Ernesaksa medalid jõudsid spordimuusemisse

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Spordimuuseum.
Eesti Spordimuuseum. Foto: Sille Annuk

15. juunil andis austraallane Ian Fraser Eesti Spordimuuseumile üle 1924. aasta olümpialase, tõstja Gustav Ernesaksa medalid ja olümpiamängudest osavõtja diplomi.

«Leidsin, et aastaid minu suguvõsa käes olnud auhindade õige koht on Eestis ning mul on tõeliselt hea meel, et asi on teoks saanud», ütles Tallinnas Eesti Olümpiakomitees toimunud kohtumisel Ian Fraser. Spordimuuseumi direktori Daimar Lelle sõnul on tegemist üsna harukordse juhtumiga, et keegi nö maailma teisest otsast sellise asja ette võtab. «See oli väga meeldiv üllatus. Meie spordiajaloo mosaiiki lisandus kaunis killuke», lisas Daimar Lell.

Ühtekokku sisaldas väärtuslik annetus lisaks olümpiamängude osavõtjadiplomile 20 medalit ja märki. Teiste seas jõudsid muuseumi kogudesse Pariisi olümpiamängude osavõtjamedal, 1922. aastal Tallinnas toimunud tõstmise MM-võistluste pronksmedal, Eesti esivõistluste medalid jne, vahendas Eesti spordimuuseumi pressiteada.

1896. aastal sündinud Gustav Ernesaks jõudis Eesti tipptõstjate hulka juba enne Eesti iseseisvumist. 1922. aasta kodustelt MM-võistlustelt jäi tema saagiks pronksmedal, kaks aastat hiljem saavutas ta Pariisi olümpiamängudel sulgkaalus 6. koha. Oma karjääri jooksul püstitas ta 4 maailma-, 7 olümpia- ja 14 Eesti rekordit. 1926. aastal emigreerus ta Brasiiliasse, sealt edasi liikus aga Austraaliasse, kus paraku 1932. aastal kollatõppe suri.

«Tema spordiauhinnad jäid seejärel venna Johannese valdusesse. Johannes ehk onu Jack, nagu meie teda kutsusime ja tema abikaasa Mari olid väga toredad inimesed, mul on nendest väga head mälestused», ütles Ian Fraser, «järglasi neil paraku aga polnud ning seetõttu jäid Gustavi auhinnad meie pere kätte. Hoidsin neid kui kaunist mälestust».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles