Wiggins pidas endale antud lubadust

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bradley Wiggins krooniti tänavu esimese britina Tour de France’i võitjaks.
Bradley Wiggins krooniti tänavu esimese britina Tour de France’i võitjaks. Foto: Reuters/ScanPix

RATTASPORT. Ajaloo 99. Tour de France’i võitjaks krooniti esimest korda britt – Pariisis tõmbas poodiumi kõrgeimal astmel kollase särgi selga Bradley Wiggins.


«Viimase kümne kilomeetri jooksul mõtlesin lapsepõlvele. Mõtlesin sellele, kuidas isa meid maha jättis, kui olin alles väike, kuidas ema mu üles kasvatas ja kuidas mu vanaisa kahe aasta eest suri,» lausus Wig­gins pärast laupäevast temposõitu ja esikoha kindlustamist. «Ma ei oleks iial uskunud, et üks Londoni poiss võib tuuri võita. Kõigi mu jalgpallihullude sõprade seinal rippus Gary Linekeri plakat. Kuid minu seinal oli Miguel Induraini pilt.»

32 aastat tagasi Belgias Gentis sündinud Wiggins hakkas rattaspordiga tõsisemalt tegelema juba 12-aastasena, kuid aastaid paelus teda ennekõike trekisõit.

Kolmede olümpiamängude järel rippus Wigginsi auhinnakapis kolm kuldmedalit, üks hõbe ja kaks pronksi, kuid teda kiskus ikkagi maanteesõidu poole. Elu esimene tuur lõppes 123. kohaga, teine katkestamisega. 2009. aastal kerkis Wiggins aga 4. kohaga juba tippude sekka.

Ent britt põles läbi ja järgmine tuur lõppes pettumusega. Mullu pidi britt sadulast ronima seitsmendal etapil – kukkumisel murdunud rangluu ei lubanud jätkata. Tänavu, täpselt aasta hiljem tõmbas Wiggins just seitsmenda etapi järel aga selga kollase liidrisärgi ja kandis seda Pariisi jõudmiseni.

Vabal ajal klassikalisi mopeede koguv mees, kes mängib professionaalsel tasemel kitarri ja võib sõprade sõnul teisi parodeerides seltskonda nõrkemiseni naerutada, torkab rattaringkodades silma nii oma isikupärasuse kui ka põhimõttekindlusega – eriti juhul, kui jutuks tuleb puhas sport. 2007. aastal sõitis Wiggins Tour de France’il Cofidise värvides, kui itaallane Cristian Moreni dopinguga vahele jäi.

Meeskond oli sunnitud tuurilt häbiga lahkuma ning Wiggins on sestpeale tulihingeline dopinguvastane. Ta viskas minema Cofidise meeskonna vormi ja vandus, et ei kanna seda enam mitte kunagi. «Kaotaksin dopinguga vahele jäädes kõik.

Maine, elatise, abielu, perekonna, kodu. Kõik, mida olen saavutanud – olümpiakullad, MM-tiitlid, riikliku ordeni,» teatas Wiggins tänavuse tuuri ajal kirjutatud avalikus kirjas. «Kuidas ma saaksin oma lapsed meie väikeses Lancashire’i kodukülas kooli viia, kui kõik vaatavad mind teadmisega, et ma olen petis?»

Wigginsit varustasid enne tänavust tuuri «dopinguga» hoopis treenerid Tim Kerrison ja Shane Sutton. Nende plaan nägi ette täiskoormusel ettevalmistust, millest ratturid üldjuhul hoiduvad. Tenerifel asuva vulkaani järskudel nõlvadel treenisid Wiggins ja Sky meeskond suurtel kõrgustel ning rängas palavuses.

Mõnel päeval ronis Wiggins mäkke neli kilomeetrit järjest. Hooaja eesmärk oli võistelda harva, kuid alati võitu püüda. Nii harjus Wiggins Pariisi-Nice’i, Romandia ja Dauphine’i tuuril liidrisärgis sõitmisega, aga ka kõige muu võidumehele osaks langevaga.

Kõige piinarikkam oli Wigginsi sõnul pidev naisest ja lastest eemalviibimine. Kuid selle korvas suure eesmärgi täitumine. «Mõned unistused saavad teoks,» lausus Wiggins pühapäeval kollases särgis Pariisis poodiumil seistes.

Ennekõike sai aga teoks lubadus, mille ta andis iseendale pärast profiratturist isa Gary surma: mitte lasta oma andel raisku minna.

Taaramäe näitas temposõidus sisu 

Rein Taaramäe leidis laupäevasel 53,5 km pikkusel temposõiduetapil jõudu, et ebaõnnestunud tuur unustada ja endast kõik anda. Tulemuseks oli suurepärane 9. koht, kaotust etapi võitnud Bradley Wigginsile kogunes 2.50. «Olen rahul. Peaaegu nagu eelmisel aastal, kuid sel aastal oli tempo siledam ja midagi kaitsta polnud,» lausus Taaramäe oma blogis aadressil paf.com.

Pühapäevasel pidulikul 120 km pikkusel etapil, kus traditsiooniliselt enam üldkohti ümber ei jagata, veeres Taaramäe üle lõpujoone 108. kohal, kaotades sprindifiniši võitnud Mark Cavendishile 25 sekundiga.

Üldarvestuses lõpetas Taaramäe tänavuse tuuri 36. kohaga, kaotust Wigginsile kogunes lõpuks tund, 27 minutit ja 52 sekundit. Noorratturite arvestuses kuulus Taaramäele neljas koht, võitja Tejay van Garderen lõpetas üldarvestuses kõrgel viiendal kohal.

Tour de France
Lõppjärjestus:
1. Bradley Wiggins, 2. Chris Froome +3.21, 3. Vincenzo Nibali +6.19 … 36. Rein Taaramäe +1:27.52

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles