Meister Rein Taaramäe pole siiani olümpial osalemist otsustanud

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe.
Rein Taaramäe. Foto: Sille Annuk

Ehkki Rein Taaramäe tõmbas eile Rõuges poodiumil seistes taas selga Eesti temposõidu meistri sinimustvalge särgi ja tõestas, et väärib praegu Eesti parima maanteeratturi nime, pole ikka veel selge, kas teda ka Londoni olümpial stardis näeb.


Aega otsustamiseks ei ole jäänud palju, sest 5. juuliks peab EOK teatama rahvusvahelisele olümpiakomiteele selle sportlase nime, kes 28. juulil ratta Londonis stardijoonele seab. Selge on, et see on üks neljast eelülesandmislehel olevast mehest: Taaramäe, Tanel Kangert, Rene Mandri või Mart Ojavee.

Loogika ütleb, et valituks peaks osutuma Taaramäe. Ent vaid nädal enne olümpiat lõpeb tema hooaja põhivõistlus Tour de France ning mõistagi keskendub Cofidise proff praegu ainult sellele. Nii tuli talle väikese üllatusena ka info, et nimekiri läheb lukku juba õige pea. «Eks näis,» kõlas tema napp kommentaar. «Minu otsuse järel praegu keegi ei oota. Kuid tunnistan ausalt, et ühepäevasõidu mees ma pole,» märkis ta.

Mandri ootab lahendust

«Kõigi meeste graafik on tihe ja selge on, et olümpia oleks neile lisavõistlus,» vaagis võimalusi jalgrattaliidu peasekretär Urmas Karlson. «Kõigi huvi on, et Eestit esindaks parimas vormis mees, kuid täna on raske öelda, millises seisus keegi kuu aja pärast on. Eks tuleb kohe pärast jaanipäeva üheskoos maha istuda, hiljemalt kuu alguseks peame üksmeelele jõudma,» lubas Karlson.

Kiiret lahendust loodab ka eile pronksmedali teeninud Mandri, kellele kõigi poolte hinnangul linnasõit ehk isegi kõige paremini sobiks. «Tiitlivõistlused mulle istuvad ja Pekingis jäi käimata, nii et tahaksin Londonis proovida. Kuid hea oleks selgust saada hiljemalt uue nädala alguseks – mu programm võimaldab olümpiaks valmistuda küll, aga sooviksin veel mõnel sobival võistlusel osaleda,» selgitas Endura Racingu profitiimis pedaaliv mees.

Mandri olümpiale mineku vastu pole midagi ka Kangertil. «Kade ma küll pole, nii et edu!» viskas Astana proff rõõmsalt, tunnistades, et tema enda plaane olümpia eriti ei muudaks. «Kui saadetakse, eks siis lähen ja annan endast parima. Samas ei näe ma põhjust, miks Rein peaks oma kohast loobuma,» märkis ta.

Nagu Karlson, tunnistas ka Mandri, et olümpiavõistlus ei kuulu paraku ratturite prioriteetide hulka. «Eks ta ole rahvale pool-show ja ratturitele preemiareisi eest,» tunnistas ta. Samas võib just see tõsiasi Eesti kasuks pöörduda. Paari päeva eest teatas rahvusvaheline rattaliit UCI, et Eestile olümpial loodetud lisakohta ei eraldatud.

Kuid üksinda võistlema minemises ei näe Mandri siiski midagi traagilist. «Olümpial on alati nii lahtine võistlus. Rada on valdavalt sile, ühel tõusul peaks eralduma 60–70-meheline grupp, kuhu peaksin taset arvestades kindlasti mahtuma,» arutles Mandri. Kangert on samuti end rajaga kurssi viinud ning nõustub Mandri hinnanguga. «Mägironijatel Londonis eelist pole, sest pärast tõusu tuleb veel pikalt siledal pedaalida,» arvas ta.

Taaramäe mõtted on aga üheksa päeva pärast algaval Tour de France’il, kus tal on tänavu viimane võimalus võita parima noorratturi valge särk. Pärast aia taha läinud Dauphine’i velotuuri andis meistrikuld Taaramäele eeskätt kõvasti eneseusku.

«See oli mul eelviimane võimalus aru saada, mis seisus olen. Sain kinnitust, et olen tagasi. Tegin täiesti Tour de France’i tasemel sõidu, kompuutri järgi oli keskmine jõunäitaja sama. Ka konkurent oli maailmaklassist, kuid võib-olla oli mul täna enesekindlust Tanelist natuke rohkem,» leidis Cofidise proff ühe võidu võtme.

Kangert tahab puhata

«Sõitsin vähe väsinuna, sest nädalavahetusel tegin mõlemal päeval kõva trenni – läbisin mitu korda tunnikese auto tuules, keskmise kiirusega 60 km/h,» lisas ta. «See ongi minu nipp eraldistardiks treenimisel ja Dauphine, kus proovisin üht-teist uut, oli õpetus, et seda ei või muuta,» nentis Taaramäe. «Olin täna nagu matemaatik, ei hakanud rapsima ka siis, kui vahepeal sõit väga kerge näis.»

Erinevalt Taaramäest võtab Kangert lähipäevil korraks aja maha. «Hetkel tahaks vormi siiasamasse kraavi visata,» lõõpis paari päeva eest maineka Šveitsi velotuuri etapivõiduga oma võimed väärt tulemuseks realiseerinud mees.

«Kui üritaksin praegu jätkuvalt heas hoos püsida, siis oleksin hooaja lõpuks täiesti läbi. Seega sihin vormi hooaja lõpu peale, praegu aga sooviks hoopis natuke Eesti suve nautida,» sõnas Kangert.

Jalgrattasõit

Eesti meistrivõistlused temposõidus

Mehed 40 km

1. Rein Taaramäe (Cofidis) 49.08,758

2. Tanel Kangert (Astana) +0.34

3. Rene Mandri (Endura Racing) +1.53,635

Naised 25 km

1. Grete Treier (Michela Fanini) 35.57,695

2. Liisi Rist (Hawaii Express) +2.52,310

3. Viktoria Randalainen (Skype) +3.09,215

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles