Taaramäe tahab Cofidises jätkata

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe
Rein Taaramäe Foto: Sille Annuk

RATTASPORT. Kesiseks jäänud ettevalmistus sunnib Rein Taaramäed vaatama juba järgmisesse hooaega, millele eestlane soovib vastu minna praeguses tiimis.

Profirattur Rein Taaramäe tunnistab, et tänavune Tour de France on valmistanud talle ja Cofidise meeskonnale pea sama suure pettumuse nagu kogu senine hooaeg. Sellegipoolest tahab eestlane end ka edaspidi Cofidisega siduda – leping ootavat kohvris allkirja.

«Praegu kaldun küll arvama, et jätkan siin,» lausus Taaramäe tuuri eilsel puhkepäeval. Kaalukeeleks on tema sõnul võimalus olla meeskonna liider ja oma tegemisi omatahtsi sättida. Lisaplussiks on võimalus, et uuest hooajast sõidab Cofidise värvides teinegi eestlane Gert Jõeäär.

«Kuna on kuulda, et tahetakse ka Gerti palgata, annab seegi mulle lisamotivatsiooni,» märkis Taaramäe. «Ning ma ei taha alla kirjutada lepingule sellise meeskonnaga, kus peaksin rattasporti tegema kellegi käsu peale, vastu tahtmist. Mulle on peamine mu enda rahulolu. Olen küll paberite järgi professionaal, aga minu jaoks on tegelikult siiani tegu hobiga, mida tahan nautida,» ütles eestlane.

Kümmekond võistlust
Taaramäe on juba leppinud, et tuuril hea koha maksnud kehv hooaja ettevalmistus jätab oma pitseri tervele aastale. Seetõttu jääb sõitmata ka Hispaania velotuur Vuelta. «Hetkeseisuga ma sinna ei lähe. Pigem lõpetaksin hooaja lihtsamalt,» sõnas Taaramäe. Tema esialgses võistlusplaanis on pärast Tour de France’i kõige enam kümmekond starti.

«Tahan kaasa teha Quebeci ja Montreali ühepäevasõitudel ning võib-olla lähen isegi MMile, kui mind muidugi koondisesse võetakse,» lausus Taaramäe. «Ehk osalen veel ka
Tour de l’Ainil,» ütles ta 7. augustil algava viiepäevase võidusõidu kohta.

Tiimijuht Yvon Sanquer olevat samuti eestlasega ühte meelt. «Boss ütles, et kui enesetunne hea ei ole, siis pole ka mõtet minna ennast kurnama. Pigem on tark tegu hooaeg rahulikult lõpetada ja alustada valmistumist uueks aastaks,» ütles Taaramäe.

Cofidise tänavune tuur on kulgenud nirult. Peale selle, et Taaramäe langes juba avanädala järel nii valge särgi kui ka kõrge üldkoha konkurentsist, pidi valusa kukkumise tõttu katkestama tiimi veteran David Moncoutie. «Meil pole olnud mitte ainult halb tuur, vaid halb aasta,» tõdes Taaramäe.

«Mina kui liider olin ju hooaja algul pikalt haige ja siis vigastatud. Samas on meeskonnavaim tuuril endiselt väga kõrgel, igal etapil on keegi siiski üritanud midagi ära teha,» sõnas ta.

Dopinguainete veos kahtlustatava Remy di Gregorio ootamatu vahistamine keset tuuri jättis Taaramäe mäe­etappideks ilma ainsast tugevast abimehest ning väga võimalik, et prantslane Cofidisesse ei naasegi. Tulevaste tiimikaaslaste suhtes pole eestlane aga meeskonnale nõudmisi esitanud.

«Yvon on tark ja kogenud pealik, küll ta teab ise, mida teeb. Pigem oleme temaga arutanud materiaalseid asju – milliseid jookse ja milliseid rattaid saame kasutada,» lausus Taaramäe. «Ega ma teagi, kui palju on üldse võimalik minusuguseid mägedemehi lisaks palgata. Ka ProTouri tiimide hulka mittekuulumine ei tule meile kasuks,» nentis ta.

Praegu kerget külmetushaigust põdev ja antibiootikume neelav Taaramäe tunnistas, et teda on tabanud suur väsimus, kuid tuur ollagi kannatamise koht. «Nohu on ja väike palavik ka, 37 kraadi. Tulin täna trennistki varem tagasi, nii et vaid 65 km oli kompuutri peal, aga ikkagi on täitsa surnud tunne,» kirjeldas Taaramäe.


«Ega vaimgi enam värske pole – nüüd, kolmandal nädalal, käib juba üsna tuim andmine. Lükkad aga ratta starti ja sõidad kellast kellani. Kujutan ette, et bürootöö võib olla umbes samasugune,» võrdles ta.

«Päevad on hästi tihedad ja ega ma suurt kellegagi vestelda ei jõua. Tänagi mõtlesin, et magan päeval natuke, aga kahjuks olen selline, kes lõuna ajal und ei saa. Pean siis filmide vaatamisega leppima,» naeris ta.

Kaks võimalust
Tuuri katkestamisele pole Taaramäe siiski kordagi tõsiselt mõelnud. «Ses mõttes küll mitte, et jääks nüüd seisma ja viskaks ratta kraavi. Vahel on küll juba esimesel tõusul nii raske, et… Tegelikult käib sõit sageli täitsa viimase piiri peal, aga eks me oleme lihtsalt harjunud ära kannatama,» kirjeldas ta, lisades, et kõik see käib profiratturi argipäeva juurde.

«Vaimselt olen ma üsna tugev, probleeme pole. Vahel ikka pakutakse, et äkki on mul mingid asjad peas kinni, aga ütlen küll, et see on loll jutt. Kes pole ise tuuri sõitnud, see ei tea, millest räägib. Mõnel päeval lihtsalt pole midagi jalas, kuid see on kõigil nii,» lausus Taaramäe.

Reaalne võimalus etapivõitu üritada jääb eestlasel veel tänasel ja homsel mägisel päeval. «Usun, et jooksikud lähevad mõlemal puhul lõpuni. Ise proovin ka ikka midagi teha, olen ju võidusõitja. Niisama pundis loksuma ma ei lähe, ka halval päeval mitte. Ja küll see tervis ka paremaks läheb, peab minema,» lõpetas Taaramäe optimistlikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles