Treier: minu peal viidi läbi näidishukkamine

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grete Treieri jaoks lõppes tänavune Giro d’Italia avaetapiga.
Grete Treieri jaoks lõppes tänavune Giro d’Italia avaetapiga. Foto: Priit Simson

Itaalia velotuuri avaetapil kukkunud Grete Treier diskvalifitseeriti.
 


Reedel algas Itaalias Giro d’Italia velotuur, mille stardis oli ainsa Eesti esindajana Grete Treier. Kahjuks rõõmu ja kordaminekuid see võistlus ei toonud. Eestlanna kukkus pärast umbes 90 kilomeetri pikkust sõitu ning nagu sellest veel vähe olnuks – kohtunike mõistmatu otsuse tulemusena Treier diskvalifitseeriti.

«Kukkusin 139 kilomeetri pikkuse esimese etapi umbes 90. kilomeetril. Kohe tuldi vaatama, mis juhtus, aga ma ei saanud alguses arugi, kust mul valutab. Nägin, et ratas oli minust 15 meetrit eemal, tõusin püsti ja tundus, et saan edasi sõita. Siis tulidki juba mehaanikud ja andsid mulle uue ratta,» kirjeldas Treier õudusunenäo algust. «Kui juba sõitsin, tulid mehaanikud autoga kõrvale ja tahtsid külmaspreid mulle selja peale lasta. Ma ise ei mäleta, kas võtsin autost kinni või nemad lükkasid mind. Valu oli suur ja ma täpselt ei mäleta.»

Treier ütles, et kukkumisega oli esimene etapp juba rikutud, plaanis oli vaikselt lõpuni sõita ja edaspidi kohta parandada. Terve tuur oli ju veel ees.

Pärast valu leevendamist sõitis Treier edasi ja püüdis grupi kinni. Natuke hiljem saabus üllatus – Eesti ratturile sõideti mootorrattaga järele ja kästi ilmuda kohtuniku ette, kus talle teatati, et on kõrvalise abi kasutamise eest diskvalifitseeritud.

«See oli täielik šokk, tavaliselt pigistatakse kukkumise puhul silm kinni. Vähe sellest, mägistel etappidel lohistatakse mootorrataste järel sprintereid lausa tõusudest üles, et nad järgmisel päeval teravama jalaga oleks, aga mind diskvalifitseeriti sellise asja eest. Kõik, kellega pärast rääkisin, olid minu poolel,» rääkis Treier.

Kui kohtunik käskis sõidu katkestada, siis tiimi bossilt tuli vastupidine käsk – katkestada ei tohi mingil juhul. Treierit ähvardati lausa võistluskeeluga, kui ta rajalt maha ei tule. Vaatamata sellele sõitis ta taotluslikult viimasel kohal üle finišijoone, aga kuna kohtunik jäi otsusele kindlaks, tuli tuur lõppenuks lugeda.

«Minu juhtum põhjustas tuuril osalenute hulgas palju kõneainet. Sellest, et kõrvalist abi kasutada ei tohi, oli ka koosolekutel juttu olnud ja ju siis viidi minu peal läbi näidishukkamine,» pahandas Treier. «Teistele osalejatele hoiatuseks. Räägiti veel võistluskeelust – täiesti uskumatu, niimoodi koheldakse dopinguga vahelejäänuid, mitte kukkunuid.»

Võistluskeeldu Treielile siiski ei määratud ning ka kukkumine võinuks lõppeda hullemini. Eelmise aasta alguses tehti Treierile seljaoperatsioon ja kui opereeritud koht saanuks uue hoobi, võinuks vigastus veel tõsisemaks kujuneda.

«Reedel valutas pidevalt, aga laupäeval oli juba natukene parem. Trenni pole ma veel proovinud teha. Alguses oli ka kõndimine valulik. Õnneks pole vähemalt operatsiooni kohalt valus, reedene löök tuli tuhara ja alaselja piirkonda, sinna sabakondi pihta,» kirjeldas Treier.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles