Enesekindel Saluri sihib olümpiakulda

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Robert Saluri.
Karl Robert Saluri. Foto: Marko Mumm / Eesti Kergejõustikuliit

«Nelja aasta pärast korjan Rio de Janeiro olümpiamängudel kogemusi ning 2020. aastal tahaks juba kuldmedalit,» rääkis äsja Barcelonas juunioride maailmameistrivõistlustel kümnevõistluses viienda koha saanud Karl-Robert Saluri.


Raplamaalt Kuimetsa külast pärit 19-aastane noormees on spordiga tegelenud lapsest saati, kuid päris kergejõustiku­treeninguteni jõudis ta kuuendas klassis Kose põhikoolis.

«Lapsena käisime sõpradega kohalikul Mahtra seeriajooksul, pidin alati teise kohaga leppima ja see pani kõvasti pingutama,» selgitas heatujuline Saluri. «Kui ma lõpuks  TV «Kümne olümpiastardi» võistlustel käima hakkasin, siis lõpetasin pidevalt seitsmenda kohaga, kuid auhinnalisi kohti oli kuus.»

Kuimetsa noormees ammutas pidevatest nappidest allajäämistest motivatsiooni ning läks Tallinna Audentese keskkooli. Selleks ajaks oli juba teada, et temast saab mitmevõistleja.

«Kosel treenides tegelesin alguses keskmaajooksuga, kuid siis selgus, et ma suudan ka palli päris kaugele visata, ja treener soovitas mitmevõistlust. Sellest ajast saati olen kõikide aladega tegelenud,» kirjeldas Barcelonas uue isikliku rekordina 7583 punkti saavutanud Saluri.

Noormehe lemmikala on teivashüpe, kust loeb välja ka mõned sarnasused Erki Noolega. «Nool teadis alati, et ta suudab kõrgele hüpata. Mina ei ole enda esitusega teibas mitte kunagi rahule jäänud, sest tean, et saab paremini,» rääkis MMil 4.50 ületanud Saluri.

«Treener soovitas algkõrguseks panna 4.10, kuid mina alustasin 4.20 pealt,» kirjeldas enesekindel kümnevõistleja.

Erki Noole Sydney olümpiavõitu (2000. aastal) ta ei mäleta, sest vanust oli siis kõigest seitse aastat, kuid Eesti rekordiomanik on Saluri jaoks suur iidol. «Mäletan teda 2004. aasta Ateena olümpiamängudelt,» meenutas noor mitmevõistleja.

Tegelikult ei läinud hästi lõppenud juunioride MM üldse nii lihtsalt, kui esialgu tundus, sest terve suve on Salurit seganud reielihase vigastus, mis kohati on vähem tunda andnud, kuid MMile eelnenud Türi laagris hakkas taas valutama. «Kaugushüppe ajal kaalusin tõsiselt katkestamist, kuid siis sain jala korralikult soojaks ja võisin õnneks jätkata. Lisaks annab reis kõvasti tunda pakult startides ning selle nahka läksid sprindid,» selgitas ta.  

Eriti rahul oli Saluri oma odaviskega: «Küünarnukk on haige ning oli esimesel kahel katsel väga kõvasti kinni seotud. Viimaseks katseks lasin sideme lõdvemaks ja tuli isiklik rekord, 55.80.»

Kõik need ületatud raskused tegid teise päeva lõpus tunde eriti heaks. «Võistlus läks pidevalt ülesmäge ning ka 1500 meetri jooksus tegin isikliku rekordi,» rääkis neljandale kohale viie punktiga kaotanud kümnevõistleja. «Enne võistlust seadsin eesmärgiks saada koht esikuuikus ja teha 7600 punkti. Punktisummast jäi natukene puudu, kuid kõigi nende vigastuste kiuste olen tulemusega väga rahul.»

Eelmisel aastal kodustel juunioride Euroopa meistrivõistlustel Tallinnas 8. koha saavutanud Saluri plaanib sellel suvel võistelda veel 400 meetri jooksus.

«Täiskasvanute Eesti meistrivõistlustel tahaks joosta 400 meetrit alla 49 sekundi. Usun, et kümnevõistluseväliselt olen selleks võimeline küll,» arutles Barcelonas isiklikuks rekordiks 49.60 jooksnud noormees. «Praegu ei tohi tagareit liigselt koormata. Pean lihase tugevamaks treenima, sest praegu tundub, et jalad on liiga kiired ning lihased ei pea sellele vastu.»

Järgmisel aastal tahab Saluri U23 Euroopa meistrivõistlustel hästi esineda ning seejärel mõlguvad mõttes juba järgmised olümpiamängud.

Markus Leemet lõpetas võistluse 7050 punktiga 17. kohal.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles