Kenya olümpiakoondist ümbritsevad vaid skandaalid

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikuna töötav Ezekiel Kemboi on ise seadusega pahuksisse sattunud.
Politseinikuna töötav Ezekiel Kemboi on ise seadusega pahuksisse sattunud. Foto: SCANPIX

Ehkki Kenya saadab Londoni olümpiamängudele ühe kõigi aegade tugevaima koondise, ähvardavad nende medalivõimalusi rikkuda sportlasi jälitavad kõikvõimalikud isiklikud ja seadusandlikud probleemid. Olümplastele soovitatakse juba koguni nõustajat, psühhiaatrit ja psühholoogi, et nad kogunevate pingetega toime tuleksid.

3000 meetri takistusjooksu maailmameistrile ja olümpiavõitjale Ezekiel Kemboile on esitatud süüdistus ühe naisterahva pussitamises. Naine väidab, et Kemboi tahtis teda vägistada, politseinikuna töötava jooksja sõnul oli aga tegu hoopis röövimiskatsega, mille käigus üks jõuguliige üritas teda noaga lüüa, ent tabas hoopis oma kaaslannat. Kohtuistung jätkub septembris.

Kahekordne maailmameister Vivian Cheruiyot, keda peetakse suursoosikuks 5000 ja 10 000 meetri jooksus, on aga segatud perekondlikku vaidlusesse. Nimelt käib tema kihlatu Moses Kirui kohut oma eksabikaasa Caroline Kwambaiga, kes nõuab nende kolme lapse hooldusõigust.

Kenya kergejõustikuliidu peasekretär David Okeyo leiab, et hetkeolukorras on parem, kui kautsjoni vastu vabaduses viibiv Kemboi treenib välismaal. «Meil on hea meel, et ta praegu Bristolis viibib,» sõnas Okeyo Reutersile. «Nii keskendub ta olümpiale paremini kui see kohtuasja valguses kodumaal võimalik oleks.»

Ühe tundmatuks jääda soovinud endise sportlase sõnul kuluks aga nii Kemboile kui ka Cheruiyotile ära professionaalne abi. «Tegu on ühe Kenya kõigi aegade parima võistkonnaga, kuid kõrvalised asjaolud rikuvad ettevalmistust. Laagris peaks olema nõustaja, psühhiaater ja psühholoog, et aidata kõige sellega toime tulla,» sõnas endine olümpiasportlane.

Kenya olümpiakomitee sattus muredega silmitsi juba juunis, kui treeningpaikade osas mindi kergejõustikuliiduga tülli. Nimelt ei nõustunud sportlased sõitma Bristolis toimunud treeninglaagrisse. «Koosolekul, kus Bristolisse minek otsustati, polnud ühtegi meie esindajat isegi kohal,» kurjustas alaliidu esimees Isaiah Kiplagat toona. Liit plaanis Inglismaal teist laagrit, kuid olümpiakomitee ja ettevalmistust rahastav valitsus ei kiitnud seda heaks.

Ametnikke pahandas seegi, et sportlased jätsid minemata kahele tähtsale koosviibimisele – ühel lähetas delegatsiooni teele peaminister ning teisel koondise suursponsor, telefonikompanii Safaricom.

Lõpuks ei sõitnud Bristolisse enamik Kenya tippsportlasi, väites, et nad treenivad kodumaal merepinnast kõrgemal palju paremini. Inglismaale läksid ainult sprinterid, kergejõustiku väljakualade esindajad, ujuja, kaks poksijat ja tõstja. Ametnikke reisis seejuures aga nendega kaasa ebaproportsionaalselt suur hulk.

Treeninglaagri käigus tühistati lisaks ühe staažika ametniku olümpia-akrediteering, sest väidetavalt lubas ta sportlastel pärast katsevõistluse lõppu laagrist lahkuda, ilma et oleks Kenya olümpiakomiteed sellest teavitanud. Samuti saadeti Bristolist minema kaks 4x400 meetri teatejooksu spetsialisti Anderson Mureta ja Mark Mutai. «Need kaks jooksjat polnud isegi meeskonnas, sest nad ei kvalifitseerunud olümpiale. Mis moodi nad üldse Bristolisse sattusid?» imestas Kiplagat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles