Doping: üheksale sportlasele määrati võistluskeeld

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalija Tobias
Natalija Tobias Foto: SCANPIX

Vahetult enne Londoni olümpiamänge teatas rahvusvaheline kergejõustikuliit (IAAF), et on dopinguvastases võitluses saavutanud edu – avastati üheksa dopinguga patustanud sportlast, kes eemaldati olümpialt.

Kolm sportlast jäid vahele eelmisel aastal kergejõustiku Daegu MMil võetud proovide hilisemal testimisel. Nende hulgast Inna Eftimova kasutas sünteetilist kasvuhormooni, Antonina Jefremova ja Natalia Tobiase proovidest leiti sünteetilist testosterooni. Kolmikule määrati selle rikkumise eest kaheaastane võistluskeeld.

Lisaks nimetatutele põrusid kuus atleeti n-ö sportlaste bioloogilise passi uurimisel. Sellel viisil jäid vahele pikamaajooksjad Aderrahim Goumri (Maroko), Irina Kokkinariou (Kreeka), Meryem Erdogan (Türgi), ning kolm venelannat Svetlana Kljuka, Nailia Julmanova ja Jevgenia Zirunova. Neile kõigile määrati nelja aasta pikkune võistluskeeld. Kuna Erdogan, Kljuka, Julmanova ja Zirunova tunnistasid keelatud võtete kasutamist, lühendati nende võistluskeeld kahe aasta pikkuseks.

N-ö biloogiline pass kujutab endast sportlaste verenäitajate mõõtmist ja erineval ajal tehtud proovide näitude võrdlemist. Selle alusel koostatakse personaalne profiil, millest kõrvalekaldumine võib viidata keelatud võtete kasutamisele.

Vahelejäänutest nimekaim on Natalia Tobias, kes võitis 2008. aasta Pekingi olümpiamängudel 1500 m jooksus pronksmedali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles