Jalgpallijuhid hääletavad väravajoone tehnoloogia üle

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väravajoone tehnoloogia katsetused
Väravajoone tehnoloogia katsetused Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) rahvusvaheline komitee koguneb Šveitsis, et hääletada tehnoloogia kasutuselevõtu üle.

Otsustajad vaatavad testide tulemusi ning otsustavad seejärel, kas ja milliseid tehnoloogiaid kasutusse lubada, vahendab BBC.

Arutluse all on kaks tehnoloogiat – Hawk-eye ja GoalRef. Ülejäänud 10 tehnoloogilist lahendust lükkas komitee tagasi. Esimene nendest kasutaks mõlema värava juures kuut kaamerat, mis kombineeritult suudavad tuvastada, kus pall asub. Kui pall ületab väravajoone, saadab süsteem signaali kohtuniku käekellale.

GoalRef süsteemi puhul on palli keskel sensor ning kui pall ületab täielikult väravajoone, häirib sensor värava magnetvälja ning kohtunikule saadetakse selle kohta signaal. GoalRefi süsteem on väljatöötatud Saksamaal, Hawk-eye tehnoloogia pärineb Suurbritanniast.

GoalRefi trumbiks on hind – sensor palli sees on oluliselt odavam kui 12 ülitäpset kaamerat. Samas võimaldaks Hawk-eye olukorda üle vaadata ning annaks mingisuguse dokumentaalse tõestuse väravast.

Jalgpallijuhid on seadnud tehnoloogiatele ülikarmid tingimused: kohtunk peab saama info sekundi jooksul peale olukorda ning süsteem peab olema 100% täpne. Lisaks peab süsteem toimima nii päeval kui ka öösel kõikvõimalikes ilmastikutingimustes.

Euroopa Jalgpalliliidu (UEFA) juht Michel Platini on uuendustele vastu, Rahvusvahelise Jalgpalliliidu (FIFA) juht Sepp Blatteri seisukoht väravajoone tehnoloogia osas on viimasel ajal leebunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles