Emata tüdruku tuhkatriinulugu

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldmedali võitnud 15-aastase leedulanna Ruta Meilutyte küüned olid võõbatud triumfi puhul rahvusvärvidesse.
Kuldmedali võitnud 15-aastase leedulanna Ruta Meilutyte küüned olid võõbatud triumfi puhul rahvusvärvidesse. Foto: AFP/SCANPIX

«Poodiumil seistes värisesid mu jalad nii tugevalt, et kartsin sealt lihtsalt alla kukkuda,» rääkis Londoni olümpia seni suurima sensatsiooniga hakkama saanud 15-aastane Leedu ujuja Ruta Meilutyte. Esmaspäeva hilisõhtul sai tundmatust tüdrukust 100 meetri rinnuliujumise olümpiavõitja.


Need, kes mõtlevad, et Meilutyte jõudis olümpiavõiduni vaid tänu ürgsele andekusele, eksivad. Inglismaal Plymouthi kolledžis õppiv ja harjutav piiga elab esmapilgul hullumeelse päevaplaani järgi, mis ei jäta aega muuks kui treeninguteks ja õppimiseks.

Vanuse poolest alles lapseohtu Meilutyte ärkab igal hommikul koos teiste sama kooli ujujatega kell viis hommikul ja on pool tundi hiljem juba basseinis päeva esimesel treeningul. Pärast kooli on poole neljast kuni kuueni teine harjutuskord. Magama minnakse poole kümnest. Lisaks tuleb leida aega koduseks õppimiseks.

Need, kes ei soovi sellist kadalippu läbida, ei saa ka valmistada sellist üllatust kogu maailmale ja iseendale. 100 meetri rinnuliujumises kõik konkurendid seljatanud tüdrukutirts alustas oma hämmastavat võistlust võimsa eelujumisega. Veel vägevam poolfinaal viis ta parima ajaga finaali. Võiks eeldada, et Meilutytet vaevanud pinge oli meeletu, kuid… see, mis toimus finaalis, oli lihtsalt uskumatu.

Suurbritannia kool
Kui Meilutyte nägi, et on võitnud, ei osanud elukogemuseta tüdruk nutta ega naerda. BBC näitas korduvalt uudislõiku sellest, kuidas reporter püüab saada leedulannalt võidu kohta kommentaari, kuid piiga pole võimeline ütlema sisuliselt sõnagi. Mitmendal katsel suudab ta end nii palju koguda, et öelda eetrisse leedukeelne sõnum.

Pikka juttu polnud tal ka kirjutava pressiga. «Ma ei suuda öelda midagi – kõik see oli nii raske ja keeruline,» lausus ta. «Ütlen vaid, et see kõik tähendab mulle väga-väga palju ja ma olen enda üle uhke.»

Kuigi Meilutyte võitis kuldmedali Leedule, on selles suur osa ka olümpiamängude korraldajamaal. Kolm aastat tagasi kolis Meilutyte oma Inglismaal Plymouthis elava ja töötava isa juurde. Juba Leedus ujumisega tegelenud tüdruk jätkas uues kodulinnas meelisalaga treener Jon Ruddi juhendamisel.

Treeneri sõnul on Meilutyte erakordselt andekas ja töökas tüdruk, kes Londoni eel keskendus vaid olümpiaks valmistumisele. Sellist pauku ei oodanud aga keegi. «Olümpiamängud on imeline sündmus. Siin esinemiseks keskendusime Ruta treeningutele, ja nagu näete – ta suutis hämmastada. Meil polnud tegelikult aimugi, et ta on võimeline selliseks tulemuseks,» rääkis Rudd rahvusvahelisele meediale.

Juhendaja sõnul on Meilutyte valmis tegema treeningul kõike, mida tal kästakse. «Ta ei taha, et ma räägiksin veel kellestki, vaid ütleb: öelge mulle, mida ma pean tegema,» kirjeldas Rudd.

Uute startide ootel
Raske on öelda, kas Meilutytest saanuks olümpiavõitja ka siis, kui ta treeniks senini Leedus. Vaieldamatult on tegemist erakordse talendiga, kellel ujumiseks kõik eeldused. Ilmselt polekski Meilutyte Inglismaale sattunud, kui saatus poleks veeretanud tema teele ränki katsumusi.

Praegune kangelane oli kõigest nelja-aastane, kuid tema ema jäi ülekäigurajal auto alla ja hukkus. Väike Ruta ja tema kaks vanemat venda jäid esialgu vanaema kasvatada. Laste isa Saulius teenis perele elatist USAs töötades. Pärast õnnetust naasis ta küll korraks kodumaale, ent lastele parema sissetuleku kindlustamise nimel siirdus peagi tööle Inglismaale. Kolm aastat tagasi kolisid lapsed tema juurde ja muinasjutt võis alata.

Leedu riik kingib olümpiavõitjale 400 000 litti (pisut üle 114 000 euro). Vaatamata noorusele ilmutas Meilutyte praktilist meelt, tõdedes, et tema perekond pole kunagi saanud tunda erilist rikkust. «Raha kulub meile kindlasti ära,» sõnas ta Leedu ajakirjandusele ja kinnitas ka seda, et vaatamata Inglismaal elamisele ei kavatse ta võtta seda oma uueks kodumaaks.

Meilutyte olümpia pole šokeeriva kullavõiduga lõppenud. Juba täna on ta stardis 100 meetri vabaujumises, reedel proovib ta jõudu 50 meetri sprindis. Võimalikust uuest võidust ei tahtnud ta aga rääkida.

Päevakava
Ruta Meilutyte päevakava
•    5.00 Äratus
•    5.30 Esimene treening
•    8.30 Hommikusöök
•    8.50 Koolipäeva algus
•    15.30 Koolipäeva lõpp ja teise treeningu algus
•    18.00 Õhtusöök
•    19.00 Kodune õppimine
•    21.30 Öörahu
Sellise päevakava järgi elavad kõik Plymouthi kolledžis õppivad ja treenivad ujujad. 

Ujumine
Naiste 100 m rinnuliujumine: 1. Ruta Meilutyte (Leedu) 1.05,47, 2. Rebecca Soni (USA) 1.05,55, 3. Satomi Suzuki (Jaapan) 1.06,46.
Naiste 100 m seliliujumine: 1. Missy Franklin (USA) 58,33, 2. Emily Seebohm (Austraalia) 58,68, 3. Aiya Terakawa (Jaapan) 58,83.
Meeste 200 m vabaujumine: 1.Yannick Agnel (Prantsusmaa) 1.43,14, 2. Taehwan Park (Lõuna-Korea) 1.44,93, 2. Yang Sun (Hiina) 1.44,93.
Meeste 100 m seliliujumine: 1. Matthew Grevers (USA) 52,16 OR, 2. Nick Thoman (USA) 52,92, 3. Ryosuke Irie (Jaapan) 52,97.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles