FINA alustas tööd ujumiskostüümidele esitatavate nõuete täiustamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Speedo imetrikoo LZR Razer esireklaaminägu on kuuekordne olümpiavõitja Michael Phelps..
Speedo imetrikoo LZR Razer esireklaaminägu on kuuekordne olümpiavõitja Michael Phelps.. Foto: AP / Scanpix.

Rahvusvahelise Ujumisliidu (FINA) esindajad kohtusid Lausanne´is kuueteistkümne spordivarustust tootva firma esindajatega, et täiustada ujumiskostüümidele esitatavaid nõudeid.

 Tuginedes nõupidamisel käistletud ettepanekutele ning täiendustele, arutab FINA büroo neid büroo koosolekul 12.-14. märtsil 2009. a. Dubais (AÜE) ning lähtub oma otsustes järgmisest aspektidest, vahendab Eesti Ujumisliit.

DISAIN: ujumiskostüüm ei tohi katta kaela, õlgu ja sääre alumist osa kandadeni.

MATERJAL: kostüümi valmistamiseks kasutatud materjali maksimaalne paksus tohib olla 1 mm. Kasutamisel peab kostüüm võtma keha kuju. Materjal ei tohi tekitada õhupatja.

UJUVUS: Ujumiskostüümi ujuvus ei tohi ületada 1 njuutonit (100 g).

KONSTRUKTSIOON: Keelatud on kasutada igasuguseid väliseid stimuleerivaid või mõjutavaid vahendeid (näiteks elektrostimuleerinne, keemiliste või meditsiiniliste vahendite eraldumine jne.)
Kõik kinnitatud ujumiskostüümide mudelid peavad olema toodetud sama lõike järgi, ilma kindlale sportlasele valmistatud variatsioonideta või modifitreeninguteta.

KASUTAMINE: sportlane ei tohi korraga selga panna mitut ujumiskostüümi.

KONTROLL: FINA koostab oma sõltumatu kontrolli ja testimise programmi. Teaduslikku testimist hakkab läbi viima Sveitsi Föderaalse tehnoloogia ja polümeersete ja komposiitsete materjalide laboratoorimi intsituut professor G.-A. Mensoni juhtimisel.

KINNITAMINE: Sportlike ujumiskostüümide valmistajad peavad esitama avaldused oma toodangule kasutamise nõusoleku saamiseks alates 31. märtsist 2009. a.

Reeglid, mis hakkavad kehtima alates 1. jaanuarist 2010. a., vaadatakse läbi samuti FINA büroo koosolekul. Üheks tähtsamaks läbivaatamise aspektiks saab olema läbimatute materjalide kasutamise piiramine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles