Nooruslik vanameister korraldas Kiievis rõõmupeo

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Ševtšenko (vasakul) ja peatreener Oleg Blohhin teineteist õnnitlemas.
Andrei Ševtšenko (vasakul) ja peatreener Oleg Blohhin teineteist õnnitlemas. Foto: AFP/SCANPIX

«Tunnen ennast suurepäraselt. Oleksin nagu 20-aastane,» hõiskas Ukraina jalgpallikoondise kangelane Andrei Ševtšenko vahetult pärast 2:1 võitu rootslaste üle. Külalisi kahe tabamusega kostitanud 35-aastane rahvuskangelane on koondise eest 17 aasta jooksul löönud 48 väravat.

Esmaspäevases kohtumises ei sundinud ukrainlaste peatreener Oleg Blohhin oma vanameistrit mängu lõpuni platsil rügama. Kohtumise 81. minutil tõusis viimne kui üks Kiievi olümpiastaadionil viibinud ukrainlane püsti ja Ševtšenko saadeti võimsa aplausi saatel varumeeste pingile. Ründaja heitis rahuloleva pilgu publikule ja surus kõigil meeskonnakaaslastel kätt.

Ukraina ja Rootsi avapoolajal väravateni ei jõudnud, kuid teisel poolajal said mõlema meeskonna suurimad ründestaarid püssi lahti. Külalised Skandinaaviast läksid 52. minutil kohtumist Zlatan Ibrachimovici väravast juhtima. Hetkeks tundus, et rootslaste suurim staar otsustaski mängu saatuse, kuid Ukraina viimaste kümnendite parim jalgpallur Ševtšenko tõi mängu käiku kiire muutuse. Juba kolm minutit hiljem läksid ukrainlased oma kapteni tabamusest juhtima ja 61. minutil vormistas Ševtšenko lõppskoori.

«See oli ajalooline mäng ja ajalooline võit. Mu kehas on vähem adrenaliini, sest pea on seda täis. Tahtsin anda endast parima ning mul õnnestus see,» rääkis rahulolev ründetäht.

Praegu Kiievi Dünamos mängival ründajal on olnud väga edukas ja värvikas karjäär. Suure osa ajast veetis Ševtšenko AC Milanis, kellega õnnestus 2003. aastal võita ka Meistrite liiga. 2006. aastal sai ründaja aga osaks Roman Abramovitši Chelsea-projektist. Londoni klubi särgis tegi ukrainlane vähe säravaid esitusi ning juba 2008. aastal siirdus ta laenulepinguga tagasi Milanosse. Järgmisel aastal naasis Ševtšenko oma kasvatajaklubi Kiievi Dünamo ridadesse ning seal on mees leidnud uue hingamise.

Enne turniiri algust ei paistnud kuskilt, et vanameister nii särava avamängu võiks teha. Viimases kohtumises enne kodust suurvõistlust kaotas Ukraina 0:2 Türgile ning seal mängis Ševtšenko kõigest 45 minutit ja luhtas selle aja jooksul mitu hea väravavõimalust. «Enne EMi oli mul terviseprobleeme, kuid nüüd olen ma siin. Tahan tänada kõiki, kes aitasid mul terveks saada,» rääkis õhtu kangelane.

Ševtšenkolt kaptenipaela saanud Timoštšuk saatis tänuavaldused suurpärasele kodupublikule. «Ma olin staadioni heas atmosfääris üllatunud. Olime kaotusseisus ning suutsime võita. Nüüd peame maha rahunema ja vaatama, mis juhtub järgmistes ringides,» ütles Timoštšuk. Tema sõnul on grupikaaslased Prantsusmaa ja Inglismaa tugevad meeskonnad, kuid Ukrainal on head võimalused, kui mängitakse sama organiseeritult ja agressiivselt nagu Rootsi vastu. Keskväljamootor ei imestaks, kui Ukraina koondis tuleks juuli alguses tagasi Kiievi olümpiastaadionile ja mängiks Euroopa meistrivõistluste finaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles