Dopingukahtlus Tour de France'il: tippmees Fränk Schlecki proovist leiti keelatud ainet

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fränk Schleck
Fränk Schleck Foto: SCANPIX

Tour de France'i teine vaba päev tõi endaga taas kaasa väiksemat sorti dopinguskandaali, kui UCI avaldas, et maailma tippu kuuluva Fränk Schlecki proovist leiti kahtlast ainet.

Kõnealune uriiniproov võeti Schleckilt kaks päeva tagasi pärast tuuri 14. etappi, mille ta lõpetas peagrupis 41. kohaga. Schlecki proovi analüüsiti Châtenay-Malabry's asuvas WADA  laboris ja sellest leiti Xipamide'i nimelise diureetikumi jälgi.

Antud juhtum ei pruugi veel tingimata tähendada dopingureeglite rikkumist, sest sportlasel võib olla antud aine kasutamiseks reeglite kohaselt taotletud arsti luba. UCI annab oma avalduses aga selgelt mõista, et Schleckil oleks sobilik tuur pooleli jätta. «UCI on kindel, et meeskond võtab ette vajalikud sammud, kindlustamaks Tour de France’i rahuliku jätkumise ja tagamaks, et nende ratturil oleks võimalus vastavalt reeglitele enda kaitsmiseks valmistuda. See tähendab, et tema B-proovi analüüsimiseks on aega neli päeva,» seisab avalduses.

Tegu pole esimese korraga, kui Schleck oma karjääris seoses dopinguga noateral kõnnib. 2008. aastal tegi ta rahaülekande doktor Eufemiano Fuentesele, kes oli seaotud kurikuulsa Operacion Puerto'ga, mille käigus sattus uurimise alla terve hulk nimekaid rattureid, teiste seas ka näiteks hiljem dopingupatuseks kuulutatud Alberto Contador. Luksemburgi antidopinguagentuur siiski toona Schleckile süüdistust ei esitanud.

32-aastane Schleck lõpetas mulluse Tour de France'i Cadel Evansi ja oma noorema venna Andy järel üldarvestuse kolmanda kohaga. Tänavusel tuuril hoiab RadioShack-Nissani meeskonnas pedaaliv Schleck hetkel 12. kohta, jäädes liidrist Bradley Wigginsist maha 9 minutit ja 45 sekundit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles