Paipoisi kuulsusega Kövago mullune patt paljastus enne olümpiavõistlust

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zoltan Kövago seisis Helsingi EMil veel koos Robert Hartingu ja Gerd Kanteriga poodiumil, kuid peab nüüd medali tagastama.
Zoltan Kövago seisis Helsingi EMil veel koos Robert Hartingu ja Gerd Kanteriga poodiumil, kuid peab nüüd medali tagastama. Foto: Liis Treimann

Gerd Kanteri suur rivaal Zoltan Kövago keeldus andmast dopinguproovi, märtsis kõrgushüppes sisemaailmameistriks kroonitud Dimitris Chondrokoukise dopinguproovist leiti märke stanozololi kasutamisest, rahvusvaheline kergejõustikuliit IAAF teatas üheksa dopinguga patustanud atleedi avastamisest.


Londoni olümpia pole veel jõudnud alatagi, kui üksteise järel ilmuvad uudised, mille sõnumiks on doping, doping ja veel kord doping.

Eestlasi ilmselt enim erutava Kövago juhtumi juured ulatuvad tagasi juba möödunud aastasse. Väidetavalt hoidis ta proovi andmisest kõrvale just mullu augustis. Esialgu ei tulnud asi avalikuks, kuna kohalik antidopingu agentuur andis Kövagole õiguse. WADA ei jätnud aga jonni ja alles nüüd otsustas Rahvusvaheline spordiarbitraaži kohus, et ungarlane rikkus reegleid.

Inglismaal treeningulaagris olümpiaks valmistuva Kanteri sõnul liikusid kettameeste seltskonnas kuuldused Kövago võistluskeelust juba möödunud nädalal lõpus. Samas ei valmistanud konkurendi eemalejäämine talle vähimatki rõõmu, sest ala maine on saanud koleda pleki.

«Lühikese ajaga tuli selline uudis kahe kettaheitja kohta ja kasuks see meile ei tule,» nentis Kanter. «Puhta spordi propageerijana tunnen aga heameelt, et dopinguküttide töö annab tulemusi. Kövago juhtum peaks ju mõjutama ka Helsingi EMi tulemusi.» Mäletatavasti võitis Kövago juuni lõpus toimunud tiitlivõistlusel Kanteri järel pronksi.

Kövago lugu on järjekordne lüli Ungari kettaheitjate dopingusaagas. Kõigepealt jäi Ateena olümpial uriinikotikesega trikitamisega vahele esmalt võitjaks tulnud Robert Fazekas. Seejärel patustas keelatud ainetega Roland Varga. Mõlemad mehed tulid pärast karistuse kandmist sporti tagasi – Varga küll juba Horvaatia värvides. Vaid veidi enne olümpiat selgus, et Fazekas on taas patustanud ja tema sportlaskarjäär lõppes. Kövagost sai esialgu keti viimane lüli.

«Kövagot peeti siiani ungarlaste paipoisiks, kes võttis teiste dopinguteemadel sõna, kuid oli ise püsinud puhtana,» märkis Kanter. «Nüüd siis selgub, et ta on ka ise patune. Dopinguproovist keeldumine on ju võrdne keelatud ainete tarvitamisega. Kuuldavasti juhtus see tema kodus, järelikult ei saanud probleem olla ka keelebarjääris või millegi valesti mõistmises.»

Kövago ise on mõistagi jõudnud väita, et pole dopingut tarvitanud, kuid Ungari Kergejõustikuliit teatas, et meest karistati kaheaastase võistluskeeluga.

Kõigest napp tund pärast Kövago uudist teatati kõrgushüppe sisemaailmameistri Dimitris Chondrokoukise vahelejäämisest. Märtsi alguses viis ta MMil isikliku rekordi 2.33ni, nüüdseks on aga edulugu lõppenud.

«Mu poeg on sunnitud loobuma eluaegsest unistusest võistelda olümpiamängudel,» vahendas rahvusvaheline meedia kõrgushüppaja isa ja treeneri Kyriakos Chondrokoukise kaeblikku sõnumit.

Päris statistidest ei koosne ka üheksast kergejõustiklasest koosnev valemängijate nimekiri. Naist tuntuim on kindlasti Ukraina keskmaajooksja Natalja Tobias, kes võitis neli aastat tagasi Pekingis 1500 meetri distantsil pronksi.

Huvitaval kombel jäid Tobias ning venelannad Antonina Jefremova ja Inna Eftimoma vahele mullu suvel Daegus toimunud MMil võetud proovide hilisemal testimisel. Nende proovid näitasid sünteetilise testosterooni kasutamist.

Kuus kergejõustiklast põrusid aga pärast sportlaste bioloogilise passi uurimist. Sportlase bioloogiline pass tähendab verenäitude mõõtmist ja erineval ajal tehtud proovide näitude võrdlemist. Nende põhjal koostatud profiilist kõrvalekaldumine viitab patustamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles