Olümpiatuli kustutati eile ja süüdati täna hommikul uuesti

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austin Playfoot (valges)süütas olümpiatule kohas, kuhu see jääb mängude lõpuni.
Austin Playfoot (valges)süütas olümpiatule kohas, kuhu see jääb mängude lõpuni. Foto: SCANPIX

Londoni olümpiamängude avatseremoonial keset peastaadionit läidetud tuli kustutati eile õhtul, et süüdata see uuesti kohal, kuhu tuli jääb mängude lõpuni.

Esmalt läideti tuli siiski kaevurilambis, seejärel asuti aga lahti võtma staadioni keskel asunud 204 terastoru, kus tuli seni põles. Need viidi üle staadioni lõunatribüünile ning kogu see töö võttis aega tervelt 80 tundi.

Samas peavad korraldajad endiselt kuulma etteheiteid, et tuli paistab kätte ainult piletiga staadionil viibijatele - olümpiapargis seda näha ei ole. Tõrviku loojad kinnitavad aga, et see kompenseeritakse staadioni ümbrusesse paigutatud ekraanidega, kust kõigil soovijatel on võimalik seda imetleda.

Lisaks viitavad britid 1948. aastal Londonis peetud mängudele, kus kasutati samasugust lahendust. Tänasel tagasihoidlikult tseremoonial usaldati kaevurilambist uuesti suure tule süütamise au endisele kergejõustikutreenerile Austin Playfootile.

Playfoot kandis olümpiatõrvikut nii 64 aastat tagasi kui ka tänavu, nimetades seda suureks auks. «Guildfordis tõrvikujooksul osaledes ei mõelnud ma iial sellele, et pääsen tuleurnile nii lähedale. Kui see süttis, tulid mul pisarad silma,» kirjeldas Playfoot oma emotsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles