Farmer tüüris üllatajad Stanley karikani

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatreener Darryl Sutter oli Kingsi edu võtmeks.
Peatreener Darryl Sutter oli Kingsi edu võtmeks. Foto: AFP

Ookeanitaguse hokiliiga NHL tänavuseks meistriks krooniti üllatusmeeskond Los Angeles Kings, kes esimest korda klubi ajaloos võitis Stanley karikasarja.


Viimases mängus purustas Kings kodujääl New Jersey Devilsi koguni 6:1 ning võitis seeria 4:2.

Kings läks finaalseeriat kohe alguses kindlalt juhtima, võites kolm esimest mängu, kuid New Jersey meeskond ei andnud võitluseta alla. Nad suutsid kaks korda järjest võita ning neil oli võimalus seeria viigistada, kuid Kingsi mängijatel olid teised plaanid.

«Me ei kaotanud enesekindlust. Pidime kaotused vastu võtma ja edasi liikuma,» kommenteeris vahepealseid kaotusi finaalseeria kõige väärtuslikumaks mängijaks valitud Kingsi väravavaht Jonathan Quick. «Võtsime seisu nii, nagu see oli – meid lahutas karikast üks võit ning meil oli selleks kaks võimalust. Lõpuks kodujääl suutsime selle ära võita.»

Los Angelese klubile oli see nende 45-aastase ajaloo jooksul esimeseks Stanley karika võiduks. Kings näitas play-off’is imelist mängu, võites 20 kohtumisest 16 ehk teel karikavõiduni said nende vastased võidurõõmu tunda kõigest neljal korral – kaks mängu kaotati finaalseerias, lisaks veel üks mäng esimeses ja üks kolmandas play-off’i ringis.

Samas ei olnud Kingsi hooaeg sugugi üks suur triumfikäik, sest play-off’i mängudele pääses meeskond üle noatera. Ühtlasi sai Kingsist esimene 8. asetusega meeskond, kes Stanley karika võitnud.

Üheks tähtsamaks meheks selle triumfi juures on kahtlemata Kingsi peatreener Darryl Sutter, kes veel 2011. aastal enne Los Angelese klubi presidendilt Dean Lombardilt saadud kõnet elas farmeri elu.

Maaelu ei jõudnud Sutter siiski kaua nautida. Kuni 2010. aastani oli ta ametis Calgary Flamesi peatreenerina ning oma sõnade kohaselt jälgis NHLi mänge ka vahepealsel perioodil. Kanadas polevat pimedatel õhtutel paremat teha. Legendaarse Sutterite dünastia esindajale oli see esimeseks Stanley karika võiduks 24-aastase NHLi karjääri jooksul.

«Kui jääle läheme, elab meis tema visioon ja kirg,» iseloomustas Kingsi mängija Dustin Penner vanameistri suhtumist. «Me ei oleks ilma temata see meeskond, kes me praegu oleme.»

Viimaseks jäänud finaalmängus pani Kings jõuvahekorrad paika esimese veerandaja teise poolega kui arvulisest enamusest lõigati kasu ning visati kolm vastuseta väravat . Vahetult pärast 11 minuti täistiksumist läks Kings juhtima, kui Drew Doughty värava ette lükatud söödu suunas Martin Brodeur’i selja taha Dustin Brown.

Pärast esimest väravat pääses Kings justkui paisu tagant. Vähem kui kaks minutit hiljem kahekordistas eduseisu Jeff Carter ning kui esimest kolmandikku jäi mängida viis minutit, viis Trevor Lewis Kingsi 3:0 ette.

Los Angelese meeskond jätkas pärast pausi sealt, kus esimesel pooleli jäädi – teist kolmandikku oli mängitud poolteist minutit, kui Jeff Carter lõi oma õhtu teise värava ja viis Kingsi juba neljaga ette. Devilsile andis kerget lootust veel Adam Henrique värav minut ja viisteist sekundit enne teise perioodi lõppu, kuid rohkemat New Jersey mängijad ei suutnud. Lõppskoori vormistasid viimase kolmandiku lõpuminutitel hoopis Kingsi mängijad Trevor Lewis ja Matt Greene.

Rainis Karro on Postimehe sporditoimetuse suvereporter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles