Umbes 5000 Venemaa koondise poolehoidjat plaanivad tänase Venemaa päeva auks Varssavis ühiselt mängule marssida. «Palusin neil viisakalt käituda ja mitte kedagi tänavatel provotseerida,» sõnas Varssavis turvalisuse eest vastutav Ewa Gawor Reutersile.

UEFA andmetel on tänase mängu ajal Varssavisse oodata umbes 20 000 Venemaa koondise poolehoidjat ja see on pannud kohalikud võimud muretsema. Varssavi politsei pressiesindaja teatas, et nad on täies valmiduses, kuid ei avaldanud politseinike arvu, mis tänavatele saadetakse.

Samas kardavad Poola võimud, et venelased võivad kasutada ka Nõukogude Liidu ajast pärit sümboleid, mis samuti võib esile kutsuda konflikte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles