ROKi president ei luba Londonis Müncheni olümpial tapetud iisraellasi mälestada

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuli alguses külastasid Iisraeli Olümpiakomitee liikmed Tel Avivis paiknevad veresaunas hukkunutele pühendatud ausammast.
Juuli alguses külastasid Iisraeli Olümpiakomitee liikmed Tel Avivis paiknevad veresaunas hukkunutele pühendatud ausammast. Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Jacques Rogge sõnul ei mälestata reedesel Londoni olümpia avatseremoonial 1972. aasta Müncheni olümpial tapetud Iisraeli sportlasi.

1972. aasta olümpia ajal võtsid Palestiina terroristid Iisraeli olümpiakoondislast pantvangi, neist 11 surid – osad tapeti olümpiakülas, osad hukkusid Müncheni lennujaama lähistel tekkinud tulevahetuses Saksamaa politseiga, vahendab AFP.

Münchenis peeti tapetute auks mälestusteenistus ning seejärel olümpia jätkus. Ohvrite pered on juba aastaid palunud, et hukkunuid ametlikult olümpiamängude ajal mälestataks ning isegi USA president Barack Obama tegi ROKile ettepaneku Londoni olümpia avatseremoonial hukkunuid minutilise leinaseisakuga mälestada, kuid Rogge jäi endale kindlaks.

«Avaldame hukkunutele austust, nagu oleme seda varem teinud ja teeme ka tulevikus,» selgitas Rogge. «Nii ROKi kui Iisraeli olümpiakomitee liikmed kogunevad 5. septembril ehk veresauna aastapäeval Fürstenfeldbrucki lennuväljal ehk kohas, kus see kõik juhtus. Kavatseme neid niimoodi mälestada.»

«Meie arvates pole olümpia avatseremoonia õige koht, kus nii traagilist sündmust meenutada,» lisas Rogge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles