Jalgpallurid püüavad OMil senisest rohkem pilke

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olümpiamängude jalgpalliturniiri suurfavoriitide ringi kuuluvad Brasiilia (kollases) ja Suurbritannia kohtusid omavahel enne olümpiat sõpruskohtumises, kus 2:0 võidu said brasiillased.
Olümpiamängude jalgpalliturniiri suurfavoriitide ringi kuuluvad Brasiilia (kollases) ja Suurbritannia kohtusid omavahel enne olümpiat sõpruskohtumises, kus 2:0 võidu said brasiillased. Foto: AFP/SCANPIX

Iga nelja aasta järel toimuval maailma suurimal spordipeol tihti tagaplaanile jäävad jalgpallurid saavad Londonis rohkelt tähelepanu.
 


Londoni olümpiamängude avatseremoonia on kavas alles reedel, kuid jalgpallurid panevad palli mängu juba homme – kolmapäeval astuvad murule naised ja neljapäeval mehed.

OMi jalgpalliturniir on juba enne suurvõistluse algust pakkunud palju kõneainet, kuna Suurbritannia koondises loodeti näha legendaarset David Beckhamit. Lõpuks pidid poolehoidjad siiski pettuma ning 37-aastane Los Angeles Galaxy mängumees vaatab olümpiat kõrvalt (OM-koondises võib lisaks alla 23-aastastele palluritele olla ka kolm vanemat mängijat).

Vaatamata sellele tundub Londoni OMi meeste jalgpalliturniir endale tõmbavat rohkem tähelepanu kui eelnevatel suvistel spordipidudel. Oma osa on selles loomulikult tõsiasjal, et tänavu toimub olümpia vutihaiges Suurbritannias ja peale selle on paljude riikide koondistes superstaare.
Eelkõige püüavad pilke kodupubliku ees mängiv Suur­britannia, kolme värske Euroopa meistriga tugevdatud Hispaania ning Lõuna-Ameerika suurjõud Brasiilia ja Uruguay. Tõestamissoovi on seejuures kõigil neljal.

Brasiillastel võidukohustus
Üks tänavuse turniiri suurfavoriite on kindlasti viiekordne maailmameister Brasiilia, kes olümpiamängudel pole seni veel kordagi võidutsenud. Seni on neil meeste turniirilt ette näidata kaks hõbedast ja kaks pronksist autasu.

Brasiillasi tasub jälgida eriti tähelepanelikult ka seetõttu, et tõenäoliselt on paljudel noortel meestel asja ka 2014. aasta MM-koondisesse, kui kodumurul hakatakse jahtima kuuendat maailmameistritiitlit.

Samas on juba räägitud ka võimalusest, et ebaõnnestumise korral võib brasiillaste juhendaja Mano Menezes koduse suurturniiri eel üldse oma ametist ilma jääda. «Meie koondisele asetatakse alati suured lootused. Oleme sellega juba harjunud,» avaldas Menezes koondise pressikonverentsil. «Siiski on see ilmselge, et peame olümpial hästi mängima.»

Peale juba trobikonna Euroopas mängiva superstaari (Thiago Silva, Alexandre Pato, Marcelo, Hulk) on meeskonnas hulganisti noori talente, kelle eest on suurklubid valmis kulutama meeletuid summasid. Nii on Chelsea võtnud sihikule Internacionali 20-aastase mängumehe Oscari ja Manchester United São Paulo 19-aastase poolkaitsja Lucas Moura. Loomulikult on kõikide Euroopa suurklubidega juba seostatud Santose mängumeest Neymari.

Giggs suurvõistlusel
Hulgaliselt nimekaid pallureid jaguneb ka Hispaania ridadesse. 1. juulil Euroopa meistriks kroonitud Juan Mata, Javi Martineze ja Jordi Alba kõrval on meeskonnas sellised noored staarid nagu David de Gea, Oriol Romeu ja Iker Muniain.

«Meil on võistkonnas mehi, kes on meestekoondisega võitnud kõik võimalikud tiitlid, kuid soovivad siiski kangesti osaleda ka olümpiamängudel,» sõnas Manchester Unitedi puurilukk de Gea The Guardianile.  

Valitseval maailma- ja Euroopa meistril Hispaanial on Londonis võimalik jõuda unikaalse saavutuseni, kuna võidu korral saaks neist esimene riik, kelle valduses on peale kahe eespool nimetatud tiitli ka olümpiakuld. Seejuures on nad viimane Euroopa riik, kes olümpiamängudel meeste jalgpalliturniiri võitnud – sellega saadi hakkama 1992. aasta Barcelona mängudel.

Brittide vägesid veab samal ajal 38-aastane waleslane Ryan Giggs, kelle jaoks on see karjääri esimene suurturniir koondise särgis. Manchester Unitedi legendile on erilise tähtsusega kindlasti nende esimene kohtumine, kui Suurbritannia kohtub ManU koduväljakul Old Traffordil Senegaliga.

«Olen korra Walesi koondises seal Inglismaaga mänginud ja see on seni tõenäoliselt olnud ainus kord, kui ma pole seal Unitedi särki kandnud,» rääkis Giggs kohaliku alaliidu kodulehele. «Mängida seal aga Suurbritannia kaptenina on juba hoopis midagi muud.»  

Kui kahel eelmisel olümpial on võidule purjetanud Argentina koondis, siis sel korral vaatavad nad turniiri kõrvalt, kuid teravaid Lõuna-Ameerika ründajaid on suurvõistlusel brasiillaste kõrval teisigi. Mullu Copa America võitnud ja 2010. aasta MMil neljandaks tulnud Uruguay eesrivi veavad ühed Euroopa klubijalgpalli ohtlikumad mehed Luis Suarez ja Edinson Cavani.

«Üritame loomulikult midagi saavutada, kuid räägin seda juttu iga turniiri eel. Tegemist on suurepärase võistlusega, kuid ma arvan, et kindlad favoriidid siiski puuduvad,» sõnas lõunaameeriklaste juhendaja Oscar Tabarez.

Seejuures on Uruguay jalgpallikoondis varemalt osalenud OMidel vaid kaks korda ning kuldmedal võideti nii 1924. kui ka 1928. aastal. Need on uruguaylaste ainsad olümpiakullad.

Alagrupid
A-alagrupp: Suurbritannia, Senegal, Araabia Ühendemiraadid, Uruguay.
B-alagrupp: Mehhiko, Lõuna-Korea, Gabon, Šveits.
C-alagrupp: Brasiilia, Egiptus, Valgevene, Uus-Meremaa.
D-alagrupp: Hispaania, Jaapan, Honduras, Maroko.

Suurfavoriitide nimekamad mängijad

Suurbritannia
Ryan Giggs (Manchester United)

Aaron Ramsey (Londoni Arsenal)

Micah Richards (Manchester City)

Craig Bellamy (Liverpool)

Daniel Sturridge (Londoni Chelsea)


Uruguay
Luis Suarez (Liverpool)

Edinson Cavani (Napoli)

Abel Hernandez (Palermo)

Nicolas Lodeiro (Amsterdami Ajax)

Sebastian Coates (Liverpool)

Egidio Arevalo Rios (Palermo)

Brasiilia
Neymar (Santos)

Hulk (FC Porto)

Alexandre Pato (AC Milan)

Thiago Silva (PSG)

Marcelo (Madridi Real)

Rafael da Silva (Manchester United)

Lucas Moura ( Sao Paulo)

Oscar (Internacional)

Hispaania
Juan Mata (Londoni Chelsea)

David de Gea (Manchester United)

Jordi Alba (FC Barcelona)

Iker Muniain (Bilbao Athletic)

Oriol Romeu (Londoni Chelsea)

Cristian Tello (FC Barcelona)

Martin Montoya (FC Barcelona)

Javi Martinez (Bilbao Athletic)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles